начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА СТРОЕЖ

Казуси за недвижими имоти

РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА СТРОЕЖ

Мнениеот TODOROV69 » 22 Мар 2005, 23:10

SUSOBSTVENIK SUM V DVUETAZHNA KUSHTA. SOBSTVENOSTTA E NAPULNO RAZDELENA FIZICHESKI. MOJAT SUSOBSTVENIK PRITEZHAVA PURVIA ETAZH, I PO-GOLIAMA CHAST OT MAZETO, A AZ PRITEZHAVAM VTORIA ETAZH I TAVANA. KUSHTATA E TAKA RAZDELENA OSHTE PRI POSTROJAVANETO, CHE NIE IMAME OTDELNI VHODOVE, OTDELNI OGRADENI DVOROVE, NIKAKVI OBSHTI CHASTI. NO IMAME 1 NOTARIALEN AKT, V KOITO SA OISANI GORESPOMENATITE NESHTA, I OSVEN TOVA SE KAZVA, CHE SAMO AZ IMAM PRAVO DA STROIA.

V MOMENTA SHTE PODAVAM MOLBA ZA RAZRESHITELNO ZA STROEZH-PREUSTROISTVO NA TAVANA I SMENIANE NA POKRIVA. NEOBHODIMO LI E DA ISKAM PREDVARITELNO PISMENO SUGLASIE NA SUSOBSTVENIKA PO ZAKON, KOJATO DEKLARACIA-SUGLASIE DA PODAM S DOKUMENTITE V SUVETA, ILI TUI KATO IMAM PRAVO SAMO AZ DA STROJA, NIAMA NUZHDA OT TAKOVA RAZRESHITELNO.

BLAGODARJA ZA OTGOVORITE.

СЪСОБСТВЕНИК СЪМ В ДВУЕТАЖНА КЪЩА. СОБСТВЕНОСТТА Е НАПЪЛНО РАЗДЕЛЕНА ФИЗИЧЕСКИ. МОЯТ СЪСОБСТВЕНИК ПРИТЕЖАВА ПЪРВИЯ ЕТАЖ, И ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ МАЗЕТО, А АЗ ПРИТЕЖАВАМ ВТОРИЯ ЕТАЖ И ТАВАНА. КЪЩАТА Е ТАКА РАЗДЕЛЕНА ОЩЕ ПРИ ПОСТРОЯВАНЕТО, ЧЕ НИЕ ИМАМЕ ОТДЕЛНИ ВХОДОВЕ, ОТДЕЛНИ ОГРАДЕНИ ДВОРОВЕ, НИКАКВИ ОБЩИ ЧАСТИ. НО ИМАМЕ 1 НОТАРИАЛЕН АКТ, В КОИТО СА ОИСАНИ ГОРЕСПОМЕНАТИТЕ НЕЩА, И ОСВЕН ТОВА СЕ КАЗВА, ЧЕ САМО АЗ ИМАМ ПРАВО ДА СТРОЯ. В МОМЕНТА ЩЕ ПОДАВАМ МОЛБА ЗА РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА СТРОЕЖ-ПРЕУСТРОЙСТВО НА ТАВАНА И СМЕНЯНЕ НА ПОКРИВА. НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА ИСКАМ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПИСМЕНО СЪГЛАСИЕ НА СЪСОБСТВЕНИКА ПО ЗАКОН, КОЯТО ДЕКЛАРАЦИЯ-СЪГЛАСИЕ ДА ПОДАМ С ДОКУМЕНТИТЕ В СЪВЕТА, ИЛИ ТЪЙ КАТО ИМАМ ПРАВО САМО АЗ ДА СТРОЯ, НЯМА НУЖДА ОТ ТАКОВА РАЗРЕШИТЕЛНО. БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРИТЕ.
TODOROV69

Re: RAZRESHITELNO ZA STROEZH

Мнениеот Инот » 23 Мар 2005, 10:14

Първо - не пишете на ШЛЬОКОВИЦА (МАЙМУНИЦА)...
Второ - Започвате темата с това, че сте съсобственик на двуетажна къща, което означава, че сте в режим на етажна собственост.
Трето - не посочвате собствеността на терена...
Четвърто-ако преустройството на таванските помещения и покрива се изразява в промяна на:
- формата и наклона на покрива;
- разпределението в таванските помещения, като се засяга конструкцията;
То тогава, при одобряване на проекта и издаването на разрешението за строеж, ЩЕ Е НУЖНО СЪГЛАСИЕТО НА СЪСОБСТВЕНИКА, а в зависмост от собствеността на терена е възможно при конкретно проектно решение да е необходимо и учредяване право на строеж (суперфиция).

Ако подменяте покривните материали, не засягате конструкцията, не премахвате (премествате) зидове - не засягайки конструкцията, както и не променяте предназначението на таванските помещения НЕ Е НУЖНО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ, респективно - съгласие на съсобственика (чл.151, тт.1, 2, 3 и 4 от ЗУТ).
Инот

Мнениеот scribtor » 23 Мар 2005, 20:36

Маймуницата е най-сигурния начин да не прочета въпроса, дори и темата да си струва.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот .......... » 30 Мар 2005, 13:35

rsirakova@abv.bg, адвокат при САК, пишете ми за повече информация
..........

Мнениеот scribtor » 31 Мар 2005, 00:36

Нямах намерение да се включвам в темата, поради латиницата, и едва ли ще съм отговорил на всичките Ви въпроси, но искам да ви нахвърля две- три неща, които надявам се да са Ви от практическа полза.

Задължително искайте съгласие, но не принципно, а от същото да става възможно най-подлробно ясно за какво е.
Иначе рискувате две неща:
- първо да не ви се издадът разрешение за строеж;
-второ, ако по някакъм начин Общината "се измами" и Ви даде въпросното разрешение - ако съсобственикът Ви реши, че му пречите и пусне жалба до РДНСК, Началникът й със сигурност ще Ви отмени строителното разрешение. В съда ще потвърдят решението му!
Освен това правейки промяна/преустройство/ на таванския етаж вие неминуемо ще измените и съществуващия вид на покрива, възможно е и фасадата на сградата, функцията и т.н. - чл. 185 от ЗУТ.
Практиката на ВАС по тоя въпрос е категорична - трябва съгласие.
И за да не се впуснете в разходи по виза, проекти и т.н., а после да се окаже, че има проблем, най- добре си вземете съгласието прадварително.
Аватар
scribtor
Потребител

разрешително за строж

Мнениеот dara72 » 19 Дек 2007, 17:44

и какво излиза ,че няма смисъл от адвокати и нотариуси ,човека има документ 4е има право да строи ,а сега излиза ,че е зависим и кажете ми какъв е смисъла от тези документи :twisted: :twisted: :twisted:
dara72
Младши потребител

Назад към Имотни казуси