начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

ЧЛ.12 ЗСПЗЗ

Казуси за недвижими имоти

ЧЛ.12 ЗСПЗЗ

Мнениеот friend28 » 14 Юли 2007, 15:19

Уважаеми участници във форума,
Според чл.12 ЗСПЗЗ, заявлението по чл.11 ЗСПЗЗ съдържа "описание на имота и доказателства за правото на собственост". "Описание на имота" равносилно ли е на "индивидуализация" - описване с местоположение, размери и ГРАНИЦИ? Интересува ме дали в исковата молба следва да са посочени ГРАНИЦИ? Как мислите?
мнение на архитект
friend28
Потребител

Мнениеот prof_prof » 14 Юли 2007, 15:24

Ако има издадена скица, не е необходимо!
prof_prof
Потребител

Мнениеот friend28 » 14 Юли 2007, 16:44

Става дума за съдържанието на исковата молба, към която сме приложили писмените доказателства за правото на собственост, но в самата молба НЕ СА ПОСОЧЕНИ ГРАНИЦИТЕ на имотите, а само местностите и площта им. Нямаме никаква скица, защото става дума за 1947 г. Становището на ответника е, че "исковата молба е недопустима"?
мнение на архитект
friend28
Потребител

Мнениеот ianeva » 14 Юли 2007, 17:01

friend28, независимо, че нямате скица, която да отразява границите на имотите към момента, в някой от документите не съществува ли описание на имотите по тогава действащите устройствени планове?
Иначе, само чрез указване на местността и площта, смятате ли, че имотите могат да бъдат определени/индивидуализирани. Във всяка местност, Вие добре знаете това /мисля дори по-добре от мен, защото сте архитект :) /, има различни масиви, парцели и т.н. В посочения смисъл, считам, че следва да се укажат граници на имотите, независимо дали по сега действащите или по вече променени устройствени планове.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот prof_prof » 14 Юли 2007, 17:24

Границите са основен индивидуализиращ белег на имота . Ако имате възможност посочете ги!
Исковата молба не е недопустима, поне не на основанието, че липсва посочване на границите на имота.
prof_prof
Потребител

Мнениеот friend28 » 14 Юли 2007, 19:39

Благодаря за отговорите!
В документите, които притежаваме / извлечения от протоколи за влизане в ТКЗС и квитанции за платени данъди по партида за "непокрити имоти" от същата година / няма указани граници. В интерес на истината на едно листче от фонда на домашния ни архив са изписани с молив границите на нивите / разбирай съседите /, с които дядо ми е влизал в ТКЗС. Не сме посочили тези граници в исковота молба вероятно защото КВС за съответното землище отдавна е влязла в сила и са минали 5 годишните срокове по чл.19 ал.4 ЗСПЗЗ, т.е. дори да ни бъде признато правото на собственост, възстановяването няма да е в реални граници. Освен това не съм сигурен това хвърчащо листче счита ли се за някакво доказателство. Нотариални актове нямаме. Това е и причината баща ми досега да не е потърсил земите на дядо ми, но в крайна сметка заведохме дело - в последния момент. А колко лесно е щяло да бъде преди години...но тогава съм бил много далече от тази материя.
мнение на архитект
friend28
Потребител

Назад към Имотни казуси