начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

проблем със сгрешено име в нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот gerganka73 » 14 Сеп 2007, 13:46

Съвсем ме объркахте,още повече ,че продавача е в Италия на работа и е изпратил пълномощно на съпругата си,тя да продава семейния апартамент.
gerganka73
Младши потребител

Мнениеот helene » 14 Сеп 2007, 14:30

Мисля, че KCN_kg Ви отговори : "Най-точен е " часовника " на нотариуса, който ще изповядва сделката ! "
helene
Потребител

Мнениеот ianeva » 14 Сеп 2007, 14:31

gerganka73, споровете, които колегите водят по-горе, не следва да Ви объркват, а следва да ги разглеждате като различни варианти за действие. Във Вашия случай - повече от това, считам, форума не може да е полезен. Не знам колко Нотариуса има в района, в който ще изповядвате сделката, но ако трябва минете през всички тях, сондирайте мнения, обяснете безпокойството си. Щом ще купувате имот, ангажирайте адвокат да проучи цялата обстановка /няма да Ви струва милиони!/, той също би могъл да се срещне с конкретен Нотариус и да се уточни как би следвало да се процедира. Моите уважения, но щом ще купувате имот и имате някакви притеснения, не е тук мястото, всички те да бъдат разисквани. И Ви го казвам за Ваше добро, защото в крайна сметка става дума за Вашите пари, спокойствие и сигурност при бъдеща сделка.
Успех!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот kolman » 14 Сеп 2007, 14:41

helene написа:kolman, мисля, че поставяме акцентите на различни места. Аз акцентирам върху самата процедура, защото е очевидно, че има явна фактическа грешка в нотариалния акт. За да се отстрани самата грешка няма как да стане без поправка на нот. акт. Ами ако е сгрешена местността на поземлен имот в нот. акт ??? Пак може много лесно да се докаже грешката - от скици, данъчни оценки и т.н. Но грешката си е грешка! За да се поправи грешката в нотариалния акт трябва да се направи поправка! Няма как да стане по друг начин! Ако нотариусът приеме декларация за идентичност на имената, данъчни оценки и други документи, доказващи явната фактическа грешка, и изповяда сделката, не поправя явната фактическа грешка по предвидения в закона ред.

За коя процедура ми говориш? Никъде не съм казал, че грешката в сбърканото презиме ще се поправи с тази декларация или пък с удостоверението от ЕСГРОАН.
Имаш един конкретен случай, където е налице съгласие на две страни да сключат сделка за покупко-продажба, като купувача е платил вече капаро. Проблемът е, че продавача е със сбъркано презиме. Единият нотариус иска удостоверение от ЕСГРАОН, че на това ЕГН отговаря това има и е съгласен да прави сделката, защото се е убедил, че продавача е собственик на продавания имот. Тогава трябва ли да се прави поправка? Нали нотариуса се е уверил, че участника в производството е този, който е собственик на продавания имот.
Какъв порок ще има такъв един нотариален акт, с който собственика продава имота си? Или просто да кажем на питащата да търси начин да си вземе парите от капарото, щото най-напред трябва да минат около четири месеца да се поправи акта /евентуално/ и чак тогава /пак евентуално/, може да купува?
kolman
Потребител

Мнениеот ianeva » 14 Сеп 2007, 14:48

Още повече, колега kolman, че в случая питащата уточни, че единия от собствениците е в чужбина, така че процедурата по поправка ще се забави още повече. Затова в един по-горен постинг и аз се опитах да наблегна на по-изгодното практически /и като време и като пари и като бумащина/, но пак следва да уточним, че Нотариуса ще прецени.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот helene » 14 Сеп 2007, 15:38

Добре, де, колега kolman, кога според тебе се прави поправка на нотариален акт при допусната явна фактическа грешка??? Естествено, че на практика почти винаги е доста сложно и свързано с много нерви, но не ги измислям аз законите.
helene
Потребител

Мнениеот neznaiko » 14 Сеп 2007, 16:45

Според мен може и да няма ЯФГ.В смисъл, че когато сегашния продавач е придобивал имота и е съставен предишния нотариален акт сегашният куповач по документите си за самоличност може да се е водил с бащино име Николаев (особенно ако този нотариален акт е от преди 2000г.) И нотариусът да си е изписал правилно името на тогавашния купувач. В новия си документ за самоличност (лична карта издадена след 2000г.) същото това лице може да е записано с презиме Николов. Спомнете си, че при вадене на лична карта бяхме задължени да представиме Удостоверение за раждане. В тази връзка е възможно едно лице към 1998г. да си с бащино име Николаев а през 2007г. Николов.Вярно е че звучи малко абсурдно -но според мен има такива случай.
Намирам, че в подобен случай е по -уместно сегашния продавач да се сдобие с Удостоверение за идентичност на лице с различни имена издадено от съответната община в което да е посочено че лицето .......Николов ............. с ЕГН .................... през периода от ....... до ........ е бил записан в регистрите за населението с имената .................Николаев .............. с ЕГН ............................
В този случай ми се струва, че не се касае до грешка.
Към Протокал. Тези удостоверение които някой общини ги издават, а други не се съставят след справка в ЛРК. Там се отразяват настъпилите промени в имената. Ако от общината откажат да издадат такова удостоверение кажете, че Ви трябва за чужбина и съответните служители могат и да се напънат за да ви издадт исканото удостоверение.
neznaiko
Потребител

проблем със сгрешено име в нотариален акт

Мнениеот sonny » 14 Сеп 2007, 17:41

В практиката проблемът се решава единствено чрез нотариален акт за поправка на нотариален акт , който може да бъде изповядан и пред друг нотариус /не само пред този по първия нот. акт/.А за да удостоверите идентичността на имената , искате удостоверение за идентичност на имената от общината в която е постоянния адрес на лицето със сгрешените имена /ако нещата се движат от пълномощник впълномощното да бъдат упоменати институциите -нотариус , общински служби и т.н./.Освен ако нотариуса не се съгласи с декларация, но вероятността е минимална при пълномощник.Нот. акт за поправка на нот. акт се изготвя от адвокат или от нотариус.
sonny
Младши потребител

Мнениеот kolman » 14 Сеп 2007, 18:19

helene написа:Добре, де, колега kolman, кога според тебе се прави поправка на нотариален акт при допусната явна фактическа грешка??? Естествено, че на практика почти винаги е доста сложно и свързано с много нерви, но не ги измислям аз законите.

По повод на въпроса се замислих, при подобни случаи налице ли е явна фактическа грешка, която да налага /не в конкретния случай, а изобщо/ да се прави поправка.
Както казва Ж.Сталев, поправка се прави когато акта е неверен или непълен, а неверен е един акт, когато удостовереното с него не отговаря на действителното фактическо положение .
В случая, защо удостовереното да не отговаря на действителното положение? Имаме един участник, който е придобил в рамките на нотариално производство нещо. Записан е с името си, с бащиното си име и фамилия, с ЕГН и местожителство. Сбъркано е окончанието на презимето. Само че, Името, Фамилията и Местожителството и ЕГН е вярно. Същия участник сега го продава. Ако евентуално тръгнем по тезата за неверността, като основание и необходимост за поправка на един акт, то тук такава невярност мисля, че липсва. От друга страна, с едно удостоверение от сружба ЕСГРАОН се потвърждава, че лицето което се е легитимирало със съответното ЕГН пред нотариуса е това, което сега ще продава. Така, че в момента считам, че тази грешка не прави акта неверен, за да се налага поправка.
kolman
Потребител

Мнениеот gerganka73 » 20 Сеп 2007, 09:43

А на кое име трябва да се извади удостоверение за тежести,на вярното или на сгрешеното?
gerganka73
Младши потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси