Anonymous написа:Ами тези дела не са толкова бързи и ще Ви кажа защо (имал съм такива случаи и сега Ви казвам основните "номера", които въртят бившите наематели - казвам "бивши", защото това са хора, които стоят в имотите без правно основание, след като им прекратите наема). Бъркотиите с призоваването - ясно. При мен дори се стигна до гръмогласни жалби до председателя на районния съд, че призовкарките (дребни на телосложение женици в случая) са влезли в имота с шут и кръвожадно са натръшкали присъстващите в помещението и едва ли не с нож на гърлото принудили някои да подпише, че е получил призовката. Номерът не минаСлед това никой не се яви като ответник. Съдията разгледа делото в две заседания в рамките на една седмица и след три седмици имахме осъдително първоинстанционно решение. Последваха нови обструкции при получаване на съобщението за готовото решение. И сега - черешката на тортата - след това бившият наемател пуска жалба, без платена такса, разбира се. Така печели още време, защото отново му се праща съобщение да внесе 15 лв. държавна такса. Плаща се и тя и - о, небеса - изведнъж съдията по делото започва да си мисли, че ние, ищците, не сме запознати с решението поради едни процесуални подробности!!! След като вече сме пуснали възражения срещу жалбата на същия ден, в който е внесена таксата, само и само да върви делото към градския съд. Не е ясно как бихме могли да коментираме жалба по решение, за което не знаем, нали
![]()
Предложих на доверителите си да пуснем жалба за бавност, но те предпочетоха да уведомим съдията със съответна молба за това, че решението ни е пределно ясно и уважава всичките ни претенции и няма как да не сме уведомени за него.
Заседанието в СГС е насрочено за средата на декември - 13 месеца след началото на сагата... Ами това е то. Бързо производство по чл. 126а ГПК.
Anonymous написа:Намесва се отново "опитния адвокат". За съжаление, "кранк" не е наясно с проблематиката във връзка с чл. 126ж. Има логика този текст да се прилага и при наемите. НО НЕ БИ! КОНСТАНТНАТА ПРАКТИКА НА СРС И СГС Е ДА ОТХВЪРЛЯ ТАКИВА МОЛБИ, ЗАЩОТО СИ ИМАЛО РЕД ЗА ЗАЩИТА И ТОЙ БИЛ ПО ЧЛ. 126А!!! Да не мислите, че не съм опитвал да пробия и по административен ред (т.е. чл. 126ж)? Но този член в момента е направо мъртъв текст. Според мотивите в определението на съдията, който ме отряза при молбата по чл. 126ж, той бил приложим при "заем за послужване" - разбирайте, ползване на имота безвъзмездно, а не срещу наем, в общи линии. И колко такива договора се сключват в България годишно? А колко от тях се нарушават?
Така че не се връзвайте на "кранк" - не са го "отрязвали". В момента изобщо не можете да пробиете по реда на чл. 126ж.
Re: договор за наем и клауза
Изпратено от: адв.Костакиева (IP съхранено)
Дата: December 14, 2005 05:42PM
Ани, ако сте колега - не знам вашето колко се бави, но имам едно точно година и половина (още няма решение). С колегата го наричаме "бързо-бавно"
http://www.kostakiev.com
Anonymous написа:Няма да помогне подобно споразумение, ако впоследствие наемателят "забрави", че е подписал подобна клауза и поел подобни ангажименти. При недобросъвестност от негова страна наемодателят пак трябва по законния ред - тоест със завеждане на гр. дело да търси правата си. В противен случай ще е самоуправство.
Трябва да се промени чл. 126ж ГПК и се включав в приложното му поле и случаите с некоректни наематели. Но от дълги години не забелязвам законодателят да приема закони и законодателни изменения в интерес на хората.
Още доказателства искаш ли, Юрисконсулт?
дикобраз, не пожелаха и при мен да го заведат по 126ж....
Виждаш какво ме чака.
Мисля да зарежа правосъдието....което трябваше да направя май отдавна...
Прави са хората, които ме нарекоха страхливка!