начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

идеална част от право на строеж

Казуси за недвижими имоти

идеална част от право на строеж

Мнениеот nezabravka » 21 Фев 2008, 01:21

Здравейте!
Искам да помоля за съвет.Предстои ми покупка на апартамент който е готов а акт 16.В нот акт на настоящия собственик няма написано,че има идеални части от правото на строеж.Това означава ли че аз ще бъда собственик на апартамента, и ако един ден стане нещо със сградата,аз няма да имам нищо?Ясно ми е че няма да бъда собсвеник и на част от земята-това означава ли че аз ще притежавам апартамента докато тои съществува като такъв,а после?
Може ли да ми дадете съвет къде мога да получа повече инфо-закон или др документ.
Благодаря на всички!
nezabravka
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 21 Фев 2008, 13:00

Поинтересувайте се собственика-продавач върху своя земя ли е построил или на него е учредено право на строеж. В първия случай, той може да Ви продаде апартамента с право на строеж или и част от земята, съответстваща на апартамента, а във втория -само право на строеж. Не и само апартаменте. По всяка вероятност се касае за пропуск в нотариалния му акт или пък е единствен собственик и си има нотариален акт за земята, което обаче не ми се връзва с това ,че продава апартамент.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот theinsider » 21 Фев 2008, 14:48

Не се притеснявайте, няма никакъв проблем. Дори и да не е изрично записано, правото на строеж следва апартамента. В дан. оценка дори ще е отразена и данъчната стойност на правото на строеж.
theinsider
Потребител

Re: идеална част от право на строеж

Мнениеот naska » 21 Фев 2008, 18:04

Здравейте,
Колегата по-горе правилно Ви е отговорил, че правото на строеж дори и да не е изрично посочено, то следва имота.
nezabravka написа:Ясно ми е че няма да бъда собсвеник и на част от земята-това означава ли че аз ще притежавам апартамента докато тои съществува като такъв,а после?

А това, че притежавате правото на строеж за този апартамент означава, че в случай, че последният погине - имате право да го изградите отново.
naska
Младши потребител

Мнениеот nezabravka » 25 Фев 2008, 22:24

Blagodarq na vsi4ki za otgovora.Sobstvenika na apartamenta ne e pritegaval zemqta.Nadqvam se da nqma problem,6tom dage i da ne e napisano pravoto na stroeg si su6testvuva.
O6te vednug blagodarq!
nezabravka
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Фев 2008, 11:14

Мисля, че нещо не сте ни разбрали , май.
Правото на строеж учредява , най-често с нотариален акт или договор за общинска и държавна собственост.
Все пак , изискайте документите за това право от продавача Ви, за да не се окаже , че купувате апартамент без право учредено право на строеж или пък е построено над това , което собственикът е учредил. В този случай, построеното в повече е собственост на притежателят на земята.
Искайте да Ви даде продавача дори незаверено копие от учреденото право на строеж.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nezabravka » 27 Фев 2008, 01:48

Sunrise,да ти кажа честно от това което си написал нищо не ми е ясно :( .вижте апартамента е купен от строителна фирма през 2005 г,в момент в които сградата не е била завършена нямала е акт 16,за акт 15 не знам.та на сегашния собственик е издаден Нот Акт за право на строеж,адвокатката ми обясни ,че това е така защото в момента на нот прехвърляне апартамента не е бил самостоятелен обект защото не е бил завършен.
преди 2 мес изповядахме сделка за др апартамент,за които бяхме сключили предв договор-на зелено го купихме преди 2 год.в неговия Нот акт пише веднага след описанието на апартамента че купуваме и 7.5% идеални части от правото на строеж.
надявам се да съм била ясна.кажете ми в кои норм документ мога да прочета че да ми се изясни ,моля!
nezabravka
Нов потребител

Назад към Имотни казуси