начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Договор за наем или...?

Казуси за недвижими имоти

Договор за наем или...?

Мнениеот vstrateva » 17 Авг 2011, 17:06

Здравейте,
ще се радвам, ако можете да ми отделите време и да ме посъветвате.
Родителите ми имат къща в село, която не се обитава и има голяма опастност от разграбване и разрушаването й. Родителите ми са говорили с близки приятели, които са склонни да се преместят да живеят там, срещу нулев наем, но с уговорката да поддържат и пазят къщата.
Майка ми е на принципа, че договор не е нужен, но аз не мисля така. Все пак какво ще стане, ако има натрупани неплатени сметки, повреди и т.н.?
Според мен е редно по някакъв начин да се уредят отношенията на двете страни, но как ще е най-добре да бъдат защитени интересите на родителите ми /собственици на имота/?
Нужно ли е този договор да се заверява при нотариус?

Благодаря на всички, които ще се включат!
vstrateva
Нов потребител

Re: Договор за наем или...?

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Авг 2011, 17:55

Без значение е писмен договор, стига да има съгласие на страните.

Всичко е възможно понякога, затова препоръчвам писмен договор.

Нотариалната заверка ползва наемателя, не бързайте да се прави.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот vstrateva » 18 Авг 2011, 15:53

Благодаря Ви за съвета!

Имотът е придобит по време на брака на родителите ми и е СИО, нужно ли е договорът да е от името и на двамата или само от името на единия е достатъчно?
Не зная много подробности, но ако семейството, което ще ползва къщата за живеене, няма сключен брак, и двамата ли трябва да са упоменати в този договор?

Ще се радвам, ако имате възможност да ми отговорите!
vstrateva
Нов потребител

Мнениеот whiskey » 18 Авг 2011, 17:54

Не е нужно договорът да се подписва и от двамата съпрузи, независимо, че имота е СИО. Отдаването под наем е действие на управление, а не на разпореждане.
Не е проблем договорът да се сключи и с двете лица, които ще ползват имота. Това, че са без брак е без значение. Сложете клауза в договора, че забранявате пренаемането.
whiskey
Потребител

Мнениеот kirile » 21 Авг 2011, 13:22

Обезателно си направете нотариално заверен договор , защото след 10 години може да се окаже , че тези хора не са наематели , а владелци и да претендират право на собственост.
kirile
Потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2011, 13:49

А какво пречи да е едногодишен и да се подписват анекси към него, Кирил? Да не ги прави владелци?!

Всъщност, за писмени договорки сте- ползването няма да е безвъзмездно, а както сама твърдите " с уговорката да поддържат и пазят къщата". Трябва прецизно да конкретизирате обема на поддръжката( пазенето не е така съществено). С писмения договор, макар и едногодишен, посетете ЕОН, ВиК, БТК- за да открият партида на наемателите ( вярвайте, ще избегнете редица страдания някога).
Трябва да посетите специалист, разбира се.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vstrateva » 22 Авг 2011, 14:23

Благодаря Ви за съветите!

Направих един договор за ползване, с приложение за необходимите ремонти по къщата, за които те твърдят, че ще поемат. Ще се свържа с юрист да го разгледа и да си даде мнението.

kirile написа:Обезателно си направете нотариално заверен договор , защото след 10 години може да се окаже , че тези хора не са наематели , а владелци и да претендират право на собственост.

От това тайно и неизказано се опасявах, защото за къде по-дребни имоти и приятелство е затривано и роднински връзки прекъсвани.
Благодаря ви отново!
vstrateva
Нов потребител

Назад към Имотни казуси