от stara » 04 Дек 2006, 21:09
maimundere Приключвам тук своето участие...чакам ви в следващия форум! Ще ми липсвате, така че хайде да не прекъсваме контакти! Без значение кой от коя страна ще практикува, всички ще прилагаме законите...Да го направим заедно???
Здравейте, вече написах съобщение в стария форум, след което открих новото ви място... Преди няколко дни отправих предхложение за взаимопомощ към всички, които вече реално мислят за себе си като за съдии и съжалявам за малкото въпроси, дано това се дължи на преместването на интересуващите се на ново място.
maimundere , ти беше един от любимите ми участници във форума заедно с maradi, kemas, kasidi, softy, edit, turtose, vtora и tituis и СЕГА открих новото място за срещи...БЛАГОДАРЯ! Много бих искала да срещам тук и тези мои вече любими колеги, които нямаха късмет ( знания мисля, че притежават) да са сред назначените.
Отговарям и тук на вече зададените въпроси и очаквам нови.
maimundere колеги има ли някой от вас, който е работил със ЗОП?
Да аз съм работила по ЗОП
krem_karamel Наистина ме интересува, за да сверя своите критерии : имате ли деца и семейство ?
Да – имам семейство, което понякога трудно проявява разбиране, но в началото на кариерата ми бях сама и работата беше 100% от живота ми. Последните години успявам да съчетавам нещата, благодарение на опита и помощта на съпруга ми, който е извън съдебната система и не е адвокат ( обичайната комбинация), но оценява моите усилия за спазване на законоустановените срокове и вярва, че някой ден няма съдиите няма да са толкова много натоварени. Доста трудно изтърпя последните месеци, в които съчетавах работа и подготовка за изпит, но това е минало и сега у дома всички са щастливи (поне временно).
Сега ме интересува какво ще се случи ако някой не встъпи? Естествено – никой не знае. При липса на изрична правна норма в зависимост от волята на ВСС може да се пристъпи към нов конкурс ( ако няма нов ЗСВ до тогава) или до приложение по много далечна аналогия на чл.10д, ал. ал.5 ЗДС, която гласи „ (Нова - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Ако назначеният служител не встъпи в длъжност или не положи клетва съгласно чл. 14, органът по назначаването издава акт за назначаване на следващия класиран кандидат или ал. 6 (Нова - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Алинея 5 може да се прилага и в случаите, когато в едногодишен срок заетата въз основа на конкурс длъжност или друга длъжност със същите функции се освободи”. Второто тълкуване е малко вероятно поради липсата на математическо мислене при изготвяне на Наредба №2/06г. на ВСС и невъзможност за спазване на първия основен принцип за назначаване според получен „бал” с оглед извършените вече назначения и невъзможност за разместване на назначените кандидати на друго място, представляващо поредно тяхно желание, когато първото им желание остане свободно.
denni_law колеги, имате ли някаква информация от тук нататък какво ще трябва да правим за встъпването в длъжност?
Според чл. 86, ал.1 КТ трудовото правоотношение възниква от обявяване на кандидата за избран. Ал. 2 (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Избраното лице е длъжно да постъпи на работа в 2-седмичен срок от получаването на съобщението за резултата от избора. При уважителни причини този срок е до 3 месеца. Ал. 3 Изпълнението на задълженията по трудовото правоотношение започва с постъпването на избраното лице на работа. Ал. 7 Трудовото правоотношение с избраното лице, което не постъпи на работа в срока по ал. 2, се смята за невъзникнало.
С оглед съдържанието на протоколите на ВСС за назначаване на съдии в АС считано от 15.02.07г. и липсата на изрична правна норма в ЗСВ следва, че ВСС трябва да уведоми всички назначени за това обстоятелство и ако го извърши преди 15.02.07г. от тази дата ( 15.02.07г. ) започва да тече срок за встъпване в длъжност. Може да се приеме, че е налице уведомяване и чрез обявлението в интернет, но и в този случай срокът започва да тече от 15.02.07г. В този 2-седмичен срок трябва да се явите в съответния съд ( къде ще се ситуира като сграда остава всеки сам да разбере за своя град) и пред съответния председател ( който до тогава трябва да е избран от ВСС и евентуално изменена неговата дата на встъпване в по-ранна от тази на останалите съдии) или пред адм.секретар ( който трябва да е назначен) да подпиша Акт за встъпване и положи Клетва ( изразявасе също в подписване на лист, на който е изписана клетвата по чл. 107 ЗСВ. Всеки съдия при първоначално встъпване в длъжност полага следната клетва: "Заклевам се в името на народа да спазвам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!", освен ако в момента не сте съдии и вече сте се полагали клетва. До колкото знам в някои съдилища полагането на клетва става тържествено пред всички съдии, но в нашия случай на едновременно назначения какво ли ще се случи. Важно от юридическа гледна точка а Акт за встъпване и Клетва, които да бъдат подписани преди първото действие като съдия.
poliskon Къде обаче пише какво трябва отсега нататък да се прави във връзка с назначението?
Едно от първите неща което трябва да научите като съдия да откривате приложимия закон – може да опитате, а може и да ми повярвате – вече съм отговорила по-горе. Не е трудно и сам да се справите: установявате фактите, преценявате кои са правнорелевантни и намирате в хипотезата на коя правна норма се съдържат, след което прилагате нейната диспозиция/санкция в зависимост от случая...УСПЕХ!!! Нали не звучи трудно, това е най-елементарното обяснение, ако имате време може да се научите и на по-сложно изразяване и обяснение на същата конструкция, след което над нея да надграждате знания и опит.
tanny Кое ви кара да приемете съдийската професия?
Не съм работила нищо друго и не мога да направя сравнение. Инетерсът към работата на съдията беше събуден у мен от мой асистент в СУ, шансът да започна именно тази работа беше в обявения конкурс за младши съдии веднага след завършването ми, а любовта към професията предадена от съдиите, с които заседавах в началото.
Вероятно има и други наивници като мен които си мислят че може и да обърнат колата. това според теб мотивация ли е да влезеш в системата?
Разбирам въпроса в контекста на изказването в смисъл, че „колата (съдебна система) не си е съвсем на мястото и трябва да се „обърне”, за да започне да се движи добре и безаварийно. Спокойно и аз съм от тях и оцелявам в тази система вече доста години, опитвам се да спазвам всички правила и срокове, отделям внимание на всяко написано и казано изречение от страните, минавам доклад в срок, не отлагам дела без причина, пиша определения и решения относително разумно и бързо, обикновено ми ги оставят в сила, не сравнявам натовареността на колегите с моята, тяхното кариерното развитие с моето собствено, защото всички дела са еднакви. Вярвам, че всички правят така и това ме мотивира да продължавам, а обстоятелството, че общественото мнение не оценява системата положително означава, че трябва да се старая повече и вярвам, че някой ден всеки елемент от системата ще функционира съобразно законите и в сънхрон. Ако мотивацията ти е : „ТИ да работиш съвество” и по този начин да допринесеш хората да ограничат времето, което трябва отделят за проблемите си в съда ( бързина на процеса) и да остават убедени, че решението на съда е законосъобразно и правилно (независимо от това дали е в тяхна полза), значи си в правилна посока. Мотивацията : „ТИ да променяш системата”, може да ти донесе разочарование, защото съдията не е администратор и управленец, който може да оказва влияние върху работата и поведението на останалите си колеги ( извън тези в неговия състав), тези функции не са част от съдийската професия в тесен смисъл на думата.