начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Узаконяване ???? Моля за помощ

Казуси за недвижими имоти

Узаконяване ???? Моля за помощ

Мнениеот mareto79 » 09 Апр 2008, 14:41

Здравейте,
Обръщам се с един много сложен въпрос: баща ми е собственик на апартамент ( от общо 3 апартамента) и 1/3 от парцел с обща площ 292кв.м. В парцела има построени гаражи със съответните разрешителни. През 1999г. обаче баща ми и чичо ми ( притежава апартамент и също 1/3 от парцела) построяват върху гаражите сграда на два етажа с мансарда. За построяването на сградата няма разрешение и документи ( стоежа е незаконен). Разстоянието межу двете сгради в парцела е около 6м.
От тогава до сега нищо не е предприето за узаконяването на сградата. През 2004г. баща ми има получено писмо от общината с което му искат да представи документи за новата сграда, но той ги няма и нищо не е предприел. :roll:
Може ли да се направи нещо ? Могат ли да ни принудят да съборим сградата?
Което направих досега, е че извадих скица на парцела, но там незаконата сграда е отбелязана като две отделни сгради (върху всеки от гаражите)??
Моля за помощ :cry: :cry: :cry:
mareto79
Нов потребител

Мнениеот system » 09 Апр 2008, 14:49

Надявам се някой да се сети за задоволителен за Вас изход, защото аз не виждам. Имаше един период, в който можеше да се узаконяват незаконни постройки, но той изтече в началото на 2004 г. Ако сте декларирали имота до м. юли 2001 г., можете да си извадите удостоверение за търпимост. Ако не сте направили това, строежът е незаконен и може да бъде премахнат.
system
Активен потребител

Мнениеот mareto79 » 09 Апр 2008, 14:53

Деклариране на имота мисля че няма , защото доколкото знам не са плащани данъци за него.
Иначе се консултирах с адвокат и каза, че може да се издаде нотариален акт при следната процедура викат се двама свидетели (съседи, които потвърждават собствеността на имота) и въз основа на това може да се издаде нотариален акт.
????
Това обаче май не го прави законен нали?
mareto79
Нов потребител

Мнениеот oho_boho » 09 Апр 2008, 15:34

Единственият законен изход е премахването на незоканния строеж, след което изготвяне и одобряване на инвестиционен проект от гл. архитект и издаване въз основа на него на разрешение за строеж.
oho_boho
Потребител

Мнениеот mareto79 » 09 Апр 2008, 15:39

Надявах се на по-оптимистични мнения?
Ама кашата е голяма :cry: :cry:
mareto79
Нов потребител

Мнениеот tany_ivanova » 09 Апр 2008, 16:03

незаконни строежи извършени до влизането в сила на ЗУТ подлежат на узаконяване, ако са декларирани като такива в Общината в срок до 26 януари 2001 /ако не се лъжа за датата / и ако се вместват в ПУП-а на имота . за да минат по параграфа ' търпими' трябва да са единственото ви жилище, да нямате собственост другаде и все пак зависи от преценката на съда. Общината няма основание да узакони тия два етажа + мансарда.

подлежите на събаряне. ще ви дадат 6 месечен срок, да я съборите сами, след това ще я съборят за ваша сметка и ще ви осъдят . друг вариант няма. не е каша това, а умишлено незаконно строителство- ако мине. след като гаражите са били строени с разрешителни, значи че баща ви много добре е знаел реда . защо е строил незаконно - питайте него.

какви свидетели за доказване на собствеността , незаконното строителство не е наследствен имот , за който липсва нотариален акт или някакъв спор или земеделски земи одържавени преди години . кой е този адвокат, който ви дава такива съвети ... във вашия случай тия съвети за НЕПРИЛОЖИМИ. в ЗУТ ясно е казано кои незаконни строежи могат да се узаконяват и кои- не. ако търсите чудеса - те са само приказките.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот oho_boho » 09 Апр 2008, 18:43

Строежът си е незаконен и неузаконяем.

И не е търпим.
oho_boho
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 09 Апр 2008, 20:33

tany_ivanova написа: .... ако търсите чудеса - те са само приказките.

Удостоверение за търпимост се издава от главния архитект на общината при една твърде сложна ( за лаици) процедура. А съда няма нищо общо с това , за да го намесвате !
А и най-добре е да си гледате счетоводството :wink:

mareto79 , позицията Ви за директно спасение на построеното е ... неспасяема.
Строежът си е незаконен и неузаконяем.

отново ли ще ми обяснявате за процедурите. понеже аз не съм се срещала с главния архитект на общината и не ми е обяснявал . ако бяхте прочели малко съдебна практика по въпроса , щяхте да прочетете , че има казуси за търпимост на строеж , за които се е прозинасял съда. срещнах няколко случая в решения на ВКС , тъй като четох решенията наред - не си записах номерата на делата, понеже не ме касаят . срещнах и доста смешни от моя гледна точка случаи - да се чуди човек как може за дреболии хора да стигат до ВКС . моят строеж е търпим и деклариран , както и процедурите в общината не ме притесняват изобщо. като цяло с общината нямам проблеми никакви - обясняват ми всичко, за което питам - иначе ще ги съдя , имам основание . на същото положение са и РДНСК .

за казуса на питащата - строежът на баща й е неспасяем . вече го написах.

за счетоводството - гледам си го , то ми е най-малия проблем.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот mareto79 » 10 Апр 2008, 11:01

Благодаря на всички ангажирали се с отговори.
mareto79
Нов потребител

Назад към Имотни казуси