начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

давност за обжалване на имотна сделка

Казуси за недвижими имоти

давност за обжалване на имотна сделка

Мнениеот mongolian » 23 Юли 2008, 11:54

Здравейте,

бях доста години в чужбина и сега като се прибрах, как да кажа, намирам малко нередности около няколко фамилни имота. Става въпрос за няколко ниви и гора. Няколко недобросъвестни роднини са злоуботребили с доверието на моите родители.

Какъв е случая. Давам го максимално опростено.

Според документацията, с която разполагам хронологията е следната:

Лицето А е собственик на имота Х. Според документите, лицето А прави пълномощно на Лицето Б делегиращо правото на продажба на недвижим имот Х на други лица.

Лицето Б продава имота Х на Лицето Б т.е на себе си.

След това, лицето Б разделя имота Х на 3 и ги продава на други лица.

Според мен използваното пълномощно е фалшиво. Какъв е реда, който да следвам, за да възвърна целия имот? Притеснявам се, че е минало доста време и не знам дали има давност за обжалване на сделките по прехвърлянето на имота. Разбира се, че ще си взема адвокат, но докато го чакам да ме приеме (след 5 дни ни е срещата), просто нямам нерви да чакам и пускам запитване тук, поне за давността да разбера.

Благодаря предварително за оказаното съдействие.
mongolian
Нов потребител

Мнениеот razli4na » 23 Юли 2008, 21:02

Питате какъв е реда- съдебен. Няма друг.
Минало е през нотариус, сега няма да мине без адвокат!!!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот bubamara2 » 23 Юли 2008, 22:19

Правото на собственост не се погасява по давност, така че ще можете да упражните собственическите си права неограничено във времето. Вероятно ще трябва да водите ревандикационен иск /чл.108 от Закона за собствеността/ , който също не се изсрочва по давност. Проблемът за Вас е, че е възможно някое лице да е придобило имота на основание давностно владение, но това ние няма как да разберем от фактите, които сте посочили.
В интерес на истината, без адвокат няма как да се оправите.
bubamara2
Потребител

Мнениеот ivanovna » 25 Юли 2008, 12:23

Трябва да водите равандикационен иск по чл.108 от ЗС срещу третите лица, закупили части от Вашия имот, като следва да индивидуализирате имота и да докажете как тези "части" са се обособили /образували/ от Вашия имот, тъй като третите лица не са придобили собствеността. Лицето /пълномощник/ Б е продало на себе си сигурно в нарушение на забраната на чл.38 от ЗЗД да договаря сам със себе си, или ако пълномощното е "фалшиво" и това се докаже, Б е сключило сделката без представителна власт и тази сделка е недействителна по отношение на представлявания, тя не прехвърля правото на собственост на Б. Третите лица също не могат да я придобият, но съществува вероятността те да се позоват на изтекла в тяхна полза придобивна давност. Давността не се прилага служебно.
Според мен трябва да бъде воден иск по чл.108 ЗС, съединен с установителен иск за прогласяване нищожността на сделката между мнимия пълномощник Б и самия него, като основанието за нищожността е чл.42, ал.2 от ЗЗД.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот mongolian » 25 Юли 2008, 16:12

благодаря на всички, които са отговорили.

Наел съм адвокати, приготвят се две успоредни дела. Няма да давам повече подробности. Дано вещите лица са почтенни и си свършат работата. Поръчал съм експертизи и в чужбина за по-сигурно, това е по моя инициатива. Доколкото разбрах, тяхното мнение не би имало тежест в БГ съд.
mongolian
Нов потребител

Назад към Имотни казуси