начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Преди развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преди развод

Мнениеот soky » 12 Дек 2003, 23:29

Със съпругата живеем разделени. На 14.01.2004 г. ни престои развод. Имаме дете на 2 години и 6 месеца. Живеем в различни градове. Искам да попитам имам ли право детето да бъде по прзниците(поне на 1 от тях) при мен, Тя не ми дава до го виждам като причина изтъква студеното време, но на мен ми е тъжно без него и много страдам. Какво да предприема за виждане преди датата за развод. Благодаря Ви.
soky

Re: Преди развод

Мнениеот Гери » 13 Дек 2003, 02:23

Съда трябва да определи привремени мерки, т.е режима на личен контакт + дължимата от Вас издръжка. Поискайте от съда, да постанови привремени мерки с които искате от съда да определи детето да живее с Вас :) Иначе няма начин въобще да принудите бъдещата си бивша съпруга да Ви даде детенцето!

Ако нещо съм написала неясно моля да ме извините, вече мижам пред компютъра :) така че питайте!
Гери

Мнениеот bgjurist » 17 Дек 2003, 11:50

Да, имате право, но тъй като (както колежката Гери изтъква) няма определени привременни мерки, то Вие сте с равни права и задължения досежно отношенията Ви с детето. А родителските права и задължения са в т.нар. "синалагматична връзка". Трябвало е по-рано да се сетите да поискате определянето на привременни мерки.
bgjurist
Потребител

Мнениеот glupav » 17 Дек 2003, 16:42

kakvo e sinalgamatichna vrazka
glupav

Мнениеот gandi » 17 Дек 2003, 22:00

За съжаление легалните Ви средства са повече от ограничени!
Постановяването на привременни мерки не би Ви помогнало особено (а може и да мине доста време дотогава), защото с неособено сложни юридически хватки, съчетани с настройване на детето против Вас, всичко отива по дяволите! Привременните мерки се постановяват за почивни и празнични дни, а тогава съдия-изпълнител не работи и ... пиете чаша студена вода! Винаги могат да се изкарват болнични, от детето да се изиска да казва, че не иска да Ви вижда или да излиза с Вас (тогава дори и съдия-изпълнител вдига ръце) и т.н. Самите съдебни постановления са твърде скромни откъм съдържание - липсва детайлна уредба, така че лесно могат да се саботират или да Ви кажат, че едно или друго нещо не е предвидено в тях (разговор по телефон, посещение за Рожден или Имен ден, в градина, за празник и др.) !
Проблемите, за съжаление, не са само на ниво законодателство, но и консервативна съдебна практика, мудна и безкрайно неефективна правораздавателна система ...
Всичко може да Ви коства много усилия, време, средства и преди всичко търпение и железни нерви, за да постигнете нещо, но ДЕТЕТО определено си струва!
Дано горчивият ми опит не Ви отчайва и/или обезкуражава!! Успех!!
gandi
Нов потребител

Назад към Семейни казуси