начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Моля да ми разясните..

Казуси за недвижими имоти

Моля да ми разясните..

Мнениеот Ani26 » 21 Юни 2008, 16:04

Здравейте, моля ако има някой желание да ми обясни какво по точно е Акт 14, 15 и 16.. Разглеждам оферти за апартамент по вестниците и ми прави впчеатление , че пише на Акт 14, 15 и 16. Някой познати ми казаха че не хубаво сградата да е без акт 16 но така и не разбрах точно за какво става дума.

Моля, ако имате възможност и желание да ми разясните. Приятен уикенд.
Ani26
Нов потребител

Re: Моля да ми разясните..

Мнениеот Melly » 21 Юни 2008, 17:37

Ani26 написа:Здравейте, моля ако има някой желание да ми обясни какво по точно е Акт 14, 15 и 16.. Разглеждам оферти за апартамент по вестниците и ми прави впчеатление , че пише на Акт 14, 15 и 16. Някой познати ми казаха че не хубаво сградата да е без акт 16 но така и не разбрах точно за какво става дума.

Моля, ако имате възможност и желание да ми разясните. Приятен уикенд.

Здравейте и от мен,

Въпросните актове, съставени по съответния ред, удостоверяват степен на завършеност на видове СМР (строително-монтажни работи) за съответната сграда.

Разбира се, че най-сигурно за Вас е да закупите обект на Акт 16, но твърде вероятно е вече да няма свободни в сградата.

Най-общо: На Акт 14 купувате право на строеж за обекта, на Акт 15 плюс Протокол по чл.181, ал.2 ЗУТ купувате обект в степен на завършеност "груб строеж", а при Акт 16 купувате обект с Разешение за ползване.

До издаване на Разрешение за ползване Вие можете за извършвате в собствения апартамент само довършителни работи ( и обзавеждане напр.), не че практиката не изобилствува със случаи, в които собствениците са оставени на произвола на съдбата да се снабдят със заветното Разрешение за ползване.

Така, че
УМНАТА, И КЪСМЕТ В ИЗБОРА!!!

Лек ден!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Ani26 » 21 Юни 2008, 20:19

Благодаря и на двамата изразили мнение :)
Ani26
Нов потребител

Моля да ми разясните...

Мнениеот Melly » 21 Юни 2008, 20:23

[quote="spydoctor"][color=red][b][size=18]Поздравления за интелигентно зададения въпрос [/size][/b][/color]!
Съжалявам, че колежката ме е изпреварила в отговора …
Само да уточня, че тези наименования са вече остаряла "номенклатура" …
[u][b][color=violet]Търсете сграда, която вече има Разрешение за ползване ( бившия акт 16 )![/color][/b][/u]
quote]

[color=red][b][size=18]Поздравления и към Вас [/size][/b][/color]!

Приятно ми е, Melly... :wink: :lol: :lol: :lol:

P.P. А-а-а-а, има ги, има ги .... !!! :arrow: Наредба №3 от 31 юли 2003, за съставяне на актове и протоколи по време на строителството [color=violet][size=9](обн. ДВ бр.72 от 15 авгус 2003, изм и доп. бр.37 от 4 май 2004, в сила от 5 ноември 2004)[/size][/color]

Нищо лично, надявам се да бъда извинена за уточнението на уточнението. :wink:

Желая ви настроение!
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Имотни казуси