начало

Търси се граждански съдия за член на КАК Търси се граждански съдия за член на КАК

присвояване на чуждо жилище

Казуси за недвижими имоти

присвояване на чуждо жилище

Мнениеот nelkapopova » 29 Яну 2011, 23:15

преди 7 години синът ми разреши временно баща му да ползва апартамента му и беше неприятно изненадан,като се завърна в българия с бременната си приятелка,че при баща му се е настанила жена с 2 деца и започнаха неволите му-те отказаха да напуснат жилището доброволно,набързо направиха едно дете,ожениха се и се разведоха и съдът присъди апартамента до 7 годишна възраст на детето майката да го ползва,тя обжалва и ...съдът й присъди жилището да навършване 18 години на детето,като апартамента е на сина ми и баща му няма нищо общо с този имот,но съдията въобще не е взел впредвид,че апартамента е на трето лице.куриозът е,че чета във вашия форум,че има право само на 1 година съдията да присъди за ползване чужд имот.синът ми се опита да я съди за наем-загуби делото,защото жилището й било присъдено,без да заплаща наем :?: на първа инстанция сина ми спечели дело да си вземе апартамента,сега тя обжалва...а минаха 5 години в дела,синът ми има вече второ дете има ли щанс да си върне законно уж неприкосновената частна собственост и дали да обжалва решението тя да не му плаща наем.губя вяра в законите и прилагането им субективно
nelkapopova
Младши потребител

Re: присвояване на чуждо жилище

Мнениеот namakak » 30 Яну 2011, 00:27

На първо четене се разбира само,че брат иска от братче наем.
За да докажеш ,че е семейно жилището/живее семейството там/трябва адресна регистрация,само със съгласието на собственика и документ за собственост.
Заведено е дело,като е възможно да има редовно призоваван без да се явява на делото.Искат се приема и съдът се ръководи по него,когато няма оспорване.Имало е влязло в сила решение.Синът разбира ,но късно.Печели по документи на първа инстанция.А тя има право да жали и да бави,за да ползва жилището докато няма влязло в сила решение в полза на синът,за да има основание за въвод или изгонване на бившата си мащеха.Едва сдобил се и с това решение в сила ще има право да поиска обещетение за пропуснати ползи като наеми.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 30 Яну 2011, 01:20

Сложна каша. Има заем за послужване - или съизволителни и търпими действия, но не и наем с бащата.

Трябва да се опразни имота, което е доста тегава процедура, но се отплаща накрая.

Трябва нещо агресивно, иначе се губи смисъл.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nelkapopova » 30 Яну 2011, 10:15

брат иска наем не от братчето си,а от майката на това невинно дете,което беше заченато от умиращ и почти неадекватен баща с цел точно присвояване на жилището и закона беше такъв-всеки можеше да се регистрира,че живее във вашето жилище без ваше съгласие.на малкото дете бащата е продал фиктивно единствената си къща в близост до софия и сина ми не го оспорва,че е лишен от наследство-той иска да си вземе жилището и да живее там с жена си и двете си деца,а въпросната госпожа да се върне в голямото семейно жилище,което е ползвала след първия си развод и е собственост на родителите й.същата госпожа не е платила 1 лев за ползване на водата в апартамента,който е присвоила и сметката й е над две хиляди лева,като след спиране на водата от софийска вода-тя си я пусна и си я ползва пак без да плаща.да не говориме,че разбива непрекъснато и присвоява и гаража на сина ми,а полиция и прокуратура са безпомощни,така както не реагираха,като се самонастани в апартамента,а само я предупредиха да го напусне,а сина ми,като спазващ законите да си търси правата по съдебен път.моля ви за съвет,защото в тази ситуация борбата е много жестока-а децата на сина ми...те какво са виновни,за да не живеят в апартамента на баща си и защо съдия присъжда за толкова много години чуждо жилище-за мен това е абсурдно и е българския параграф 22,съдията присъжда според настроението си,а прокуратурата и полицията са безпомощни,а кой освен сина ми,който лошо съм го възпитала да спазва законите в България трябва с години да се бори да си върне апартамента по съдебен път,ами как да вярваме,че този съдия сега ще вземе справедливото решение и ще върне жилището на сина ми.моля ви от сърце помогнете със съвети в тази объркана балканска история-губя вяра в справедливостта и чакам добра дума и съвет от вас...БЛАГОДАРЯ ВИ предварително,че сте хора с добри сърца и съпричастни към хорските неволи.
nelkapopova
Младши потребител

Мнениеот namakak » 30 Яну 2011, 14:57

Г-жа,разбираме ,че тъгата ви е безкрайна.Но има пропуснат момент и съдията не е решавал по настроение,а по иск,развод,малко дете.Възможно е да не е имал и представа за нейните къща като настойник и бившо жилище.
Случаят ви е доста интересен.Това е процедурата,пропуснат е момента.
Винаги има първо предупреждение,следва второ и т.н.Съвсем друго е да има и измама чрез деклариране на имотно състояние по време на развода й.Ако таткото е продал на невръстното,то настойника има жилище/покрив над главата/.
Без адвокат няма как да минете,като му разясните всичките притеснения и за евентуална измама.
Отделно ще трябва да доказвате отсъствието на сина ви от България и натрупаните сметки в съответните монополи.И ще трябва да се снабдите с изпълнителния лист на мащехата,от който ще е видно че е трябвало да смени партидите на нейно име,но умишлено се е укрила,използвайки незнанието на собственика.
Значи ще ви трябва консултация с адвокат и по наказателните и по брачните дела.Също трябва да поискате становище по жалбата ви от районното,което само е предупредило тъз женица.

Добрите думи...Съпричастни са всички,които са прочели.Разбира се,че не е справедливо.Но истината има няколко лица и справедливостта се ръководи от представеното по закон.Лошото е ,че системата е доста мудна.Има една приказка обаче,и половината да ти върне,другата половина господ ще му я върне.
Всъщност тя вече е предупредена и синът ви може да си смени бравата и да включи СОТ.Явно и полиция и прокуратура имат основание за предупреждение.Значи ли синът ви,че има изпълнителен лист?
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот nelkapopova » 30 Яну 2011, 16:14

Синът ми не може да смени бравата и да включи СОТ ,защото тя обжалва решението на съда да му върне апартамента.Притеснението ми е,че на делото за наем той изгуби,защото на бракоразводното не бил присъден апартамента за ползване с наем...,а сега може ли да обжалва,без да ползва адвокат,защото престижните му адвокати,които му гарантираха,че ще спечели делото за наем изгубиха,а излишни пари сина ми няма-две деца чакат на него :cry: Всичко е толкова объркано,какво като са я предупреждавали от прокуратура и полиция да напусне-ефект никакъв,да се съдел с нея...това е отговора им.Сега тя разбива,ограбва и заключва с нейни ключове многократно гаража на сина ми-какъв е резултата от това,че всеки път е сезирал полицията...никакъв,никой в България не защитава частната собственост,а такива бесни жени си правят каквото искат,използват слабостите в законите и не им пука от полиция и прокуратура,а пък съдиите им съчувстват,че са майки,а не желая да коментирам как не се грижат за децата си,защото ще кажете,че съм пристрастна,но жалко за децата,че растат с такава майка.Дали сега при гледане на делото за апартамента ще се вземе решение по новия семеен кодекс ,че има право да живее 1 година в жилище собственост на трето лице...Не ви трябва турски сериал-ние сме на светлинни години пред тях с житейските приключения на моето семейство.Чакам съвети и Ви благодаря за отделеното време.
nelkapopova
Младши потребител

Мнениеот namakak » 30 Яну 2011, 17:20

Още нещо искам да изясните,за да може и друг да ви посъветва.Решението е за ползване на жилище,но не и за изгонване на собственика.Нали?При възможност може да се отдадът другите стаи под наем или негови роднини според волята му също като с баща си,собственикът да допусне.Съдът не е осъдил него,тъй като той няма общо с нейния развод и дело по този иск.Всъщност,той е завел иск тя да бъде изгонена от собствеността му.За момента печели.Но не му е отнето вещното право,дори и в бракоразводното.
Дело за наеми и дело за пропуснати ползи и обезщетения са различни.

За жените изобщо всички се промениха.Има и млади момички,зарибяват синове с кредити,заеми на въжки имена.Ползват всичко дори и без да ги засяга закона.
Опасна работа са това,новото поколение.
А че има порочност в повечето закони в СК,има.Някак си всичко се свежда не до решаване на делата,а до безкрайно нови,като да имат работа и да се точат заплати на работещите там.
Синът ви винаги може да жалва,но само адвокат може да го посъветва в кой съд и какъв да е точният иск.
Сполетяло ви е,но за вас ще има все някога край на тревогите,собствеността е на сина ви.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот nelkapopova » 30 Яну 2011, 18:41

Благодаря Ви за топлите думи и човечността-за съжаление този вид е на изчезване.Синът ми води дело и го спечели въпросната терминаторка да освободи апартамента му,тя естествено обжалва,а аз съм притеснена,защото сина ми заведе дело да му плаща тя наем,но го изгуби,защото жилището и било присъдено да го ползва,но никъде не е споменато да плаща наем...Аз съм юридически неграмотна за съжаление и понеже съм възпитавана да вярвам в доброто и справедливостта и сега на 55 години ми е трудно да се примиря,че уж сме европейци,уж частната собственост е неприкосновена,уж имало демокрация,а какво излиза - това невинно детенце,което баща му чрез фиктивна продажба даде къща и място до София-на него му се полага да живее в апартамента на сина ми,а внучетата ми къде са техните права-те да живеят под наем.Не мога да се примиря с тази несправедливост и съжалявам,че съм възпитавала синовете си да спазват законите,защото ако сина ми като се върна в България с бременната си приятелка беше безкомпромисен и да влезне насила в собствения си апартамент и да изхвърли парцалките на въпросната госпожица с две деца,но не ние по човешки,говориме с тях да напуснат жилището,а те не зимата е тук не можеме...и направиха бебето,а после ясно развод и приватизация на апартамента.Не мога да разбера как съда разполага с чужд имот без да се съобрази с мнението на собственика на имота.Нали ако живееш в общинско жилище плащаш наем,а тук...безплатно...на базата на какво тази съдийка решава да ползват безплатно жилището.Безплатен обяд няма,а в нашата страна на абсурда съда дава апартамент на трето лице да го ползва безплатно без съгласието на собственика-е не мога да повярвам,че това е възможно,но в българския съд явно всичко е възможно.В какво да вярвам,всичките ми мечти и илюзии рухнаха,чувствам се излъгана от всички съдии,политици-явно човек трябва да разчита само на себе си и да не е наивен,като мен и да вярва в справедливостта.Всички ни баламосват,но се срамувам,че живея в страната на абсурдите и ми е жал за внучетата ми как да ги възпитавам в какво да вярват,като виждам,че живееме в страната на илюзиите.Още веднъж Ви благодаря за търпението и вниманието-добре е,че все още има хора,като вас.
nelkapopova
Младши потребител

Мнениеот nelkapopova » 30 Яну 2011, 19:01

Само да добавя СОБСТВЕНИКЪТ НА АПАРТАМЕНТА НЕ Е ВЛЕЗНАЛ ВЪВ ВЛАДЕНИЕ НА АПАРТАМЕНТА,защото нямаше разрешение за ползване и акт 16,а акт15 и нотариален акт за собственост на апартамента,а не може да пусне квартиранти в апартамента.защото съда и го е дал за ползване,а и с въпросната госпожа никой няма да се съгласи да живее-тя не си е плащала вода за над 2000лв е незаконно си я пуснала след спирането на водата за неплатени сметки от Софийска вода.Бащата на собственика беше осъден при бракоразводното дело да напусне апартамента и той отиде да живее до София в къща,която фиктивно продаде на малкото си детенце-впоследствие бащата почина.
nelkapopova
Младши потребител

Назад към Имотни казуси