начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

НЕПРИЛОЖЕНА РЕГУЛАЦИЯ

Казуси за недвижими имоти

НЕПРИЛОЖЕНА РЕГУЛАЦИЯ

Мнениеот kenn4o » 13 Дек 2007, 12:42

Колеги имам следния казус.

Имот с площ от 320 кв.м и представляващо имот с пл.№ ......, за който е отреден парцел ......... с площ от 340 кв. Регулацията за 20 кв. м. спрямо улицата не е приложена.

Съгласно парагр.6 от ЗУТ за имоти с неприложена регулация не могат да се извършват действия на разпореждане. Но в срока по ЗУТ за прилагане на регулацията е изтекъл- 6 месеца от влизането в сила на ЗУТ
Въпроса ми е за имота от 320 кв.м. могат ли да се извършват действия на разпореждане, тоест без тези 20 кв.м и как се тълкува разпоредбата на ЗУТ, въобще какво става с всички неприложени регулаци.
Благодаря много.
kenn4o
Потребител

Мнениеот kenn4o » 13 Дек 2007, 12:46

Колеги моля за за вашите мнения.
kenn4o
Потребител

Мнениеот jojobba » 13 Дек 2007, 13:02

На мен един нотариус ми даде съвет да си направя за такова място обстоятелствена проверка. Попълвате си молбата, тя обикаля Община, Данъ4но и там всички органи отбелязват, че при тях се води парцела 320 (или 340). Накрая с двама свидетели и тази молба се съставя констативка (където пише, че няма неурдени сметки по регулация, защото срокът, както казвате, е изтекъл), че имате парцел еди къде си, еди колко си кв.м. и на другия ден с тази констативка си го продавате!
За съжаление на мен тази молба ми е още по у4режденията и не съм докарала процедурата до край, за да ви кажа резултата :roll:
jojobba
Младши потребител

Мнениеот jojobba » 13 Дек 2007, 13:06

Или параграф 8 на ПР от ЗУТ

§ 8. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) (1) След изтичане на сроковете по § 6, ал. 2 и 4 отчуждителното действие на влезлите в сила, но неприложени дворищнорегулационни планове за изравняване на частите в образувани съсобствени дворищнорегулационни парцели и за заемане на придадени поземлени имоти или части от поземлени имоти се прекратява.
(2) Собствениците на поземлени имоти по ал. 1 могат да:

1. приложат влезлите в сила неприложени дворищнорегулационни планове с договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма;

2. поискат изменение на дворищнорегулационните планове при условията и по реда на този закон;

3. поискат вътрешните регулационни линии на техните имоти да бъдат поставени в съответствие със съществуващите граници на поземлените имоти.

(3) Договорите с държавата или с общината по ал. 2, т. 1 се сключват във формата, при условията и по реда на чл. 15, ал. 4 и 5 и чл. 17, ал. 4 и 5.

(4) Изменението на дворищнорегулационния план по ал. 2, т. 3 се одобрява със заповед на кмета на общината. Кметът на общината издава заповед за отказ по исканото изменение на плана, когато не са изтекли сроковете по § 6, ал. 2 или 4, налице са хипотезите на ал. 6 или 7 или ако изменението предвижда образуване на урегулирани поземлени имоти без изход по чл. 14, ал. 4. Заповедите по изречение първо и второ се обявяват само на собствениците на непосредствено засегнатите имоти, а жалбите срещу тях не спират изпълнението им.

(5) Строителство в урегулирани поземлени имоти по ал. 1 не се разрешава до реализиране на една от възможностите по ал. 2. Строителство в урегулирани поземлени имоти по ал. 1 не се разрешава и когато в резултат на изменение на дворищнорегулационния план по ал. 2, т. 3 планът за застрояване за съответните урегулирани поземлени имоти е влязъл в противоречие с действащите устройствени правила и норми.

(6) Започнатите производства по прилагане на дворищнорегулационни планове се довършват по досегашния ред. За започнато производство се смята денят на подаване на искането за оценка в общинската администрация в срока по § 6, ал. 2 и 4.

(7) Алинеи 1 и 2 не се прилагат за действащите регулационни планове за обекти на публичната собственост.
jojobba
Младши потребител

Мнениеот sylvie » 13 Дек 2007, 13:46

от коя година е заповедта за регулация?
sylvie
Младши потребител

Мнениеот kenn4o » 13 Дек 2007, 15:25

Не знам от коя година е заповедта, но нотариалния акт е от 1999 г. та явно е от преди това.
kenn4o
Потребител

Мнениеот niq » 13 Дек 2007, 16:06

Или се прилага регулацията по някой посочените в пар.8, ал. 2, т. 1-3 от ДР на ЗУТ способи.В случая най -вероятно ще намери приложение ал. 3 от параграфа-поне от това , че сте споменали улицата.
Няма проблем сделката да се изповяда и при неприложена регулация, разбира се като придаваемото място няма да бъде предмет.
Чрез придобивна давност не могат да се завземат придаваеми места-правило още от отмененото ЗТСУ.
niq
Младши потребител

Назад към Имотни казуси