начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

как да оспоря дарение на съпруга ми

Казуси за недвижими имоти

как да оспоря дарение на съпруга ми

Мнениеот norma9 » 24 Ное 2009, 17:39

Имам такъв въпрос - може ли и кой да оспорва дарението, направено от съпруга ми, който дари без мое знание апартамента, в който живеем тримата със сина ни, на майка си, която е омъжена повторно и вторият й мъж не е осиновил съпруга ми преди години? Така не се ли нарушава запазената част на сина ни, която също е преминала с дарението към неговата баба? Освен това съпругът ми има по-голям син от предишен брак, на който също е накърнена запазената част от жилището ни. Моля ви за компетентен съвет! Благодаря предварително на всички!!!
norma9
Младши потребител

Re: как да оспоря дарение на съпруга ми

Мнениеот rts » 24 Ное 2009, 18:29

Попитахте ли съпруга си защо го е направил ? При определени условия можете да оспорите това дарение. Обърнете се към адвокат, но имайте предвид, че това оспорване най-вероятно ще влоши семейните Ви отношения.
rts
Активен потребител

Мнениеот norma9 » 24 Ное 2009, 18:55

Доколкото разбрах от съпруга ми майка му го е посъветвала да постъпи така, за да му "запази" тя апартамента...
norma9
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Ное 2009, 19:21

Можете да оспорите сделката, като сключена със "семейно жилище" - но ще е повече от трудно да се гарантира успех на делото.

Все пак има такъв шанс.

Срокът Ви е малък - с оглед, че някой може да придобие права върху апартамента.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот norma9 » 24 Ное 2009, 19:58

Благодаря ви, че ми отговаряте на въпроса, но с това дарение свекърва ми не е ли придобила вече тези права върху семейното ни жилище и предполагам, че може да се разпорежда вече с него...Може би трябва да проверя все пак кой е собственик на това жилище в РС или къде ..!?
norma9
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Ное 2009, 20:16

Имате около 5-годишен срок да оспорите сделката, като съпруга - тоест, да искате жилището да се счита "непродадено", след което ще бъде трудно да се върне обратно собствеността.

Дарението се регистрира в Агенция по вписванията. За София това е между блоковете срещу РПУ-то в Гео Милев - от зала Универсиада се намира най-лесно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот norma9 » 24 Ное 2009, 22:07

Благодаря ви за дадената информация, надявам се, че ще ми бъде от полза !
norma9
Младши потребител

Мнениеот simted » 24 Ное 2009, 22:28

Госпожо, информацията предоставена от вас е твърде оскъдна. Моля да уточните кога е придобито жилището - преди брака ви и след него. Това е от голямо значение.
simted
Младши потребител

Мнениеот namakak » 24 Ное 2009, 22:39

А той срещу какво й го дари?
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот norma9 » 25 Ное 2009, 00:01

След брака като дарение от майка му, а след това тя си го поиска обратно и дарението направено от съпруга ми е без тежести.. При това положение възможно ли е да искам да се възстанови запазената част на детето ни, както и на детето от първия брак на съпруга ми от това жилище, за да изпреваря евентуално разпореждане от страна на свекърва ми с така направеното й дарение?
norma9
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 25 Ное 2009, 01:04

:roll: ............ толкова е нелепо всичко това. Надявам се да разберете това, както и че никой няма запазена част- СЪПРУГЪТ ВИ Е ЖИВ!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 25 Ное 2009, 01:07

simted написа:Госпожо, информацията предоставена от вас е твърде оскъдна. Моля да уточните кога е придобито жилището - преди брака ви и след него. Това е от голямо значение.

Няма никакво значение- иде реч за дарение!

Само Ванко е казал част от истината.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот norma9 » 25 Ное 2009, 12:01

ivan_lawyer написа:Имате около 5-годишен срок да оспорите сделката, като съпруга - тоест, да искате жилището да се счита "непродадено", след което ще бъде трудно да се върне обратно собствеността.

Дарението се регистрира в Агенция по вписванията. За София това е между блоковете срещу РПУ-то в Гео Милев - от зала Универсиада се намира най-лесно.

А от кога започва да тече този 5 - годишен срок за право на оспорване? И ако съпругът ми пожелае да развали дарението, възможно ли е да се съединят двата иска или няма как това да стане? Благодаря за отговорите ви!
Последна промяна norma9 на 25 Ное 2009, 12:05, променена общо 1 път
norma9
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 25 Ное 2009, 12:03

За Вас от смъртта на съпруга Ви.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот laridii » 26 Ное 2009, 15:16

Апартаментът си е на бабето и тя си го е поискала обратно, няма какво да направите. Престанете да фантазирате запазени части, разваляне на дарения и т.н. То животът е пален с изненади и не се знае кой кого ще превари на оня свят. Работете и си купете собствено жилище или жилище на сина Ви и така никой няма да гщо ощети.
laridii
Потребител

Назад към Имотни казуси