начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

ЖСК

Казуси за недвижими имоти

ЖСК

Мнениеот vasko4 » 20 Сеп 2007, 11:29

здравейте,
имам следното питане!
Има учредено ЖСК, преди години, построена е кооперация която вече има акт 15, по данните които аз знам и мисля че е така, ЖСК-то не е прекратено. Та във въпросната кооперация, един от членовете и иска да продаде апартамента си, за който има издаден нотариален акт и дан. оценка.Трябва ли аз да се вписвам като член на тази кооперация , има ли някои момент който аз го пропускам и може да се окаже фатален!
vasko4
Младши потребител

Re: ЖСК

Мнениеот d_d » 20 Сеп 2007, 11:47

vasko4 написа:здравейте,
има ли някои момент който аз го пропускам и може да се окаже фатален!

Има, питай адвоката си !!!

Той ще ти обясни подробно !!!!!!!
d_d
Потребител

Re: ЖСК

Мнениеот vasko4 » 20 Сеп 2007, 13:43

:roll: ,очаквах такъв отговор но не първият!!!
vasko4
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 20 Сеп 2007, 16:47

В този форум има раздел, където са публикувани законите.Отевате там.Прочитате Закона за ЖСК /стар, но все още действащ/.Тогава ще разберете кога се прекратява ЖСК и се превръща в ЕС /етажна собственост/.Ако нещо пак не ви е ясно-питайте.
georgi07
Потребител

Мнениеот n_ikito » 20 Сеп 2007, 18:36

Противоречите си или не поставяте цялата истина. Щом продавачът притежава нот. акт следва, че кооперацията не е собственик на имота, а прекратяването е въпрос на вписване.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот vasko4 » 21 Сеп 2007, 14:57

значи вапросът е следния!
Някои от собствениците в жск-то още нямат Н.А. а въпросният апартамент има съставен костативен Н.А.!
та в ЗЖСК пише: Жилищностроителната кооперация се прекратява, след като всички членове бъдат снабдени с нотариални актовече , а в този случай не всички са се сдобили с такъв.
Та мисълта ми е дали след като има констативен Н.А, собственика е още член на ЖСК-то? и трябва ли аз, ако прехвърля собствеността на мое име да встъпя като член-съкооператор.
vasko4
Младши потребител

Мнениеот nasko_69 » 22 Сеп 2007, 09:27

Питаш, защото ЖСК-то не е завършено окончателно и не е прието. До колкото те разбирам НА е със степен за завършеност и в него се признава собствеността върху имота.
За прекратяването на ЖСК като юридическо лице има две хипотези: при незапочване и незавършване дейността, за която е образувана ЖСК или при постигане целта, за която е учредена. Според чл. 37 ЗЖСК жилищностроителната кооперация може да бъде прекратена преди започване или завършване на строежа с решение на Общото събрание на ЖСК, което следва да определи и начина на уреждане на имуществените отношения.
Управителният съвет е длъжен да свика съгласно чл. 35, ал. 1 ЗЖСК общо събрание на членовете на ЖСК. То следва въз основа на разпределението по чл. 28, ал. 1, т. 5 да приеме окончателната цена на имотите и да определи припадащите се идеални части от общите части в сградата и от мястото, съответно от правото на строеж. Нотариусът снабдява членовете на жилищностроителната кооперация с НА въз основа на това решение на общо събрание и след представяне на необходимите документи.
Имуществото на ЖСК се формира от лични вноски на членовете й, които в резултат на стопанската дейност се трансформират в недвижимо имущество - сграда, собственост на ЖСК. Правото на собственост върху имотите, идеалните части от общите части на сградата и от мястото или съответното правото на строеж се прехвърля на членовете със снабдяването им с НА. След издаването на последния нотариален акт ЖСК остава без имущество.
Следователно след получаване на НА, имота вече не е собственост на ЖСК-то, а на лицето посочено в акта. Няма логика и смисъл купувача да става член на ЖСК, след като има НА, издаден на основание на взето решение за прекратяване на ЖСК-то.
Не съм юрист, но от прочитането на закона това разбрах. Този въпрос също представлява интерес за мен.
nasko_69
Младши потребител

Назад към Имотни казуси