начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

дарение на част от къща

Казуси за недвижими имоти

дарение на част от къща

Мнениеот arm_mr » 06 Авг 2007, 20:48

Аз и двамата ми братя имаме наследствена къща от родителите ни, които починаха. Аз платих на единия брат неговата част от къщата, а другият ми дари неговия дял без никакви условия. Аз се съгласих и приех с благодарност дарението му (така пише в натуралния акт). Искам да попитам, той или неговите наследници могат ли да имат след време претенции към имота, в който смятам да вложа пари за ремонт.
arm_mr
Нов потребител

Мнениеот brianna » 07 Авг 2007, 08:45

В живота почти всичко е възможно, както и в правото. Ако брат Ви изпадне в невъзможност да се издържа сам, разболее се и т.н. и Ви поиска издръжка и Вие откажете да му я дадете, той може да поиска разваляне на дарението. Това е една от най-често срещаните хипотези.
brianna
Младши потребител

Мнениеот barri » 07 Авг 2007, 12:34

обстоятелствата, въз основа на които може да се иска отмяна на дарението са в 227 ЗЗД.има си и срок, в който може да се иска.наследниците на брат ви също могат да искат отмяна на дарението в посочените случаи и срокове. Така че гледайте да не попадате във въпросните хипотези
barri
Потребител

Мнениеот pitasht » 08 Авг 2007, 15:11

Просто имайте едно наум, че може да се стигне и дотам.
Затова пазете докумнети за направените подобрения и инвестиции, за да може дори и да развали дарението или децата му да потърсят запазените си части да искате сумите за подобренията и така да наплащате по-малко.
Струва ми се малко вероятно да иска разваляне на дарението, но всичко е възможно.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот tapashoncho » 14 Авг 2007, 21:55

Вероятност да се поиска разваляне на дарението има.
Според мен има решение - Ако имате дете е възможно да му продадете къщата, като си запазите право на ползване и в този случай вече брат ви или неговите наследници не биха могли да искат разваляне на дарението, тъй като имотът не е ваш. Продажбата на къщата може да се извърши по данъчна оценка, за да си намалите разходите по прехвърлянето.
Най общо това е моят съвет, смятам, че и колегите ще ме подкрепят.
tapashoncho
Младши потребител

Назад към Имотни казуси