начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Искам промяна на ПУП, защото става въпрос за едно УПИ

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот Melly » 05 Юни 2008, 23:21

herostat написа:Абсолютно ме уцели Мели! Тече давност за трапеца, ама още не е изтекла...ще изтече някъде по средата на 2010 г.
Много ме уцели за административният акт (оценката де) ! Не е плащано нищо по тази оценка, но ако се отнесе делото, пред съда, те най-верочтно ще направят възражение за ИЗТЕКЛА ПОГАСИТЕЛНА ДВАНОСТ за това обезщетение...обаче аз се опитвам да измисля нещо от рода на това, че тъй като този адм. акт(според мен КОНСТИТУТИВЕН) е адресиран, и конституиран като страна в това производство, само единият съсобственик, и поради това по отношение на другият(моят клиент) не е почнала да тече давността(практиката на ВС е в смисъл, че давността почва да тече от момента, в който оценката влезе в сила...но тука тя не е, според мен влязла в сила по отношение на моят клиент-ама това дали ще фане дикиш)...поради това не е приложена регулацията.

Нещо не можах да схвана. Може ли да си подредиш мисълта, че да я проследя. Може да излезе нещо.
Ще те изчакам, преди да се изкажа.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот herostat » 07 Юни 2008, 13:05

Значи за да е приложен планът, по смисъла на ЗТСУ какво е необходимо:
1. Да има влязла в сила оценка
2. Да е изплатено обезщетението за придаваемото място, или да е погасено по давност вземането за него(тази давност започва да тече от влизането в сила на оценката)
3. Да се издаде нотариален акт за регулация-тъй като той е констативен акт, само констатира наличието на горните две условия и е предпоставка, като извънсъдебно изпълнително основание(това по отм. ГПК) за въвод във владение, от СИ
4. Да е заето мястото по законоустановеният ред-т.е. да е предадено владението му доброволно или чрез въвод във владение от СИ.

По отношение на оценката-тя е административен акт-който е конститутивен. От момента на влизането й в сила започва да тече давността. Момента на откриването на оценителното производство пък е началото на приложението на регулацията(това няма значение в моя случай-откриването на оценителното производство). Оценката е влязла в сила и един стабилен адм. акт. Обаче тъй като не е конституиран като страна моят клиент, според мен не би трябвало той да е обвързан от този акт и спрямо него не би трябвало да е започнала да тече погасителната давност. А щом това е така, следователно планът не е приложен, защото придаваемата част, не е заета по законоустановеният ред.
Става въпрос за трапеца от ляво :)
herostat
Потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси