начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

УЖ прекратяване на наказателно производство

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

УЖ прекратяване на наказателно производство

Мнениеот hristinakokinova » 05 Яну 2008, 17:34

Здравейте,
Ако можете да помогнете ще е добре.
Получих постановление за прекратяване на наказатлно производство и реших,че трябва да ми върнат иззетите вещи - но Уви!
Пуснах една молба до прокурорката и получих ново постановление , с което ме уведомяват, че веществените доказателства се отнемат в полза на държавата.
Питам аз - Как изведнъж стана така?
По делото е била назначена експертиза и според заключението на същата представената за изследване комп.система е оборудвана с два твърди диска, програми изтеглени от интернет, MP3 музикални произведения....- ей такива глупости.
Според вас трябва ли да ми върнат иззетите вещи?
hristinakokinova
Нов потребител

Мнениеот zelen » 05 Яну 2008, 18:52

Според мен трябва да ви ги върнат.

Кога се развива във времето тази история?
zelen
Потребител

Мнениеот hristinakokinova » 06 Яну 2008, 12:26

Изземването беше на 11.10.05 г.Първото постановление излезе на 04.06.2007 , второто постановлени излезе на 27.12 07 - дни след пускане на Молба/възражение/.
Да пускам ли друга молба?
hristinakokinova
Нов потребител

Мнениеот zelen » 06 Яну 2008, 16:01

Законът не ви забранява да пускате каквото и да било и съответно не ви разрешава да правите каквото си измислите.
След като, според вас, са ви нарушени несправедливо правата, кой ви защитаваше през цялото време интересите?

А има и срокове, които не текат във ваша полза.
zelen
Потребител

Мнениеот hristinakokinova » 06 Яну 2008, 17:12

Не е имало адвокат.
hristinakokinova
Нов потребител

Мнениеот zelen » 06 Яну 2008, 17:32

С това трябваше да започнете.
Не се учудвайте, че нещата не се развиват във ваша полза.
Ако смятате, че вещите ви струват пари и/или губите от тяхното задържане, тогава постъпете разумно и имате шанс да промените хода на събитията благоприятно за вас.
Ако собствеността ви е без значение, тогава не би трябвало да се притеснявате - нещата вървят към логичния завършек.
zelen
Потребител

Мнениеот hristinakokinova » 06 Яну 2008, 20:32

Благодаря!
hristinakokinova
Нов потребител

Мнениеот likes » 08 Яну 2008, 16:30

според мен в случая се касае за престъпление по чл.172а НК и по делото са били иззети като веществени доказателства компютърни системи и CD - та. Погледнето дали в постановлението на прокуратурата се споменва за отнемане в полза на държавата на "доказателства" или на "предмета на престъплението". Последното е задължително при този вид престъпления.
п.с. Много е интересно как и като какво компютрите са били приобщени към делото.

Мнениеот limpopo » 08 Яну 2008, 17:15

А на какво основание е прекратено? Защото ми се струва, че така не става отнемането ..
limpopo
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 08 Яну 2008, 20:57

Мисля, че прокурорът не може да прилага чл.53, ал.1 от НК- следва да е установено със сила на пресъдено нещо, че е извършено престъпление и кой е виновния.Това не може да стане с прекратителния прокурорски акт.Единствената мислима хипотеза на прокурорско разпореждане за особена конфискация ми се вижда отнемането на вещи, чието притежание е забранено.Само, че с не стои така въпроса с ком.информационна система.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот likes » 08 Яну 2008, 21:53

Най - вероятно прокурорът е прекратил досъдебното производство срещу конкретния извършител и го е преобразувал с/у неизвестен автор :wink: . Предметът на престъплението е отнет, независимо на кого е принадлежал.
Предполагам, че отнемането не е по чл.53 НК, а по някоя от алинеите на чл.172а НК, не помня коя точно. Не е пред мен закона.
Няма пречка компютърът да е иззет не като "компютърна информационна система", а като т.н."сбор от компютърни компоненти" или друго подобно. Имам предвид, че по този начин се избягва специалният и сложен ред за събиране и роверка на доказателства от този тип. Не зная дали е правилно, но съм виждал такива "гимнастики" от дознатели.
По този начин е възможно и логично прокурорът да обяви техника и CD-та за предмет на престъплението и да не ги върне, макар и да има прекратяване на производство.

Мнениеот hristinakokinova » 09 Яну 2008, 19:21

След време ще ви информирам.
hristinakokinova
Нов потребител

Мнениеот hristinakokinova » 09 Яну 2008, 19:24

Пише така :
Отказвам връщането на иззетите в хода на наказателното производство по дозн.№...... по описа на РПУ....... веществените доказателства, а именно -................................
hristinakokinova
Нов потребител

Мнениеот hristinakokinova » 09 Яну 2008, 19:28

Пише още

След влизане на настоящият акт на ПРП в сила, гореописаните
вещ. доказателства следва да се отнемат в полза на държавата
hristinakokinova
Нов потребител

Мнениеот Xitap » 10 Яну 2008, 13:05

Айдеее и на мен ми изгърмяха лаптопите в полза на държавата. Да са им честити!
Xitap
Младши потребител

Назад към Наказателно право