начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

делба на земеделски земи

Казуси за недвижими имоти

делба на земеделски земи

Мнениеот chavka » 23 Окт 2006, 13:33

Здравейте, моля за консултация относно делба на земеделски земи.
Земите са възстановени на дядо ми, починал през 1956 година. Той има 6 деца. Две дъщери, да ги означим с А и Б, са починали преди дядо ми.
1. А има две деца, Г и Д. Въпрос: Г и Д имат ли наследствени права върху земите на дядо ми?
2. Б е починала при раждането на братовчед ми К през 1949 г. Баща му, след смъртта на Б, сключва втори брак, от който се ражда дъщеря Л, природена сестра на К. Братовчед ми К не се жени и няма деца. Починал е през 2001 година. Въпрос: Природената му сестра Л има ли наследствени права върху земите на дядо ми и колко (1/6 или 1/12 от земите)?
Консултирах се с двама адвокати, които ми дават противоречиви отговори.
Предварително благодаря.
chavka
Нов потребител

Re: делба на земеделски земи

Мнениеот pvas » 23 Окт 2006, 15:52

Г и Д наследяват общо 1/6 от земите, като преки наследници по заместване на А. Що се отнася за К, не стана ясно дали баща му е жив. Ако е жив наследява целия дял на К - съгл. чл. 6 ЗН. Ако бащата е починал, съгл. чл. 8, ал.3 природената сестра (тя не замества бащата, а наследява на собствено основание К) получава половината от дела, т.е 1/2 от 1/6 или 1/12.

Мисля, че към момента на смъртта на наследодателите - дядото, А, Б и К, ЗН не е претърпявал редакции в нормите, които уреждат тези хипотези.
Не претендирам, че съм права. Сигурна съм, че и други колеги ще се включат с отговор.
pvas
Младши потребител

Мнениеот chavka » 23 Окт 2006, 20:22

сърдечно благодаря! Уточнявам: бащата на К е починал преди сина си.
chavka
Нов потребител

Мнениеот chavka » 24 Окт 2006, 16:51

Имам уточняващ въпрос: Ако природената сестра на К наследява 1/12 от земите на дядо ми, другата 1/12 от дела на К при кого отива, при останалите наследници ли?
Струва ми се много несправедливо - Природената сестра на братовчед ми (Л), която няма никаква кръвна връзка с дядо ми, не го познава, не го е виждала и чувала, да наследи толкова земи от неговия имот, колкото и аз.
chavka
Нов потребител

Мнениеот portokal » 24 Окт 2006, 17:05

Природената сестра на братовчед Ви няма кръвна връзка с дядо Ви, но има с брат си и наследява него, а не дядото. Наследява се цялото имущество на починалия, без да се държи сметка откъде е получено.

Щом бащата на К е починал преди сина си, тази 1/6 я получават братята и сестрите на К, т.е. сестрата Л. Изцяло. Тя е наследница на К.
Тя ще получи 1/6 от земите, целия дял на брат си, а не само 1/12. Тоест - повече от Вас. Така се получава. Тя не наследява дядо Ви, а брат си. Той (братът) може да е купил даден имот, може да му е бил подарен, все едно - наследница е Л.

На въпроса къде отива другата 1/12 - никъде не отива. Отива при Л. Pvas се е объркал със случая, когато наследяват повече от един братя и сестри и някои от тях са от същите двама родители, а други са природени. Тогава непълнокръвните братя и сестри (с един общ родител с наследодателя) получават половината от дела на пълнокръвните (с двама общи родители) - а не половината от наследството въобще. Тук не става дума за такова нещо, има само една сестра и тя наследява всичко.

Г и Д също имат дял - по 1/12. Поделят си дела, който би се паднал на майка им.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот chavka » 27 Окт 2006, 12:14

Благодаря на Портокал, и пак си позволявам да питам, като моля да ме извините за невежеството:
Никакво ли значение няма, че майката на братовчед ми е починала преди дядо ми, т.е. преди баща си (няма как да го наследи) и че братовчед ми е починал, преди да придобие някакви документи за собственост на земите от дядо ми?
chavka
Нов потребител

Мнениеот portokal » 27 Окт 2006, 13:54

Не, никакво. Макар че земите се възстановяват едва сега, се възстановяват така, все едно са били притежавани и наследявани през цялото това време.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот se4ko » 18 Авг 2007, 20:42

моля помогнете!имам наследствена земеделска земя.земята е на моя дядо.негови наследници са неговия син и дъщеря.баща ме е починал,неговият дял на кого се разделя?съпругата му е жива и сме три деца.съпругата му има ли право на наследствена земя?въпросът е спешен и предварително благодаря
se4ko
Нов потребител

Мнениеот dora » 18 Авг 2007, 22:40

se4ko написа:моля помогнете!имам наследствена земеделска земя.земята е на моя дядо.негови наследници са неговия син и дъщеря.баща ме е починал,неговият дял на кого се разделя?съпругата му е жива и сме три деца.съпругата му има ли право на наследствена земя?

Има значение кога е починал дядо Ви и се е открило наследството му - преди смъртта на баща Ви или след това, т.е. от значение е била ли е съпругата на баща Ви вече вдовица, когато се е открило наследството на дядо Ви. Въпреки че имотът е наследствен, ако баща Ви е придобил 1/2 от този имот след смъртта на дядо Ви, след смъртта на баща Ви той се дели между съпругата и децата заедно с останалото наследство от баща Ви. Ако наследството на дядо Ви се открива след смъртта на баща Ви, съпругата не би трябвало да наследява заедно с Вас имота от дядо Ви.
dora
Младши потребител

Назад към Имотни казуси