начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Продажба при съсобственост

Казуси за недвижими имоти

Продажба при съсобственост

Мнениеот pesho22 » 16 Фев 2008, 23:37

Предложих първо на другия съ-притежател на имота (който е мой роднина) да го купи, както е по закон, а той ми предложи за моята част смешна сума, с която не съм съгласен. Вероятно смята, че може да ми извива ръцете, както пожелае. Какво мога да направя, за да продам моята част за нормалната й цена?
pesho22
Младши потребител

Мнениеот tiarra » 17 Фев 2008, 00:28

Трябва да му предложите да купи вашата част на определена от Вас цена. Вие определяте цената, а не той, така че след като не желае да купи на определената от Вас цена ще продадете имота като впишете истинската цена - тази която сте предложили и на него и той ви е отказал.
tiarra
Потребител

Мнениеот tiarra » 17 Фев 2008, 00:34

tiarra
Потребител

Re: Продажба при съсобственост

Мнениеот izymena » 17 Фев 2008, 12:18

pesho22 написа:Предложих първо на другия съ-притежател на имота (който е мой роднина) да го купи, както е по закон, а той ми предложи за моята част смешна сума, с която не съм съгласен. Вероятно смята, че може да ми извива ръцете, както пожелае. Какво мога да направя, за да продам моята част за нормалната й цена?

Чл.33 от закона за съсобствеността/ЗН/:
Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства,че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него,че никой от тях не е приел това предложение.
Според този закон обаче може винаги да се твърди,че декларацията е неистинска и ако предложената сума не е отказана също пред нотариус,значи че аз например никога не бих рискувала да ме разиграват и откупят после закупения имот...при тези недовършени доказателства. :roll:
izymena
Потребител

Мнениеот pesho22 » 17 Фев 2008, 19:38

Пак съм аз. Неволно съм ви заблудил малко - просто баща ми не ми е разказал всич киподробности, за което моля за извинение.

Случая бил още по-завъртян - лозетата са долепени един до друг, но всеки от собствениците си има собствен нот. акт. Проблемът е, че има обща къща, която не е узаконена, няма документ за нея и този (другия), който може да купи дяла на продаващия, дава смешна цена, знаейки, че външен човек няма да вземе лозе без къща или пък да съжителства в нея с чужди хора.
Подскажете ми нещо как да се излезе от ситуацията, без да се подиграват с нас!
pesho22
Младши потребител

Опита учи

Мнениеот snejle1 » 18 Фев 2008, 20:45

не съм юрист но съм го правила със замяна, примерно имот за велосипед.Човек винаги има нужда от нещо друго и си го заменя за каквото и да е! :idea: .
snejle1
Нов потребител

Назад към Имотни казуси