начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Ползване на наследствен имот?

Казуси за недвижими имоти

Ползване на наследствен имот?

Мнениеот Iva_Li4eva » 12 Юли 2008, 15:20

Здравейте,

Бих искала да попитам, как мога да ползвам наследствен имот?
Наследник съм на 1/4 от парцел във Варна. Останалите 3-ма нсаледника имат желание да продадат имота, но аз бих искала да ползвам моята част за паркинг. Парцелът е от 1850кв.м . Възможна ли е подялба? Моля някой да ме насочи.

Благодаря
Iva_Li4eva
Нов потребител

Мнениеот NazeT » 18 Юли 2008, 22:17

Здравейте!
Чл.33, ал.1 от Закона за собствеността гласи:
Чл. 33. (1) Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение. Само при това условие могат да продадат недвижимия имот!
Що се отнася до делбата – възможна е! В Закона за собствеността е регламентирана доброволната делба, като делбата на недвижим имот трябва да бъде извършена писмено с нотариална заверка на подписите.
Надявам се да съм Ви насочила...
NazeT
Младши потребител

Re: Ползване на наследствен имот?

Мнениеот gery » 21 Юли 2008, 12:47

Iva_Li4eva написа:Здравейте,

Бих искала да попитам, как мога да ползвам наследствен имот?
Наследник съм на 1/4 от парцел във Варна. Останалите 3-ма нсаледника имат желание да продадат имота, но аз бих искала да ползвам моята част за паркинг. Парцелът е от 1850кв.м . Възможна ли е подялба? Моля някой да ме насочи.

Благодаря

Здравейте, не казвате какъв е парцела, т.е. примерно ПИ или УПИ е? Има вариант да изкупите дела на останалите или да уредите отношенията с доброволна делба, НО зависи какъв е парцела, има ли други наследствени имоти и т.н. В действителност най-крайният и не особено добър вариант е да не се споразумеете и да тръгнете по пътя на съдебната делба, нещо което лично аз не ви препоръчвам.

Поздрави!
gery
Потребител

Назад към Имотни казуси