начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Екзекватура-помощ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Екзекватура-помощ

Мнениеот tanyav » 16 Сеп 2003, 16:25

Скъпи колеги,
казусът е следният - една жена - българка се омъжва за кипърски гражданин в Кипър, но след време се развежда в кипърски съд. Жената има издадена лична карта с името на съпруга и - вече бивш и иска да и се издаде такава без да носи фамилията на съпруга.
На жената е казано,че трябва да подаде молба за признаване на решението на чуждестранния съд за развод.
Колеги, подадохме молба и приложихме решението на кипърския съд - преведено и легализирано и сега Брачното отделение на СГС е насрочило дело. Моля ви помогнете ми - какво трябва да се говори на това дело и кои са страните?
Мислех, че това е само охранително производство.
Моля ви помогнете,ако можете.

Благодаря ви предварително
tanyav
Младши потребител

Re: Екзекватура-помощ

Мнениеот dvm_78 » 16 Сеп 2003, 16:51

Таня, не се притеснявай, защото на основание чл. 303, ал.1 от ГПК и чл.25 и 26 от Договора за правна помощ по граждански и наказателни дела между България и Кипър, решението на кипърския съд за разод ще бъде признато.
Ако договора го нямаш мога да ти го изпратя, но ми отговори до половин час някъде, че след това си тръгвам:)
dvm_78
Младши потребител

Мнениеот tanyav » 17 Сеп 2003, 12:22

Благодаря ти за успокоението, но мен ме учудва това какво ще правим в съдебното заседание, ако трябва да идват и бившите съпрузи няма да стане, защото и двамата не са в България, момичето е оставило пълномощно на майка си. Аз се чудя как ще се явя в съда без пълномощно и какво да кажа.
Можеш да ме намериш в ICQ, ако ползваш, номера ми е 94034199
А договора щего потърся имам Сиела

Поздрав
tanyav
Младши потребител

Мнениеот bgjurist » 18 Сеп 2003, 17:04

Съгласно чл.303, ал.4-ГПК, не е необходимо наличието на договор между страната ни и друга държава досежно бракоразводните решения. А какво да говорите на делото, бих ви казал след сключване на договор за правна помощ с мен, тъй като това вече е бизнес.
bgjurist
Потребител

Мнениеот tanyav » 19 Сеп 2003, 11:00

Благодаря колега, но просто не ми е възможно да платя на някого за това дело, защото въпросното момиче ми е приятелка и дори аз не знам точно колко ще ми плати. Знам че такова поведение е укорително, но съм в началото на кариерата си и все още не мога да разграничавам бизнес от приятелството.
Благодаря за помощта
tanyav
Младши потребител

Мнениеот freedom » 19 Сеп 2003, 11:19

4) (Нова - ДВ, бр. 41 от 1985 г.) Решение по брачен иск на чуждестранен съд, отнасящо се до български граждани, се признава и без наличието на условията по ал. 1, ако по време на предявяване на иска ответникът е имал местожителство в страната, където е постановено решението.

bgjurist казуса явно е друг, видимо от поста на таня.

Таня разгледай Живко Сталев ГПП "Езекватура". няма нужда да се притесняваш, т.к. целта ти е признаване на чуждо съдебно решение, не спор, след признаването му то ще има сила на наше. В чуждото решение уртеден лие въпросът с името на съпругата, деца издръжка?
freedom

Мнениеот freedom » 19 Сеп 2003, 11:23

Ако пълномощното позволява, да те упълномощи като адвокат.Ако не, подготви всичко и жената да се яви сама (писменно) и да поддържа .
freedom

Мнениеот tanyav » 19 Сеп 2003, 11:38

Благодаря много колега,

Момичето няма деца, така че не е проблем, общи имоти също не са имали, всичко е уредено от тази страна.
Ще попрочета повечко Сталев.
много Ви благодаря за съвета
tanyav
Младши потребител

Мнениеот dvm_78 » 19 Сеп 2003, 12:14

EEEEEEEE, Желев, Желев-ти наистина си много упорито момче и не мога да не те скастря-ако си беше направил труда да прочетеш общите условия на Лекс. БГ, щеше да си направиш правилният извод, че това, което вършиш противоречи на всякакви писани и неписани правила!
Тук ще цитирам само две норми(и двете са от Закона за адвокатурата):
Чл. 28. Адвокатът не може да използва за своята дейност търговска реклама.
и още:
Чл. 35. (1) Адвокатите оказват безплатна правна помощ на:
1. материално затруднени лица;
2. лица, които имат право на издръжка.
(2) Адвокатите могат да оказват безплатна правна помощ на близки и роднини и на друг юрист.
........
Обърни особено внимание на втората част от ал.2 на чл.35, тъй като г-ца Таня Велева ни е колежка!!!
Не, че е императив това, което гласи ал.2, но явно всякаква човещина е избягала завинаги от теб!!
Следейки форумите в Лекс, виждам, че се изказваш за щяло и нещяло и то по всяко време на денонощието.От това си правя извода, че едва ли си твърде зает и нещо си го позакъсал откъм клиенти.
То това си личи и от факта, че всячески се опитваш да изкрънкаш клиенти от форумите на Лекс.БГ.
Ех, бедни ми Желев защо се получава така?!?!?!
Но ето ти и един БЕЗПЛАТЕН PR СЪВЕТ от мен:
(Не се обиждай, но...)....обръсни мустака, за да внушаваш повече доверие у потенциалните клиенти-току-виж това би се отразило положително на "адвокатския маркетинг"!
Преведено на разбираем за теб език-може да доведе до това да се продаваш по-добре.
bgjurist написа:
>
> Съгласно чл.303, ал.4-ГПК, не е необходимо наличието на
> договор между страната ни и друга държава досежно
> бракоразводните решения. А какво да говорите на делото, бих
> ви казал след сключване на договор за правна помощ с мен, тъй
> като това вече е бизнес.
dvm_78
Младши потребител

Мнениеот freedom » 19 Сеп 2003, 13:21

Съгласен съм, независимо от ЗА трябва да си помагаме (безвъзмездно).
Възнаграждение между колеги е допустимо, но при съвместна работа.
За "bgjurist"................................................няма да кажа нищо .

Правете любов, а не война!
freedom

Мнениеот bgjurist » 22 Сеп 2003, 12:58

tanyav, извинявам се - не знаех, че си колежка. Обади ми се на 0889 644 763, ако те интересуват подробности за екзекватурата; гарантирам ти, че ще е безвъзмездно. Колкото на колегите, обвиняващи ме в извършването на реклама, ще им противопоставя чл.57, ал.1 и 2-КРБ, а също и ще ги помоля да ми дадат ЛЕГАЛНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ на рекламата, че нещо не мога да го намеря... Между другото, 666666 сформира купон на 25.09. (вижте форума). Вероятно ще присъствам и съм готов да отговарям на всякакви въпроси (не безвъзмездно! >-I ). Така че, довиждане! ;-)
bgjurist
Потребител

Назад към Семейни казуси