начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Лъже ли общинският служител?

Казуси за недвижими имоти

Лъже ли общинският служител?

Мнениеот Elkonin » 27 Юни 2007, 17:53

Накратко: продадох апартамента си с цел да си построя къщичка в дворното място на родителите ми. Но когато майка ми отишла в общината й отказали разрешително за строеж, защото къщата на родителите ми по нотариален акт е еди-колко си квадрата, а това, че е достроена било незаконно строителство.
Тогава майка ми поискала веднага да озакони каквото там е нужно, но главната архитекта казала, че не може.
Тогава майка ми, като човек я питала, дали може да ми дари или продаде част от дворното място, за да мога аз да си започна строежа от мое име начисто. Архитектката пак й казала, че не може. Освен ако пристройката не се бутнела!

Аз лично не разбирам, защо майка ми не би могла да ми дари част от двора, където постройки няма?! Какво общо имат постройките и земята? И има ли вариант, архитектката да е излъгала майка ми?

Моля ви, кажете ми, дали това е възможно и нуждая ли се от адвокат, който да направи сделката (или изобщо от какво се нуждая)?

Моите въпроси са:
1. Има ли вариант архитектът да лъже и имам ли правен шанс да си уредя въпроса?
2. Трябва ли ми адвокат (какъв) или да отида при нотариус директно?
3. И въобще как протичат тези процедури - по даряване на част на дворно място и къде мога да се информирам.

Благодаря предварително!
Elkonin
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 28 Юни 2007, 13:58

Първо-разрешение за строеж не се издава в имот, в който има незаконен строеж-чл.148,ал.7 от ЗУТ.По тази част гл. архитект е права.
Въпрос кога е построена пристройката? Ако е преди 1987г. гл. архитект може да издаде за нея удостоверение за търпимост.По този начин заобикаляте чл.148,ал.7 и ще ви се издаде РС.
За повече информация и компенетнет съвет потърсете консултантска фирма /надзорните фирми в строителството/ те разбират най-добре материята.
georgi07
Потребител

А другия вариант?

Мнениеот Elkonin » 28 Юни 2007, 14:30

Ами да, това и аз си го мислех, че е така. Но другия вариант - ако майка ми ми продаде или дари половината от мястото - така аз ще имам място, което чисто - без постройки.

Така няма ли да стане?

А относно тези надзорни фирми - те частни ли са или общински? Къде да ги търся? Можете ли да ми дадете някаква по-конкретна насока?

Благодаря!
Elkonin
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 28 Юни 2007, 15:16

Не няма да стане, защото вие ще имате идеална част от УПИ.А в това УПИ има незаконен строеж, така че това не е решение.
Консултанските фирми в строителството най-често имат за предмет на дейност освен консултирането и надзора по време на строителството.Те са частни фирми.Най-лесно е да попитате в отдел ТСУ на съответната община за адресите.Там ги знаят /или поне по-големите/
georgi07
Потребител

А защо да е едно УПИ?

Мнениеот Elkonin » 28 Юни 2007, 16:12

Не може ли имотът да се раздели на 2 самостоятелни части - да стане 2 УПИ и аз да притежавам съвсем отделен имот от този на родителите ми? Това има ли нещо обще с роднинската връзка? А ако земята се продаде на съвсем отделен човек, който няма нищо общо с нас?

А има и още нещо: архитектката е казала на майка ми това за търпимостта за строеж преди '87г., обаче й е казала, че такива постройки се бутат постфактум. Тогава нямам изгода от такова нещо, защото, че пристрояването е старо, старо е, ама баща ми я ремонтира къщата това лято, не искам да я бутнат.

И последно: тези фирми пристрастни ли са? В смисъл, ако отида при тях с тази молба те в моя полза ли ще действат - в смисъл да се постараят да намерят вариант да получа разрешение?

Мнооооого благодаря!
Elkonin
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 28 Юни 2007, 16:36

Удостоверението за търпимост на строежа за това се нарича така , именно защото строежът е в съответствие, условно казано с плана.
Тук обаче проблемът е , дали с този строеж не сте достигнали показателите за плътност на застрояване и интензивност . В този случай пак няма да можете да строите.
Затова моя съвет е да видите какво предвижда плана и тогава да предприемате каквото и да е действие.
sunrise
Активен потребител

Благодаря за помощта, че ме упътихте!

Мнениеот Elkonin » 28 Юни 2007, 17:00

Като цяло дворът е над декър и половина, а къщичката е в дъното, максимум 70 квадрата, един етаж.

Ами аз не знам за кой план става въпрос и как да го проверя, абсолютен лаик съм от всякъде, но потърсих в интернет и намерих фирма за независим строителен надзор, както georgi07 ме посъветва, където си уговорих час за утре.
Надявам се, да ми стане по-ясно за какво иде реч и да се намери някакво решение, без да ни бутнат къщичката.

п.п. Много ви благодаря отново!
Elkonin
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 29 Юни 2007, 10:26

В чл.19 от ЗУТ пише колко е минално допустимата площ на едно УПИ. Щом двора е голам 1.5 дка няма да има проблем да го разделите, но това ще струва излишне пари.
Да надзорните фирми са пристрастни-те са на ваша страна, защото вие им плащате да са на ваша страна.
И още нещо строежите, които имат удостоверение за търпимост /по пар.16 от ЗУТ/ не се премахват постфактум.Това е и смисълът на удостоверинието-че строежа не подлежи на прамахване/така пише и в него, за да не стават грешки.
georgi07
Потребител

Така и стана!

Мнениеот Elkonin » 02 Юли 2007, 10:40

Както писах, уговорих си час с фирма за строителен надзор в петък и говорихме! Благодаря отново за помощта, нямаше иначе как да разбера за тези фирми. Говорихме директно с управителя. Той не е адвокат, но каза, че ще се консултира с такива и че е имал такива прецеденти.

Оказа се, че въпросната архитектка все пак за някои неща е поизлъгала майка ми. 200 и ....или там някъде година, когато е имало срок за озаконяване на строежите, баща ми е пода декларация, за незаконния строеж и е започнал процедурата по озаконяване. У дома даже открихме разни разписки, че си е плащал такси и т.н. Но не знам защо, по някаква причина не е довършил нещата. Лошото е, че самата декларация не я намираме, нито входящият й номер, а само констативния протокол, където са описани незаконните пристройки. Архитектката е видяла всичко това в компютъра, но не е казала на майка ми, че въпреки вече изтеклите срокове, тази процедура може да се възобнови и довърши. Поне така ни обясни човекът от фирмата.

Дано да е прав. Не разбирам, защо обаче й е на тази жена да лъже и какви са причините да възпрепятстват хората да си озаконят строежите?! Държавата не губи от това!

Лошото е само, че не знам, колко време ще отнеме всичко това - да озаконим постройките на родителите ми, да ни дадат разрешение и т.н.

Много ви благоря за помощта, че ме насочихте!
Elkonin
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 02 Юли 2007, 11:23

Това ,че има стартирала процедура по узаконяване е чудесно.В общината не може да няма преписка по вашия случай при това положение.Още повече, че баща ви е платил нещо.Пишете такси, но по-скоро трябва да са глоби.
Естествено е ,че не сте първия подобен случай.Надзорната фирма знае какво да прави.От ЗУТ те разбират повече отколкото адвокатите.
georgi07
Потребител

Мнениеот milenbb » 16 Юли 2007, 19:16

От къде е тази лъжлива гл.архитектка? Да не би да е някъде от югозападна България?
milenbb
Младши потребител

Назад към Имотни казуси