начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Проблем със земеделски имот

Казуси за недвижими имоти

Проблем със земеделски имот

Мнениеот pnmihailova » 23 Юни 2010, 15:52

Преди години, след смъртта на баща ми наследих земеделски земи. До миналата есен смятах, че имам всички необходими документи, но се оказа че не е така. През 2000 година с решение на Поземлената комисия са ни възстановени земи, но два от имотите са подменени с трети, който се намира в същата местност (разположен е огледално). Лошото е, че не е равностоен ( но е равен на площта на другите два). Към решеннието е приложен протокол за въвод във владение, в който имотите са упоменати само като номера на скици. Във всички признавателни решение на ПК ( имам поне 4, като последното е от 2007 година) се цитират въпросните трите имота, само в това от 2000 година - подменения. Лошото, е че баща ми явно не е разбрал изобщо за подмяната (най-вероятно плод на техническа грешка) и до смъртта си през 2005 година продължи да ги обработва. Това продължава и до сега, а придадения ни имот изобщо не е стопанисван от нас. С изненада разбрахме, че стопанисваните от нас имоти са прехвърлени на общината като земи по чл. 19. След дълги преписки с ПК ми бе отказана каквато и да е промяна, поради изтичане на срока за обжалване. Какво мога да направя? Трябва ми помощ и съвет!!!
pnmihailova
Нов потребител

Re: Проблем със земеделски имот

Мнениеот sainul » 23 Юни 2010, 17:05

Лошото е, че е минало много време и по всяка вероятност действително сте изтървали срока за обжалване. Аз мога да Ви дам един съвет как правят на други места. Но първо трябва да си отговорите на най-важния въпрос- какво е накарало комисията да Ви възстанови не вашите два имота, а друг "равностоен" на тях? Техните мотиви са много важни за да разберете причината поради, която искането Ви не е удовлетворено в първоначалния му вид. След като имате яснота по този въпрос отивате в поземлена комисия и ги молите да изменят решението си като изпратят до Общината искане да им "върнат" имота, тъй като ще го възстановяват на собственика. Кмета ще напише едно писмо, с което ще го предостави на ОСЗ за възстановяване на собственика. ОСЗ Ви удовлетворяват искането и имота вече не е по чл. 19, ал. 1 от ЗСПЗЗ. Говорете направо с началника на ОСЗ или намерете адвокат, който да Ви съдейства и разбира се, който има контакти в Общината и ОСЗ. Горното го знам от личен опит.
Успех!
sainul
Младши потребител

Re: Проблем със земеделски имот

Мнениеот pnmihailova » 24 Юни 2010, 08:41

Благодаря за предложението. При изготвянето на кадастъра имотите са се разпознавали по снимки направени от въздуха с много лошо качество. Проведена е и някаква т.н. "анкета". Там най-вероятно, поради заблуда и грешка е отбелязан огледален имот. Ходих и в общината и в поземлената комисия и им предложих да им върнем техния имот ( който е отчасти залесен и явно е на горското стопанство) и да си вземем нашите ливади. Общината е съгласна, но поземлената комисия категорично отказва да промени решението си - нямали основания ...Но ще опитаме пак. Благодаря още веднъж.
pnmihailova
Нов потребител

Назад към Имотни казуси