начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Арест след кражба

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Арест след кражба

Мнениеот johndoe1 » 05 Яну 2025, 20:25

Здравейте,
Първо ще започна с това, че съм нов потребител във форума и не знам дали това е правилното място за публикуване на тази тема, като моля за извинение ако не е. Преди няколко дни допуснах да направя страшно голяма грешка и глупост, която няма как да бъде оправдана с нищо и за която ще съжалявам цял живот. Бях задържан от полицията(Първо районно) за неплатена стока на каса в супермаркет на стойност приблизително 230 лева. Бях закаран до районното където признах вината си и бях веднага освободен. На 30 години съм, като досега никога не съм бил задържан или съден. Полицаите, които бяха в районното ми казаха, че тъй като досега не съм задържан, това ми е първо провинение и сумата не е особено висока, ще бъда наказан с административна глоба. Откакто се случи това нещо не съм на себе си. Изпитвам огромна вина, срам и чувство за безизходица. Пиша в този форум тъй като се надявам да получа малко повече информация и подробности за това което ми предстои.
Бих желал да науча кой орган ще се занимава със случая и ще ми връчи наказателното постановление? Какъв е приблизителният срок след задържането, който ще трябва да изчакам за да ми бъде връчено и има ли начин аз да проверявам дали има развитие по случая ми преди да са се свързали с мен?
Какъв е обичайният начин по който се свързват с теб за връчване на наказателното постановление, тъй като при задържането си предоставих настоящ адрес който е различен от постоянния ми на личната карта? По телефона ли ще се свържат първо с мен ?
Какви последици ще има това за живота ми занапред ? Бях уверен от полицаите, че случилото се няма присъства в свидетелството ми за съдимост и криминално досие, но остава в тяхната база данни.
Никога повече в живота си няма да допусна подобна грешка. Искам да платя веднага глобата, която ми бъде наложена, за да може случаят да бъде приключен и по някакъв начин да изкупя грешката си. Ще съм много благодарен на всеки, който прояви разбиране и ми даде насоки по зададените въпроси тъй като чакането и незнанието какво предстои ми се отразява много зле и времето буквално е спряло за мен.
Благодаря предварително!
johndoe1
Нов потребител

Re: Арест след кражба

Мнениеот nikodim77 » 05 Яну 2025, 23:09

Здравейте johndoe1,
Малко отзад на пред започвам, но не е толкова простичко, да платите глобата в най-къс срок и толкова…! Както и това, че ще получите наказтелно постановление (НП) като при админ. нарушение.
След като сте заловен за осъществяване на състав от НК (вероятно обвинението ще е по чл. 194 от НК) ще преминете през процедура на ДП, като следва съгласно чл. 356 от НПК да бъдете уведомен/а/, че спрямо Вас е образувано бързо производство номер ххх от еди коя си година за престъпление по чл. 194 от НК, в което уведомление ще бъдат разяснени и Вашите права. След осъществяване на някой процесуално следствени действия и експертизи, ще бъдете призовани разпитан от разследващ полицай, като тогава или в последствие ще бъдете привлечен като обвиняемо лице. Тогава вече, законът предвижда и институтът – „споразумение”, което може да бъде постигнато м-у прокурора и защитника на обвиняемия, което на свой ред Ви указва, че ще имате необходимост от задължително назначаване на защитник… Вече при споразумението може да се говори за глоба, и кои законови текстове могат да бъдат приложени, като „последната дума” (след Вашата) е на съда, който може и да одобри споразумението ( 95% от случаите), но може да не го одобри…
Та, накратко, Вие ще бъдете потърсен от разследващите органи, и Ви съветвам да бъдете на разположение и при всяко призоваване, което може и да е по телефон, да се явявате точно и навреме…! Така също, Ви съветвам, ако нямате роднина с добри правни познания, който може да Ви бъде защитник съгласно НПК, то да потърсите адвокат, който да сключи споразумението с прокурора…
Успех!
Последна промяна nikodim77 на 06 Яну 2025, 01:44, променена общо 1 път
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот sunshine_75 » 05 Яну 2025, 23:54

Най-вероятно нещата няма да са толкова сложни, колкото са описани от колегата Никодим77.
Преписката ще бъде изпратена в прокуратурата, а прокурорът, когато установи, че сте неосъждан, че нямате други такива деяния и предвид стойността на предмета на кражбата, ще постанови отказ да се образува досъдебно производство и ще върне преписката обратно в районното. Там началникът ще състави постановление по чл. 218б, вр. чл. 194, ал.3, вр. ал. 1 НК. В това постановление ще пише къде да внесете глобата (тя ще е до 300 лв.)
Толкова. Това е глоба като за всяко друго административно нарушение, няма да бъде отразена в свидетелството за съдимост.
Ако обаче пак направите подобна глупост, ще страдате и заради тази. Законодателят е предвидил този компромис, за да даде шанс.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот johndoe1 » 06 Яну 2025, 00:02

Здравейте,
Благодаря Ви много за изчерпателния отговор. Нямам никакъв опит в подобни случаи и затова ми е трудно да се ориентирам в ситуацията все още. Това което сте написали е доста притеснително за мен. Когато бях задържан трима различни служители на полицията ми казаха, че тъй като за първи път в живота си съм задържан и нямам други провинения случаят ще приключи с глоба и нарушението няма да бъде отразено в свидетелството ми за съдимост. Приех думите им като истина, тъй като изглеждаха искрени и нямаше причина да ми казват нещо положително което не е вярно.
Имате ли информация колко време приблизително, ще трябва да чакам за да се свържат с мен и
сто процента ли е сигурно, че ще трябва да мина през тази процедура, тъй като при задържането си реално признах в писмен вид какво се е случило. Доколкото успях да прочета информация за подобни случаи има вариант в който прокуратурата да реши, че няма причина за образуване на дело и да върне случая към полицията за налагане на административна глоба?
Има ли начин по който аз да проверявам дали има развитие по случая преди те да ме потърсят ?
johndoe1
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 06 Яну 2025, 01:41

Здравейте отново,
johndoe1 написа:
Доколкото успях да прочета информация за подобни случаи има вариант в който прокуратурата да реши, че няма причина за образуване на дело и да върне случая към полицията

Тъй де, тази информация ви е представена от колегата sunshine_75, което отговаря и на другия Ваш въпрос:
… сто процента ли е сигурно, че ще трябва да мина през тази процедура…

Не, не е 100% сигурно, че ще минете описаната от мен процедура… (виж по-горе)
Досежно адреса, който сте посочили, щом наистина сте там, и е записан от служителите, които са провели първоначалния разпит, то на него ще бъдете търсен. Но в днешно време масово се призовава по телефон… За времето, което ще измине, няма как тук във форума да Ви бъде посочено такова. Зависи от натовареността на двете институции – МВР и прокуратура…
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот johndoe1 » 06 Яну 2025, 02:06

Не ми беше излязал отговора на sunshine_75, когато писах втория си коментар. Благодаря много и на двама ви за бързите отговори и разбирането.
johndoe1
Нов потребител

Мнениеот dimist » 06 Яну 2025, 14:49

Проверете в Районна прокуратура,по имената и ЕГН ще ви кажат номера на прокурорската преписка и какво е движението по нея. После по този номер ще можете да проверявате в сайта на прокуратурата.Като излезе "отказ от образуване на наказателно производство", чакайте да ви дойде постановлението от РПУ. Платете веднага, за да не плащате разноски по принудително изпълнение. И умната занапред.
dimist
Потребител

Мнениеот johndoe1 » 06 Яну 2025, 17:43

dimist написа:Проверете в Районна прокуратура,по имената и ЕГН ще ви кажат номера на прокурорската преписка и какво е движението по нея. После по този номер ще можете да проверявате в сайта на прокуратурата.Като излезе "отказ от образуване на наказателно производство", чакайте да ви дойде постановлението от РПУ. Платете веднага, за да не плащате разноски по принудително изпълнение. И умната занапред.

Благодаря за отговора! Наистина се надявам нещата да се развият по начина по който сте описали. Глобата със сигурност ще бъде платена още в същия ден в който получа наказателното постановление.
johndoe1
Нов потребител

Назад към Общи дискусии