начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Агенция за недвижими имоти

Казуси за недвижими имоти

Агенция за недвижими имоти

Мнениеот Viky » 22 Мар 2005, 16:28

Може ли да ми каже някой каква е средната комисионната, която вземат агенциите за недвижими имоти за извършена услуга и какъв договор сключват със своите клиенти.
Благодаря ви предварително.
Viky

Re: Агенция за недвижими имоти

Мнениеот nz » 22 Мар 2005, 16:39

Незнам да имат тарифа или някакъв друг акт, с който да определят размера на комисионните си, но от практиката мога да кажа, че комисионната, която иска агентът за недвижими имоти, когото сте наели е в размер на 2. 5 % от зействителната продажна цена на имота. Незнам агенциите за недвижимите имоти или техните агенти да сключват някакви договори с клиентите си. Те не фигурират в нотариалните актове, нито са страни по предварителните договори.
nz

Мнениеот botsanov » 22 Мар 2005, 16:57

Комисионната варира от 1 до 2.5%,върху материалния интерес,без естествено да е нормативно определена.С цел укриване на доходи някои агенции избягват
сключването на договор,но в интерес на клиента е да има такъв,в случай на проблеми,каквито при прехвърлянето на имот често се случват/особено ако "агенцията" се окаже бандитска/.Добре е клиентите на не разчитат на адвокатите на агенцията/често лицето представящо се за адвокат всъщност няма съответната правоспособност/,а да ползват свой адвокат от самото начало.
botsanov

Мнениеот Viky » 22 Мар 2005, 17:05

Благодаря за отговора. А може ли да ми дадете такъв примерен договор?
Viky

Мнениеот Tarantino:-) » 22 Мар 2005, 17:39

vseki dogovor s cenata si
kato se vidim shte go obsudim i shte te taksuvam

всеки договор с цената си :-)
като се видим ще го обсъдим и ще те таксувам :-)

Мнениеот ? » 22 Мар 2005, 18:09

Договорът обикновено е стандартна бланка на агенцията и те карат да го подпишеш преди да те срещнат с първия продавач/купувач. С него си гарантират възможността да те съдят за комисионната ако се договориш директно с продавача/купувача, след като ви запозная и откажеш да им платиш за услугата.
?

Мнениеот valeriii » 22 Мар 2005, 18:11

КАК СЕ РЕГИСТРИРАТ АНЕГЦИИТЕ?КЪДЕ МОГА ДА ПРОВЕРЯ РЕГИСТРАЦИЯТА?А ИСКА ЛИ СЕ ЛИЦЕНЗ?КЪДЕ МОГА ДА ПРОВЕРЯ ДАЛИ ИМА ТАКЪВ?
valeriii
Младши потребител

Мнениеот boba » 23 Мар 2005, 12:07

Регистрират се като търговски дружества, лизенцират се от Националното сдружение за недвижими имоти, там е и регистърът им - виж http://www.nsni.bg!
boba

Мнениеот mila- » 23 Мар 2005, 13:00

комисионната варира от 2 до 3% в зависимост от агенцията. съветвам ви първо да проверите агенцията-добрите и известни фирми при разговорите с "потенциални купувачи" винаги дават ниобходимата информация, показват ви договора с който се обвързвате с тях /който съвсем не е толкова страшен/, обесняват ви какви са стъпките при намиране на подходящо за вас жилище и т.н.. освен това големите и добри агенции разполагат с квалифициран екип от юристи, които да защитават правата ви- все пак за това плащате комисионна!
mila-

Мнениеот слави » 25 Мар 2005, 13:00

Няма лицензи за осъщестявване на тази дейност. Регистрирането в Националното сдружение НЕ Е ЛИЦЕНЗ, защото това е сдружение с нестопанска цел, и членството там е доброволно. Което в никакъв случай не означава, че вписаните в него агенции са по-коректни или законни от невписаните. Доверете се на името на агенцията, а не на това дали е вписана там. И сред вписаните в това сдружение агенции има недотам коректни. Добре е да се срещнете с адвоката на агенцията, ако тя няма адвокат, значи не работете с нея. Комисионинте са от 2 до 3 процента, не са регламентирани никъде, така че е по договорка. Прочетет си внимателно договора, с който се обвързвате, наистина не е толкова страшен. Обикновено, ако ползвате кредит, искайте от агенцията съдействие - повечето вършат и това, и тази дейност е включена в комисионната. Това е :-)
слави

Мнениеот boba » 25 Мар 2005, 13:11

Поддържам изцяло Слави, но все пак Вие попитахте и дали се лицензират /регистрират/. Гледайте най-вече името на агенцията, не е лошо да знаете, че агенциите с над 10-годишен опит вече са изградени дори като много добре "смазан" екип от брокери, адвокати, нотариуси и банки, които професионално ще защитят интересите Ви.
boba

Мнениеот az13 » 25 Мар 2005, 15:47

Мисля , че искаш да правиш агенция, и отговорите до тук не са ти от полза. Затова : регистрирай фирма /каквато желаеш по ТЗ/.Плати си патента по ЗОДФЛ , сложи си едно бюро и хубава реклама и продавай имоти. Успех! защото станаха много на клона!
az13
Младши потребител

Мнениеот zoiatim » 16 Апр 2008, 16:29

Здравейте, аз също се интересувам как се регистрира Агенция за недвижими имоти, с какви документи, къде се подават, какви са изискванията от закона за работещите в такава агенция- в професионално отношение, стаж. Благодаря Ви предварително за помощта.
zoiatim
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 16 Апр 2008, 16:40

zoiatim написа:Здравейте, аз също се интересувам как се регистрира Агенция за недвижими имоти, с какви документи, къде се подават, какви са изискванията от закона за работещите в такава агенция- в професионално отношение, стаж. Благодаря Ви предварително за помощта.

А аз искам да Ви попитам след като я регистрирате ще вземате ли комисионни? Или ако Ви попитам в някой форум я дайте някой купувач/продавач просто ей така ще ме свържете с него?
Обещавам, че ще Ви благодаря после за помощта :) :D :lol:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот barri » 16 Апр 2008, 17:18

inspectora написа:
zoiatim написа:Здравейте, аз също се интересувам как се регистрира Агенция за недвижими имоти, с какви документи, къде се подават, какви са изискванията от закона за работещите в такава агенция- в професионално отношение, стаж. Благодаря Ви предварително за помощта.

А аз искам да Ви попитам след като я регистрирате ще вземате ли комисионни? Или ако Ви попитам в някой форум я дайте някой купувач/продавач просто ей така ще ме свържете с него?
Обещавам, че ще Ви благодаря после за помощта :) :D :lol:

Човека предварително ти благодари, а ти после ще му благодариш- не става така колега...благодари му и ти предварително.
barri
Потребител

Мнениеот inspectora » 16 Апр 2008, 17:23

barri написа:благодари му и ти предварително

Е както се договорим - може и предварително ... :P но тогава искам поне 2-3 купувачи да намери ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот antoanetka » 16 Апр 2008, 20:39

хахаха :lol:
antoanetka
Младши потребител

Назад към Имотни казуси