начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Права върху дарен имот

Казуси за недвижими имоти

Права върху дарен имот

Мнениеот zmeygorianin » 19 Ное 2009, 00:26

Здравейте! Случаят е следния: майка ми живее в собствен апартамент. Имам по-голям брат, който има син/ пълнолетен/. Баща ни е починал. Преди 10-тина години майка ми дари апартамента на племенника срещу гледане. Въпросът ми е имам ли наследствени права върху част от имота след нейната смърт при тези условия?
Благодаря предварително!
zmeygorianin
Нов потребител

Re: Права върху дарен имот

Мнениеот ivan_lawyer3 » 19 Ное 2009, 00:54

Имате права по принцип, но в строго тесен смисъл - нямате запазена част - тоест в тесен смисъл нямате директни права върху имота.

Но - можете евентуално да наложите някакви възпрещения - вече от чисто тактически характер - с цел тормоз.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот DEKAH » 19 Ное 2009, 09:58

zmeygorianin написа:Здравейте! Случаят е следния: майка ми живее в собствен апартамент. Имам по-голям брат, който има син/ пълнолетен/. Баща ни е починал. Преди 10-тина години майка ми дари апартамента на племенника срещу гледане. Въпросът ми е имам ли наследствени права върху част от имота след нейната смърт при тези условия?
Благодаря предварително!

Не го е дарила, а го е продала.... Договора за прехвърляне на собственост с/у издръжка и гледане е възмезден. Имате само 1 възможност и тя е да развалите договора приживе, т.е. докато майка Ви е жива.

За повече подробности се обърнете към адвокат.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 19 Ное 2009, 10:25

Освен ,ако имотът не е бил СИО на майка Ви и баща Ви и баща Ви да е починал преди сделката.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 19 Ное 2009, 11:24

sunrise написа:Освен ,ако имотът не е бил СИО на майка Ви и баща Ви и баща Ви да е починал преди сделката.

Ами.... човека е написал - собствен апартамент.

Ние да не сме врачки.

С документите и при адвокат.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот valentor » 19 Ное 2009, 11:36

Най ми харесват:
Дарение на недвижим имот срещу гледане за след смърт
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител

Мнениеот zmeygorianin » 19 Ное 2009, 18:31

Баща ни почина много години преди сделката/ прехвърлянето/. Ако СИО означава "Семейна имуществена общност", то да апартамента е бил такъв преди смъртта му. И понеже тя живее сама сега в него съм написал "собствен".
zmeygorianin
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 20 Ное 2009, 11:19

Колега Декан, познах този път. Ами майка Ви изобщо не може да се разпорежда с вещ, която не е нейна, тоест Вашият наследствен дял от баща Ви си остава. Стига да не е придобит вече по давност.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот valentor » 20 Ное 2009, 20:57

Съсобствената идеална част НЕ МОЖЕ да се окупира */=претендира поради давност/, ерго =вашият съсобственик е извършвал СЪУПРАВИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ/=грижил се за ОБЩИЯТ ВИ ИМОТ , вместо вас-за което му дължите обезщетение ,в доказан размер на разноските,съразмерно на делът ви/, от което следва че ако имотът е бил СИО= съпружеска имуществена общност на родителите Ви то със смърта/в момента на смъртта/на единият от тях –то Вие веднага ,в този момент,ставате собственик на част от общото=СИО имущесдтво, освен ако не се откажете от наследство,което както обяснявате не е ставало /става с декларация,нотариално заверена и вписана в регистъра на районният съд/.

*НЕ МОЖЕ да се окупира= защото НЯМА КАК да го е демонстрирал/прогласил/обявил спрямо Вас и Вие да не се противопоставите
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител

Назад към Имотни казуси