начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

интересен казус моля за съвет

Казуси за недвижими имоти

интересен казус моля за съвет

Мнениеот blackrose » 08 Фев 2008, 19:19

Здравейте, какво мислите за следния казус: Лицето "Х" купува през 2006 г. парцел с къща с пълномощно от продавача, като всъщност действа и като продавач и като купувач. Същото лице "Х" няколко месеца по-късно закупува 14 парцела в същото село, като на сделката отново не присъстват собствениците, а се представляват от лице, упълномощено с пълномощно заверено от селския кмет. Лицето "Х" твърди, че продавачът, от който е купило 14-те парцела е негов дядо. Искам да купя парцела с къщата и един от другите 14 парцела, но ми се струват леко съмнителни тия продажби с пълномощни. Сделката се урежда от агенция и нямам директна връзка със собствениците, които изведнъж започнаха да настояват да сключим предварителен договор възможно най-скоро. Освен това, искам да купя и още един парцел, съседен на техния, с чиито собственик "У" лицето "Х' установи контакт и днес ми каза, че лицето "у" няма да присъства лично на подписването нито на предв.договор, нито на нот.акт, а щяло да упълномощи някого. На мен ми идват леко твърде много пълномощните в този казус и се притеснявам дали няма нещо нередно, още повече, че данните на лицата, от които лицето "Х" е закупило въпросните имоти са старателно задраскани в копията на нот.акт, който ни е предоставен. Нотариусът не е особено кооперативен и почти открито отказва да съдейства. Моля, дайде ми съвет как да действам. Съмнителна ли е цялата ситуация или аз се притеснявам твърде много?
blackrose
Младши потребител

Мнениеот system » 08 Фев 2008, 19:53

Съмнителни е меко казано. Ако ще купувате, искайте документите за собственост (нот. актове по принцип) на тези имоти. С нот. актове отивате в службата по вписванията и там проверявате по партидите на тези лица имотите "водят ли се" на тях и има ли някакви вписвания за тези имоти - напр. ипотеки, възбрани, вписани искови молби и т. н. Не скланяйте на предварителен договор, искайте изповядване на сделките. С тези пълномощни внимавайте - по принцип, пълномощното за продажба на имот трябва да е изрично - да има точно описание на имота и цена. Цялата тази работа трудно ще я свършите сам, ако не сте юрист. Препоръчвам адвокатска помощ !
system
Активен потребител

Назад към Имотни казуси