начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Придобиване на имот по давност

Казуси за недвижими имоти

Придобиване на имот по давност

Мнениеот stanki4 » 17 Юни 2010, 16:27

Здравейте, казвам се Петър и имам следното питане.

Оказва се, че дядо ми преди около 30 години е взел място в околиите на София, което е облагородил, заградил и е построил къща на него. Проблемът е, че мястото не е узаконено и няма нотариален акт за него. Предполагам,че местото е общинска собственост, като преди е било дере. Никой до сега не е проявявал претенции към местото.
Въпросът ми е какъв е правният способ за придобиване на право на собственост върху имота, може ли да се придобие по давност чрез доказване на факта, че имота е бил стопанисван и облагороден от мен.

Благодаря Ви предварително.
stanki4
Нов потребител

Re: Придобиване на имот по давност

Мнениеот Bai_Ganjo » 17 Юни 2010, 16:36

Зависи от статута на земята, някои видове земя не могат да се придобиват по давност.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот sainul » 18 Юни 2010, 11:58

Първо трябва да проверите в Общината и да установите дали този имот е общинска собственост и дали за него има съставен акт за общинска собственост. Ако липсва такъв акт и имота не е общинска собственост, следва да проверите дали не е държавна собственост. Ако не е- няма да имате проблем да се снабдите с Констативен нотариален акт по обстоятелствена проверка, с който да се легитимирате като собственик. Процедурата не е лесна за човек, които не се е занимавал с нея и сам едва ли ще се справите с всичко. Поради това Ви препоръчвам да ангажирате адвокат, които има опит в тази област и които има контакти в Общината. По този начин ще спестите много нерви и усилия, а да не говорим, че част от хонорара, който ще Ви бъде взет ще спестите от таксата, която нотариусът ще Ви удържи за изготвяне на Констативния нотариален акт. Успех! :D
sainul
Младши потребител

Мнениеот stanki4 » 18 Юни 2010, 12:08

Много Ви благодаря за полезните съвети.
stanki4
Нов потребител

Назад към Имотни казуси