начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ВОДАЧИ НА СЛУЖЕБНИ АВТОМОБИЛИ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ВОДАЧИ НА СЛУЖЕБНИ АВТОМОБИЛИ

Мнениеот gretta » 28 Ное 2007, 13:14

Здравейте!
Надявам се на компетентните ви отговори, без да търся вариант някой друг да ми свърши работата!
Започнах работа наскоро в дружество, чиято основна дейност е продажба и доставка на стоки на клиенти на територията на страната (България :)
Дружеството разполага с двадесетина автомобила, собствени и на "лизинг", които се управляват от двадесетина водачи, с които са сключени трудови договори. За всички автомобили са сключени застраховки ГО и Автокаско. Въпросът към мен е: какво се случва, ако (не дай, боже!) при изпълнение на служебните си задължения някой водач извърши нарушение/престъпление, от което настъпят вреди за трети лица? Кой отговаря и до какъв размер (най-грубо казано) - собственикът на автомобила (дружеството), представляващият, водачът, застрахователят, ...
Особено в случаите, когато съдът уважи искова претенция по гр.иск за неимуществени вреди, чийто размер надвишава застрахователната сума.
Моля ви да ме насочите къде да прочета повече по въпроса!
Благодаря предварително!
И моля предварително - не ме нападайте за незнанието ми - спомнете си, че и вие сте започнали отнякъде!
gretta
Нов потребител

Мнениеот gretta » 28 Ное 2007, 15:31

Ще си позволя да напомня за въпроса си, за да "подновя" темата. Моля ви, насочете ме!
gretta
Нов потребител

Мнениеот Гост » 28 Ное 2007, 16:05

Щом дружеството може да купи 20 автомобила,да извадят 100 лв.,и да консултират с адвокат.

И ние сме започнали отнякъде,ама знаетели какъв глад и студ е и какво блъскане е! Ей сега ще ви кажа какво да правите.

Преведете ми на сметката 50 лв. и ще Ви кажа!

То само учебниците и практиките ми по Наказателно са 500 лв.

Разбирам да е някой беден човечец с деца в безизходица -с най-голямо удоволствие ще му помогна.
Гост

Мнениеот Inspector_MBP » 28 Ное 2007, 21:02

advokat_nikolov написа:И ние сме започнали отнякъде,ама знаетели какъв глад и студ е и какво блъскане е! Ей сега ще ви кажа какво да правите.

Преведете ми на сметката 50 лв. и ще Ви кажа!

То само учебниците и практиките ми по Наказателно са 500 лв.

Разбирам да е някой беден човечец с деца в безизходица -с най-голямо удоволствие ще му помогна.

:oops: :oops: Абе, колега да ме извиняваш, ама недай си боже, "някой беден човечец" да опре до теб да му помагаш с юридически съвети! И стига си се вживявал в амплоато си на адвокат, че вече страшно много дразниш !

Към авторката:

Въпросът Ви по-скоро не е за този раздел. Въпросите които поставяте, касаят граждански правоотношения и преди всичко института на т.нар. "граждански деликт". За съжаление, не се чувствам компетентен да Ви отговоря точно и коректно по същество.

P.S. Аз мисля, че въпроса е интересен и ще ми бъде много приятно да прочета аргументиран отговор, от някой от колегите цивилисти във форума.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот sunshine_75 » 28 Ное 2007, 21:54

Наказателна отговорност може да носи само физическо лице за извършено от него престъпление. Това е принципът. А гражданска отговорност в случая, за който питате, носи виновният. Какъвто и да е юридически субект (ЕТ, (Е)ООД, (Е)АД) не може да бъде осъден в хода на едно наказателно производство и по предявен граждански иск във връзка са престъпление (в последствие или в нак.пр-во).
sunshine_75
Потребител

Мнениеот Clavdivs. » 29 Ное 2007, 01:37

Я да подбъзикнем малко огъня... :wink: :wink:

Все ми се струва, че мнението на sunshine_75 може мъъничко да се коригира.... в наказателен процес няма да се допусне иска срещу застрахвателя, защото неговата отговорност е договорна и не произтича от престъплението...

Ама на работодателя отговорността май, май:

ЗАКОН ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ДОГОВОРИТЕ

Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа.

Чл. 50. За вредите, произлезли от каквито и да са вещи, отговарят солидарно собственикът и лицето, под чийто надзор те се намират. Ако вредите са причинени от животно, тези лица отговарят и когато животното е избягало или се е изгубило.

НАКАЗАТЕЛНО-ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС

Чл. 86. Гражданският иск в съдебното производство може да бъде предявен както срещу подсъдимия, така и срещу други лица, които носят гражданска отговорност за вредите, причинени от престъплението.
Clavdivs.
Потребител

1

Мнениеот marter » 29 Ное 2007, 10:00

ИЗВЛЕЧЕНИЕ ОТ ЗДвП: :lol:
(4) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) При маловажни случаи на нарушения, установени с техническо средство или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство, за които е предвидена глоба в размер до 50 лв. включително, на собственика, на когото е регистрирано превозното средство, а когато то е собственост на юридическо лице - на управителя му, се изпраща покана с препоръчано писмо с обратна разписка да се яви в съответната служба за контрол в едномесечен срок от получаването й, за да му бъде издаден фиш или за да посочи лицето, на което е предоставило управлението на моторното превозно средство, с което е извършено нарушението. При неявяване в определения срок или при непосочване писмено на лицето, на което е предоставено управлението на моторното превозно средство, на собственика или на управителя на юридическото лице - собственик на моторното превозно средство, се издава фиш в негово отсъствие, който се смята за връчен от датата на издаване на фиша.

(5) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) На лице, посочено с декларация от собственика на моторното превозно средство, с което е извършено нарушението, или от управителя на юридическото лице, когато моторното превозно средство е собственост на юридическо лице, че му е предоставено управлението на моторното превозно средство, се издава фиш по реда на ал. 4.

(6) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Издаденият фиш съдържа следните данни: за самоличността на служителя, наложил глобата; за лицето, на което се налага глобата; за моторното превозно средство, с което е извършено нарушението; за мястото и времето на нарушението; за нарушените разпоредби; за размера на глобата, срока и сметката или мястото за доброволното й заплащане. Фишът се подписва от служителя, наложил глобата, като първият екземпляр се връчва на лицето, а при негово отсъствие се изпраща по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка.

(7) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление :cry: .

Чл. 187. Собственик или длъжностно лице, което нареди или съзнателно допусне негов подчинен да извърши нарушение по този закон, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното нарушение.

Чл. 188. Собственикът или този, на когото е [color=red]предоставено моторно превозно средство, отговаря за извършеното с него нарушение. Собственикът се наказва с наказанието, предвидено за извършеното нарушение, ако не посочи на кого е предоставил моторното превозно средство. [/color] :idea:

ИЗВЛЕЧЕНИЕ ОТ ЗАНН:
:lol: Чл. 24. (1) Административнонаказателната отговорност е лична.
(2) За административни нарушения, извършени при осъществяване дейността на предприятия, учреждения и организации, отговарят работниците и служителите, които са ги извършили, както и ръководителите, които са наредили или допуснали да бъдат извършени.

ИЗВЛЕЧЕНИЕ ОТ ЗЗД:
:lol: Чл. 50. За вредите, произлезли от каквито и да са вещи, отговарят солидарно собственикът и лицето, под чийто надзор те се намират.
Така, че...""Всичко е относително!!!
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Re: ВОДАЧИ НА СЛУЖЕБНИ АВТОМОБИЛИ

Мнениеот Trapped » 29 Ное 2007, 13:27

gretta написа:Особено в случаите, когато съдът уважи искова претенция по гр.иск за неимуществени вреди, чийто размер надвишава застрахователната сума.
Моля ви да ме насочите къде да прочета повече по въпроса!

Според мен:

В този случай изключваме застрахователя като лице, което ще плати. Няма основание.

Застрахователят плаща до лимита на застраховката. Оттам нататък отговорността е солидарна между лицето, причинило вредите и възложителя на работата. Ако ваш служител с Лада потроши нечий автомобил за 1 000 000, застрахователят ще плати едни 700 000 (примерно) и остатъкът ще го платите вероятно вие или лицето-причинител. Но:

Чл. 54 ЗЗД " Лицето, което отговаря за вреди, приичинени от другиго, има иск против него за това, което е платило."

Така, че в крайна сметка плаща виновният (ако има пари). Но лицето, понесло вредите си има иск и срещу възложителя (фирмата) на основание чл. 49 ЗЗД. Той може да си иска обезщетението и от двамата, пък те после да се оправят помежду си. Освен ако докаже, че вредите са причинени не "при или по повод възложената работа".

Това важи за нарушение - деликтна отговорност от непозволено увреждане. Ако е престъпление, ако примерно е арал пиян, дори застрахователят вероятно няма да плати. Освен това "собственикът на автомобила" може да не е възложител. Може колата да е поднаем - тогава е изключено собственикът да плаща искове за неимуществени вреди. Освен това говорим за неумишлено увреждане, ако е умишлено - ще е друго. Изобщо всяка подробност е от значение, затова така общо даден казус няма как да намери конкретен отговор.

Чл 50 ЗЗД няма място тук! Вредите не се причиняват от вещта (автомобила), а от водача. Чл. 50 визира главно домашните любимци и други вещи, които могат да причинят увреждане.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот bay4o » 29 Ное 2007, 14:17

В по - старата си практика ВС приемаше, че застрахователят може да бъде констиуиран като граждански ответник, в по - новата /след 80 - те години/, приема, че отговорността на застрахователя е отделна от тази на извършителя на престъпното деяние. Няма пречка, обаче, като граждански ответник да бъде конституиран възложителят на работата, в случая представляваното от Вас дружество. А, и в случая не забравяйте, че застрахователите отказват плащане до приключване на наказателното производство.
bay4o
Потребител

Назад към Наказателно право