начало

ВАС: Придобиването на ранг е акт за стимулиране на магистратите, неповишени в длъжност ВАС: Придобиването на ранг е акт за стимулиране на магистратите, неповишени в длъжност

моля за съвет за последиците от дарение

Казуси за недвижими имоти

моля за съвет за последиците от дарение

Мнениеот bobaka3 » 21 Яну 2007, 20:23

Баба ми е дарила имот на майка ми и си е запазила правото за живеене в него.След смъртта на баба ми , вуйчо ми има ли някакви права върху имота и какво може да се направи за да се избегне това.
bobaka3
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 21 Яну 2007, 23:06

Вуйчо Ви има право на запазена част при откриване на наследството.Върху дарения имот може да има претенции,при условие,че същото това дарение е накърнило запазената му част.Правото на иск за възстановяване на запазената част може да се предявява до 5 год.след откриването на наследството.
Възстановяването на запазената част обикновенно се извършва с изплащане на дял от обогатилия се наследник.Но има и случаи,когато засегнатия наследник може да предяви иск за отмяна на дарението и възстановяване на запазената част.
При условие,че неговата запазена част с това дарение не е накърнена нямате основание за притеснение.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот mibora » 23 Яну 2007, 18:02

Здравейте,сигурна ли сте че баба Ви е дарила, защото ако е прехвърлила собствеността на майка ви и си е запазила правото на ползване,то вуйчото няма право на запазена част.
mibora
Потребител

Назад към Имотни казуси