начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Дарение на имот/жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение на имот/жилище

Мнениеот Дарина Белева » 27 Дек 2003, 16:03

Имам въпрос. Обстоятелствата ми налагат бързо да прехвърля имотите, които притежавам на децата си. За да избегна възможността съпругът ми да ги вземе при развода.
Кой е по добриат вариант - като дарение или продажба? Или има друг по подходящ? Интересуват ме като време което отнема процедурата и разходи.
За момента съм се ориентирала към дарението, но не съм наясно към нотариус ли трябва да се обърна или към адвокат. И също така дали има начин да се оспори при евентуален развод и да се вземе от децата?
Предварително ви благодаря.
Весели Празници!
Дарина Белева

Re: Дарение на имот/жилище

Мнениеот прочел » 27 Дек 2003, 17:03

Моля обяснете каква е собствеността на имотите, които искате да прехвърляте.
Най-добре е да се обърнете към адвокат - това все пак ни е работата.
Но ако искате най-бегло да получите информация - дайте още данни относно обстоятелствата, поради които искате да се освободите от имотите.
прочел

Мнениеот Иван » 28 Дек 2003, 15:04

Поддържам становището на колегата. Попитайте адвоката си. Ако искате точен отговор, дайте отговори на въпросите:
1.Как сте придобили собствеността на имотите си?
2.Колко деца имате, на каква възраст са?
3.Какви и колко са имотите?
4.Кой имот на кое дете искате да прехвърлите?
Иван

Мнениеот съпруг » 28 Дек 2003, 21:06

Няма как съпругът ви да вземе ваши имоти. Никога не се е случвало.
А ако децата остават при вас и по този начин се мъчите да отвлечете нещо което той е имал преди брака, ще ви трябва неговия подпис пък и да скалъпите нещо, после сделката винаги може да бъде обявена за нищожна. Така че не се хабете да пръскате сърцата на публиката и парите си по дела.
съпруг

Мнениеот X » 30 Дек 2003, 14:33

Ako imotite sa vi otpredi braka, niama kak da vi gi pipne. Ako sa po vreme na braka i sa ot darenie i po nasledstvo - sushto.
Ako sa po vreme na braka i sa semeina imushtestvena obshtnost - pri prodajba shte triabva da iskate suglasie na supruga si. Taka che darenieto e udachnata forma
X

Мнениеот Койчо от Конаре » 30 Дек 2003, 15:22

Как ще Ви ги вземе съпругът? Не може да вземе нищо, което не е негово. Нито пък Вие можете да вземете нещо негово. Може само после, след развода, при делбата на общите имоти, съдът да ги постави в негов дял. Тогава на Вас той ще Ви дължи уравняване (изплащане) на дела.

Има едно такова нещо: "Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на единия съпруг, съдът може да предостави ползуването на другия съпруг, комуто е предоставено упражняването на родителските права, докато ги упражнява." Но то пак си остава собственост на този, на когото си е било. Освен това не рядко може да се срещне разведен баща, който да упражнява родителските права. Почти винаги е майката, да не е и съвсем винаги. :-)

Имотите в съпр. имущ. общност не можете да ги прехвърлите сама - нито целите, нито половинката, която Ви се пада на Вас. До прекратяването на СИО разпореждането с такива имоти е само съвместно. Все едно дали е дарение, продажба или каквото и да е там.

И изобщо не разбирам защо Ви е необходимо такова прехвърляне. Нищо не може да Ви вземе. Освен ако му дължите пари (принудително изпълнение), но това вече е друго. ;-)
Койчо от Конаре

Мнениеот Койчо от Конаре » 30 Дек 2003, 15:29

Исках да кажа "рядко може да се срещне", а не "не рядко". Не че е важно.
Койчо от Конаре

Мнениеот съпруг » 01 Яну 2004, 15:39

Койчо, не разбираш, защото явно госпожата си прави илюзии че може да заобиколи закона по най-баламски начин. Законът е ясен, проблемът е в госпожата. Сега разбра ли какво ти се губи.
съпруг

Назад към Семейни казуси