начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

завещание

Казуси за недвижими имоти

завещание

Мнениеот mari55 » 21 Апр 2008, 22:49

Наследих имот по завещание,съставено преди 10 години. През тези 10 години аз се грижих за майка, татко и имота . Понастоящем те са покойници и племенниците имат една шеста собственост след смърта на баща си т .e. брат ми. Мога ли да предявя иск за собственост по давност. Днес аз продължавам да плащам сметките за всичко и се грижа за този имот. МОЛЯ ЗА ОТГОВОР ! БЛАГОДАРЯ ВИ!
mari55
Младши потребител

Мнениеот mari55 » 21 Апр 2008, 23:30

Завещанието е съставено на 140498. Обявено е от нотариус след смърта на майка на 02052007г.Баща ми е починал 1997 г. Брат ми е починал на 15012005 г. Имотът беше на баща ми и поради тази причина аз наследявам само пет шести, а останалата една шеста остава след смърта на брат ми на племенниците.Моля за извинение ако обяснението е малко неподредено.
mari55
Младши потребител

Мнениеот mari55 » 21 Апр 2008, 23:40

Малко уточнение дори се грижих пет години и за брат ми ,защото той беше изоставен 2000 г от децата и жена си. Те се преместиха в друг град ,където учеха децата на 400 км от него. Мама и аз се грижехме за него и сметките сме му плащали.Той имаше проблем с алкохола и дори два пъти в клиниката го настанявахме .Така беше.
mari55
Младши потребител

Мнениеот mari55 » 21 Апр 2008, 23:42

Завещанието е в моя полза.Имам и нотариален акт за собсвеност на пет шести от имота.
mari55
Младши потребител

Мнениеот Magnollia » 03 Юни 2008, 12:40

Може би аз не съм разбрала правилно, но завещанието не накърнява ли запазената част на брат Ви. Все пак той е бил жив по време на съставянето му.
Не искам да се повтарям с някои колеги, но ако отидете при адвокат той ще види всички документи, ще Ви пита каквото иска да знае и ще Ви отговори.
Наистина давата на час по лъжичка.
Ако искате по-точен отговор е необходимо да изложите повече фактология.
Независимо от това дали брат Ви е бил алкохолик, доли сте го гледали и сте му плащали сметките и т.н. децата му наследяват неговата част по заместване при всяко положение, дори и брат Ви да е бил обявен за недостоен да наследи (в което искрено се съмнявам).
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот 4erepaha » 06 Юни 2008, 12:51

Всички законни наследници ли са били уведомени за обявяването на завещанието ?
4erepaha
Младши потребител

Мнениеот mari55 » 06 Юни 2008, 13:57

Да!Какво оведомление,като наследниците не се интересуват за баба си,дори не знаят, че тя е починала. Трябваше да им кажа ,че ще продаваме апартамента за да разберат - защо и тогава аз им казах,че баба им е починала.Завещанието беше тайно, и аз научих преди смъртта на мама.Отворено беше от нотариус и вписано в съда, т.е. 4/6 от мама,който тя ми завещава.Останалите 1/6 са си мой, и 1/6 на брат ми,т.е. той е починал 2 години преди мама,т.е.сега са на двамата племенници.
mari55
Младши потребител

Мнениеот amateur » 06 Юни 2008, 15:59

Очевидно, щом като майка Ви е притежавала 4/6 от имота, то същия не е бил собственост само на баща Ви, а е бил СИО. По думите Ви съдя, че завещанието е от нея, за нейните 4/6. Питате, подозирам, за придобивна давност по отношение на 1/6, полагаща се по право на племенниците. А брат Ви, преди да почине, при Вас в имота ли живееше? При всички положения, майка Ви не може да завещава повече от 1/3 от имуществото си (при положение, че има двама низходящи), тъй като останалите 2/3 са запазена част за Вас, от една страна и племенниците от друга - за всяка страна по 1/3 от 4/6 (собствеността на майка Ви).
По-добре се посъветвайте с адвокат какво точно трябва да направите, защото иначе има вероятност да не сте ни споменал нещо, което да е от значение и това да промени коренно ситуацията и подхода към нея.

УСПЕХ!
amateur
Младши потребител

Мнениеот mari55 » 06 Юни 2008, 22:54

Апартамента беше на баща ми, при две деца -майка ми получи половината от апартамента .,а другата половина се разделя на три.Т.е майка имаше 4/6 ,а ние по 1/6 аз и брат ми.Никой от нас не е живял в този апартамент,защото си имахме други.Аз си го купих със съпруга ми, а на брат ми татко му даде апартамента от отчуждения имот.Много благодаря за отговорите и се извинявам,че толкова късно отговарям!
mari55
Младши потребител

Мнениеот amateur » 09 Юни 2008, 12:52

Мари 55, ако апартаментът е бил САМО на баща Ви, то след неговата смърт Вие, брат Ви и Майка Ви ще наследите поравно от неговото имущество, т.е. по 1/3. Така, че позволете ми да предположа отново, че става въпрос за имущество в СИО. А с последния си пост въвеждате и ново обстоятелство - отчуждаване. По-горе вече писах, че при положение, че не сте представила цялата фактология, няма как да получите съвет, който да има характеристиките на панацея или пенкилер за Вашата болка.

При адвокат и успех!
amateur
Младши потребител

Re

Мнениеот mari55 » 09 Юни 2008, 20:04

Благодаря за отговора и вниманието!Желая късмет!
mari55
Младши потребител

Назад към Имотни казуси