начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Изнудване за дял...

Казуси за недвижими имоти

Изнудване за дял...

Мнениеот el_canastero » 16 Яну 2008, 16:24

Здравейте!
Надявам се на компетентното мнение на всеки от вас! Ето за какво иде дума: аз и майка ми живеем в апартамент, чиито наследници са тя и брат и, т.е. вуйчо ми. Майка ми притежава освен това гарсониера в друга част на града. Вуйчо ми е нехранимайко, проидоха и комарджия-обитава две стаи, които са му предоставени от негов приятел, който от дълго време е в чужбина. Продаде апартамента си преди няколко години, профука парите по игрални зали и сега е без кьорав лев, от доста време изнудва майка ми да си продаде гарсониерата и да му даде парите, за да се откаже той от наследствения си дял и да остави изцяло на нея, апартамента в който сме сега. Въпреки,че въпросната гарсониера си е изцяло на майка ми- тя се води купувач в нот.акт, той изтъква факта, че 2/3 от нея били негови, защото навремето и дал 6000 лв да си я закупи, цената на времето е била 7 000 и нещо, става въпрос за 1991 г. Той наистина и е дал тези пари, но няма никакъв документ за това, нито свидетел, станало е между тях на 4 очи, чисто и просто, като помощ между брат и сестра, дори е изтъквал, че не желае да му ги връща, но комара променя личността! Сега непрекъснато тормози майка ми да продава гарсониерата или да му я прехвърли, а той щял да се откаже от своя дял. Въпроса ми е как да процедираме- склонен съм да предпочетем липсата на притеснения от такъв характер, пред една гарсониера с цената на разклатено здраве и разбити нерви и да му запушим устатата с тези 20-25 000 евро-толкова струва сега, някой съветват да се тегли тази сума, като кредит и да му се даде срещу отказа му от наследство, но кредитите са доста заробващи?! юи още нещо, ако му се броят пари кога да стане- в смисъл той първо трябва да се откаже и тогава да му се дадат, или преди това- преди това е доста рискован вариант, като се има предвид комарджийския му нрав! Дайте съвет от юридическа гледна точка как стоят нещата- ще бъда безкрайно благодарен на всеки отговор!
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот el_canastero » 16 Яну 2008, 17:40

И още нещо...той заплашва, че щял да продаде дяла си на друг човек и след това да се оправяме с него- как хипотеттично стоят нещата? Има ли такъв вариант...?
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот berbo » 16 Яну 2008, 23:15

ако майка ви има нотариален акт за тази гарсониера, че я е придобила с покупко-продажба, а не е наследство то вуйчо ви няма никакъв дял в този имот, поне с такова впечатление останах от написаното от Вас.
berbo
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 17 Яну 2008, 16:59

Само информативно: каква е цената на апартамента и каква чат от него е на майка ви и каква - на вуйчо ви?

От чисто икономическа гледна точка от значение за това как ще подходите. 20-25 000 евро за гарсониерата, а апартаментът колко струва? Може би вуйчо Ви ви предлага една доста изгодна сделка. Ако този апартамент е 100 000.. така спестявате 25 бона (ако съсобствеността е 50/50).
Ако този апартамент е в съсобственост 50/50 и е с цена над 52 хиляди - значи отивате при адвокат да ви изготви договор, да ви извърши делба или както там сметнете за нужно да прехвърлите съсобствената му част на майка ви, а гарсониерата продавате и му плащате. Вуйчо Ви може да е пройдоха, но си е в правото.

От гл. т. на такси и разходи мисля, че е най-добре е да му прехвърлите гарсониерата като дарение, а в замяна той да се откаже от дела си в наследството, да дари, замените... При всички положения е най-добре да си наемете адвокат за да ви е всичко изрядно.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот el_canastero » 18 Яну 2008, 10:58

До Trapped: Да, 50/50 е, цената му е около 52 000 евро, гарсониерата е към 25-30 000. Правото си е право, така е- важи дори за проидохите! Благодаря за инфото, а отказ от наследство ще свърши ли работа?!
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот el_canastero » 18 Яну 2008, 11:00

Въпреки, че този кретен прахоса вече няколко апартамента! :x
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 18 Яну 2008, 12:00

Не мога да дам съвет конкретно как е най-добре да стане, защото не съм се занимавал с такива сделки и нямам практически опит, а само теоретичен.

Щом големият апартамент има такава ниска цена, значи предложението на вуйчото не е изгодно, но е справедливо. По принцип за покупкопродажба се плащат разни данъци на общината, такси и пр.

Отказът от наследство влече други опасности обаче, а и не трябва да е прието. Ако има други наследници. Адвокат ви трябва дави уреди всичко и да е изрядно на хартия, за да няма главоболия. По моето скромно мнение е по-добре да не се мъчите да избягвате данъци, такси и пр., защото понякога евтиното излиза скъпо. Договор за замяна на дела на вуйчо Ви с гарсониерата ми звучи добре. Цената на двата имота е еквивалентна, ще платите върху данъчната оценка, която е по-ниска от пазарната, нотариална такса и таксва вписване само върху единия имот.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот el_canastero » 18 Яну 2008, 12:42

Други наследници няма- само майка ми и вуйчо ми, баба ми и дядо ми са починали. Защо смятате, че отказ наследство не е приемливо? Не става въпрос за спестяване на данъци и такси. Благодаря, предварително!
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот el_canastero » 18 Яну 2008, 12:43

Какви опасности влече Отказ наследство?
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 18 Яну 2008, 13:57

Кредиторите на пройдохата. Чл. 56 ЗН
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот may_baych2002 » 18 Яну 2008, 16:53

Начинът да се освободите от съсобственик, в лицето на Вашия вуйчо, е да Ви продаде частта си от наследения апартамент, в който живее майка Ви. Спогодете се, защото хубав или лош, в труден за майка Ви момент, е помогнал безвъзмездно. В същото време, използвате дяла му от апартамента, за който би могъл да иска наем.Така майка ви ще стане пълноправен собственик на апартамента, без да има възможността за в бъдеще той да оспорва собствеността. При добър адвокат има вероятност, като човек без собственост, при иск за реална делба на неподеляемо жилище, той да заплати дяла на майка Ви и жилището да му бъде присъдено.
Бих казала, че по роднински гледате добре да го прецакате :evil:
may_baych2002
Потребител

Мнениеот el_canastero » 21 Яну 2008, 10:50

Trapped, хайде разясни малко този член или ме ориентирай къде да го търся!- ЗН?
el_canastero
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 21 Яну 2008, 12:27

Член от Закона за Наследството, според който кредиторите на този, който се е отказал от наследство могат да оспорват отказа за да съберат вземанията си.

Т.е. ако се откаже от наследството, ще придобиете собственост на целия имот и няма да плащате данък. Но така ще рискувате тези 50% и вбъдеще няма да сте сигурни дали няма да станат обект на иск.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот el_canastero » 22 Яну 2008, 10:36

До Trapped: Благодаря ти много, за детайлното инфо. Ти си истински съфорумец!
el_canastero
Нов потребител

Назад към Имотни казуси