начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

ПРОБЛЕМ ПРИ ДАРЕНИЕ

Казуси за недвижими имоти

ПРОБЛЕМ ПРИ ДАРЕНИЕ

Мнениеот urist80 » 29 Юли 2008, 13:26

Здравейте!Тъй като съм все още в началото на практиката си като юрист, а и нямам много опит в гражданското право, искам да се допитам до мнението на вас, колеги, относно следният казус:
При нас в кантората дойде притеснена клиентка, която обясни следното- През 2007 г. бабата на клиентката по майчина линия й дарява 2/3 от притежавания от нея недвижим имот.Клиентката се грижела сама за баба си, която имала две деца - майката на клиентката и починал син/ с наследници две деца/.Наскоро обаче познат на клиентката й обяснил, че ако нещо се случи с баба й, майката на клиентката и децата на починалия син на баба й, могат да искат разваляне на дарението с мотив, че им се накърнява запазената част.
Един от адвокатите в нашата кантора й обясни на клиентката, че няма от какво да се притеснява, но аз съм на друго мнение.Не е ли тук налице хипотезата в която децата на дарителя, техни низходящи или съпруга могат в 5 годишен срок от откриване на наследството да оспорят дарението поради накърняване на запазената част?
Колеги, ще бъда благодарен ако чуя и вашето мнение по въпроса!
urist80
Младши потребител

Re: ПРОБЛЕМ ПРИ ДАРЕНИЕ

Мнениеот donna » 29 Юли 2008, 13:34

:wink: А дали е накърнена запазената част , това ще се разбере един ден ,когато дарителката почине и се направи сметка на всичко което влиза в наследствената маса .
donna
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 29 Юли 2008, 14:20

Прав сте, има основания за съмнение, дали няма да и се оспорва запазената част.
А всъщност, Вие видяхте ли нотариалния акт за дарението? Защото много често , договорът за издръжка и гледане също се нарича така и обратно. А както знаем , при него нещата са съвсем различни. :wink:
Успех в практиката!
sunrise
Активен потребител

Назад към Имотни казуси