начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Moля за Вашето мнение

Казуси за недвижими имоти

Moля за Вашето мнение

Мнениеот Astera » 30 Яну 2008, 21:55

През 1993 год . беше реституиран имот на мой роднина, съгласно закон, влязъл в сила през 1992 год. Имотът е бил конфискуван въз основа на Закон за очуждаване на едрата градска собственост.
Въз основа на подадени документи и Удостоверения за наследници, както казах имотът беше реституиран и деактуван от съответната община и получихме Заповед за това.
Мой съсобственик от провинцията поиска да издаде КНА и се свърза с адвокатка в София.
За моя изненада преди дни ми изпрати писмо в което ми обясни , че адвокатката му го уведомила, че има Мораториум върху придобиването по давност на имоти -общински и държавна собственост до 31.12.2008 год.
Изненадана съм, защотп според мен имота не е държавна или общинска собственост , а частна и според тове е в сила чл 79 от ЗС.
Не съм убедена и в това , че е необходимо издаването на КНА, но от друга страна , собствеността би следвало някъде да се впише. Съмнявам се , че Заповедта за деактуването и предоставянето на Заповедта са необходимите и достатъчени документи, още повече , че част от наследниците са починали и са заменени с техните деца, даже и внуци и при един спор пред съдът, тези документи едва ли биха били достатъчни .
Въпросът ми е следният:
Какъв документ следва да издадем: КНА въз основа , че го владееме повече от 10 год. и този документ не попдада ли под някоя от забраните за придобиване по давност на частна собственост/ зная , че през 96 и 06 год . има забрани за придобиване по давност на държавна и общинска / публична и частна собственост/ или някакъв друг документ , който да Удостоверява правото ни на наследство.
Разбирате ме ,че все пак трябва да притежаваме някакъв документ, въпросът е какъв или тези които имаме са достатъчни?
Astera
Младши потребител

Мнениеот tiarra » 30 Яну 2008, 23:01

Вашия роднина има документ за собственост - съдебното решение
tiarra
Потребител

Maлко уточняващи питания

Мнениеот Astera » 31 Яну 2008, 10:30

Благодаря и на двама Ви.Този мои роднина е моята майка,която/Бог да я прости/ скоро след това почина и ми остави някои документи.Груга част от документите се намират мои роднини в другия край на България.
Акт за собственност на моя, чичо- имам.
Има и Заповед за деактуване на имота от съответната община.
От това което разбрах , службите на общината би следвало да уведомят съответният нотариат.
Питанието ме е, в кой Наториат да проверя дали са изпратени данните и направини вписванията- този на "Попа" ли?
И ако няма промени , какви действия би следвало да предприема?
Смущава ме най вече това ,че моя роднина по съвет на неговия юрист иска да се издаде КНА и то -по давност?
В случай ,че вписването е станало - мисля ,че то би било достатъчно.
Но ако той е проверил и няма вписване? Естественно най логичния отговор е до го питам него, но винаги кагато го питам , отговорът е -Ти пък какво разбираш от тези неща и не ни досаждай.
А аз предварително Ви се извинявам за досажданията ми.
Или по скоро-навреме.
Astera
Младши потребител

Назад към Имотни казуси