начало

ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото

ПОМОЩ !!!

Казуси за недвижими имоти

ПОМОЩ !!!

Мнениеот колега » 15 Ное 2004, 15:19

Здравейте колеги,

имам влязло в сила съдебно решение за реституция на общински имот в границите на града от преди 4-5 години. Собственикът не може да влезе във владение.На терена има разни постройки/и две дървета/, за които общината събира наемите. Бихте ли ме посъветвали как да процедирам.
Благодаря предварително
колега

Re: ПОМОЩ !!!

Мнениеот снежка » 15 Ное 2004, 15:46

Следва да подадете молба до Кмета на общината по местонахождението на имота с искане за отписването му от актовите книги като общински имот. Молбата трябва да бъде придружена с доказателства, че Вие сте собственик на имота - в случая съдебното решение. Ако кметът откаже да издаде заповед за деактуване на имота или е налице мълчалив отказ можете да обжалвате пред ОС. Кога са изградени постройките и насадени дърветата?
снежка

Мнениеот колега » 15 Ное 2004, 16:10

отпреди влизането на решението в сила
колега

Мнениеот колега » 15 Ное 2004, 16:51

а мога ли да искам въвод във владение чрез съдия-изпълнител
колега

Мнениеот снежка » 16 Ное 2004, 13:47

не можета да искате въвод във владение от съдия-изплънител, тъй като реституционното решение не е изпълнително основание по смисъла на чл.237 от ГПК и въз основа на него не може да Ви се издаде изпълнителен лист. Още повече, че в решението няма осъдителен диспозитив да се осовободи имота. Ако кметът откаже да ви деактува имота, респ. е налице мълчалив отказ можете да обжалвате пред ОС. С решението си съдът ще отмени мълчаливия или изричен отказ и ще разпореди на кмета да деактува имота. Не знам пълната фактическа обстановка по делото, но вероятно съществуването на същите са послужили до известна степен като основание за възстановяването на имота. Ако е така Общината неправомерно взема наем от имота. Можета да предявите иск за неоснователно обогатяване и да уведомите наемателите, че не дължат на общината, а на Вас, тъй като Вие сте собственик. По този начин ще провокирате общината да води процес срещу Вас (ще си спестите и доста разноски), ако оспорва правото Ви.
снежка

Мнениеот boba » 16 Ное 2004, 13:52

Сигурно са незаконни, статутът им трябва да е отразен в становището на вещото лице по делото за реституция, иначе нямаше да ви възстановят имота.
boba

Мнениеот рико » 18 Ное 2004, 21:46

А какво ще кажете за по лесен начин.Имам предвид,че можеш да искаш от кмета на общината да изгони ползвателите а именно по ЗСПЗЗ
Чл. 34. По искане на собствениците, земеделските имоти с възстановено право на собственост се изземват със заповед на кмета на общината по местонахождение на имотите от лицата, които ги ползват без правно основание, и се предоставят на собствениците им.
рико

Назад към Имотни казуси