начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

проблем със съсобственост при прекратен брак

Казуси за недвижими имоти

проблем със съсобственост при прекратен брак

Мнениеот petya65 » 16 Яну 2008, 14:03

Колеги, ще Ви бъда благодарна ако ми помогнете в следния казус. Има прекратен брак със споразумение, като недвижимия имот остава в съсобственост на двамата съпрузи и се ползва и от двамата. Като към момента никой от тях не е завел все още дело за делба, тъй като и двамата бивши съпрузи имат някакви съображения за това. Междувременно обаче, единия съсобственик - съпругата, решава да приеме в жилището своята майка, която да остане да живее с нея. Каква възможност има другия съсобственик да се защити от това, тъй като не е съгласен с присъствието на трето лице в общия им дом? Ще ви бъда благодарна ако ми помогнете със съвет!
petya65
Младши потребител

Мнениеот system » 16 Яну 2008, 18:59

Тъщата присъства там със съгласието на бившата съпруга - съсобственик. Не виждам начин за защита, ако бившият съпруг - съсобственик не успее да докаже, че присъствието на тъщата го препятства да упражнява правата си върху общата вещ. Дори и да успее да докаже нещо такова - не ми се вярва да успеете за нещо повече от обезщетение по чл. 31 от ЗС.
system
Активен потребител

Мнениеот donna » 16 Яну 2008, 19:26

system написа:Тъщата присъства там със съгласието на бившата съпруга - съсобственик. Не виждам начин за защита, ако бившият съпруг - съсобственик не успее да докаже, че присъствието на тъщата го препятства да упражнява правата си върху общата вещ. Дори и да успее да докаже нещо такова - не ми се вярва да успеете за нещо повече от обезщетение по чл. 31 от ЗС.

Предполагам ,че бившите съпрузи са си разделили ползването .Колегата е прав и аз не виждам как да изгоните тъщата. Горкия човек и разведен и женен се тая с тъща до себе си :P
donna
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 16 Яну 2008, 20:36

Единственото което ми идва наум е да искате реална подялба на ползването по чл.32 на ЗС, ако това изобщо е възможно/ все ще има примерно помещения, които така или иначе трябва да ползвате съвместно/.Любовта към свекървите и тъщите се измерва в километри.
Другото, което ми идва наум е на майтап, а на човека едва ли му е смешно- По Закона за защита от домашно насилие, защото това си е системен писхически тормоз.Едно е да живееш с бившата си съпруга, но и под един покрив с бившата си тъща, повечето човешки същества от мъжки пол не биха издържали дълго на това положение.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот system » 16 Яну 2008, 23:21

kpavlova написа:Единственото което ми идва наум е да искате реална подялба на ползването по чл.32 на ЗС, ако това изобщо е възможно/ все ще има примерно помещения, които така или иначе трябва да ползвате съвместно/.Любовта към свекървите и тъщите се измерва в километри.
Другото, което ми идва наум е на майтап, а на човека едва ли му е смешно- По Закона за защита от домашно насилие, защото това си е системен писхически тормоз.Едно е да живееш с бившата си съпруга, но и под един покрив с бившата си тъща, повечето човешки същества от мъжки пол не биха издържали дълго на това положение.

Аз издържах две години. Както казваше Тодор Колев в "Опасен чар": Първата година е трудно. После се свиква :?
system
Активен потребител

Назад към Имотни казуси