начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Продажба на земеделска земя от несобственик

Казуси за недвижими имоти

Продажба на земеделска земя от несобственик

Мнениеот fafla » 17 Окт 2007, 16:58

малко факти:
Собствениците на земеделска земя узнават случайно, че земите им са продадени от лице, което не познават с фалшиво пълномощно от само един от собствениците на въпросната земя.
Сезирали са прокуратурата, която е отговорила с постановление за прекратяване на производството, поради невъзможност да бъде открито /на посочения от него за постоянен адрес/ лицето, извършило продажбата.
Въпросът ми е следния:
Какво правим?
В службата по вписванията по партидата на имота може да бъде открит новия собственик. Но дори и това да бъде направено остава проблема с постановлението за прекратяване на производството от прокуратурата.
Ще Ви бъда благодарна за някакви насоки.
fafla
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 18 Окт 2007, 11:09

Имам подобен случай. Само , че сигурни ли сте че производството е прекратено , а не спряно? Няма ли възможност да обжалвате постановлението в качеството на пострадало лице?/може би срокът Ви е изтекъл или не сте искали да се ползвате от правата си по чл.75 от НПК/.
Наистина колегата е прав ,че Ви остава воденето на граждански процес, който може би ще бъде спрян на основание чл.182,ал.1, б."д".
На прокуратурата просто не и се работи. Остава ви и варианта да пишете до Главния прокурор, въпреки,че е доста спорен ефекта , той като така или иначе , ще го препратят на окръжна прокуратура.
Желая Ви успех!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 18 Окт 2007, 12:57

не чакайте прокуратурата да се произнесе- Заведете гражданско дело по чл. 108 ЗС срещу този, който е посочен както последния собственик. Той след като Ви върне владението по силата на съдебното решение да си търси парите от измамника.
В хода на гражданското дело ще доказвате че пълномощното не е подписано от собствениците с експертиза. Всъщност собствеността не е преминала върху посочения в партидата собственик, защото не е прехвърлена от собственик а от друго лице, който не притежава нищо и не може да прехвърли повече права от тези които има.
Наскоро имах подобен случай с един умрял собственик, дето продал три дни след смъртта си нивите с такова пълномощно-всъщност на пълномощното може и да се е подписал той, но към датата на сделката не е бил собственик понеже е починал. Злоупотребите не са една или две, но понякога роднините се отказват да се борят за правата си.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот snowland » 19 Окт 2007, 10:49

Благодаря на всички отговорили!
Fafla питаше от мое име, но реших да се регистрирам, за да мога да лично да отговарям.
Прокурорското постановление не е пред мен в момента, но наистина не съм сигурна дали е за прекратяване или за спиране. Но това е без значение, понеже роднините ми го дадоха след изтичането на срока за обжалване.
Едва ли ще се обърнем към главния прокурор по гореспоменатите причини. Остава адвокат и гражданско дело.
Въпросът беше какво можем да направим бързо, за да не встъпи т.нар. "нов собственик" във владение на имотите, и/или да ги продаде отново.
snowland
Нов потребител

Мнениеот divain » 19 Окт 2007, 11:50

......
Въпросът беше какво можем да направим бързо, за да не встъпи т.нар. "нов собственик" във владение на имотите, и/или да ги продаде отново-- Да заведете гр. дело както по-горе Ви посочиха колегите и да впишете исковата молба..[/quote]
УСПЕХ!
divain
Потребител

Назад към Имотни казуси