начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Казус със закупуване на имот

Казуси за недвижими имоти

Казус със закупуване на имот

Мнениеот MKuneva » 13 Юли 2007, 17:42

Здравейте! Имам казус със закупуване на недвижим имот и имам нужда от професионален съвет.

Имотът, който искам да закупя е на името на починал мъж, чиито наследници са съпругата му, пълнолетен син и непълнолетна дъщеря. Съпругата притежава и друг имот, който е дарение от родителите й и което дарение се оспорва от сестра й. На жената са й казали, че не може да продаде имотът, който искам да закупя, защото някакъв закон защитава от ощетяване непълнолетната дъщеря и не може да бъде продаден единствен имот. А имотът, който искам да закупя, се води единствен, тъй като по другия има спор.

Моля ви, кажете така ли е или ме заблуждават! Много ще съм признателна!
MKuneva
Нов потребител

Мнениеот prof_prof » 13 Юли 2007, 17:54

Пуснали са Ви по пързалката! Няма такова нещо да не може да се продава единствен имот. Дайте още информация!
prof_prof
Потребител

Мнениеот portokal » 13 Юли 2007, 18:03

При продажба на имот на лице под 18 години се иска разрешение от съда, който преценява интересите на детето. За това е ставало дума. Иначе изрично ограничение за един, два, пет и т.н. имота няма.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот MKuneva » 13 Юли 2007, 19:25

В случая трябва ли разрешение от съда за продажба на имота при положение, че майката представлява непълнолетното си дете. Все пак апартаментът е на името на съпруга и е придобит след брака.

Ако да, кой трябва да поиска разрешението, майката ли?

Благодаря за отговорите! Давате ми надежда, че все пак може и да го купя!
MKuneva
Нов потребител

Мнениеот zveti1980 » 14 Юли 2007, 11:09

След като дъщерята е непълнолетна, а не малолетна, тя действа лично и със съгласието на майка си в конкретния случай, поради което е необходимо:
1.Молба до закрила на детето
2.Молба до Районен съд
И двете са от името на детето и майката, последната като дал съгласие родител.
Към молбата се прилага съответно акт за собственост за имота, който ще бъде предмет на прехвърлителната сделка, Удостоверение за наследници, акт за раждане на детето.
В молбата трябва да се мотивира, защо е необходимо да се даде конкретното разрешение за продажба.
Издава се Удостоверение от РС, което съдията дава на база становище от социалните по първата молба, от голямо значение е местожителството на молителите, в смисъл процедурата се оказа, че е различна. Например в РС-град Асеновград, молба се подава само до съда, оттам служебно изискват становище от отдела.
Дано ти помогнах.
zveti1980
Младши потребител

Мнениеот MKuneva » 16 Юли 2007, 09:48

Много благодаря на всички за информацията и съветите! Успешна работна седмица! :)
MKuneva
Нов потребител

Назад към Имотни казуси