начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

марихуана с ТХК под 0,2 тегловни процента

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

марихуана с ТХК под 0,2 тегловни процента

Мнениеот kpavlova » 17 Яну 2008, 13:17

Колеги, моля за мнението ви- количеството на марихуната/ в тревиста маса/ е малко, а ТХК е под 0,2 процента.Знам че има и практика на ВКС - и под 0,2 си е нарк.в-во, а съдът не преценява веществата като "лек "наркотик и по-малко лек, защото са преценени от закона - като високорискови.Въпросът е ,че престъплението е общоопасно и против народното здраве, а може ли количество за две цигари, с това съдържание на ТХК да постави в опасност този родов обект на защита .Т.е. въпросът ми е "е ли съставомерно по обект"?Чл.9, ал.2 е друг въпрос.
Последна промяна kpavlova на 11 Апр 2008, 16:49, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот KREMENA » 18 Яну 2008, 11:48

Щом са те хванали с "цигарка" - изгаряш. Спасението е да се пледира зависимост и да се уреди лечение - тука може да се подчертае ниското съдържание на активно вещество...
KREMENA
Младши потребител

Мнениеот 1968 » 18 Яну 2008, 14:42

Чл.9 ал.2 от НК е приложим към всички престъпления от особената част на НК, но е въпрос на вътрешно убеждение на съда или на прокурора на сътоветната фаза.Практиката на ВС, откъдето и да я погледнеш, е в противоречие със закона и не е задължителна освен в изрично предивдените от закона случаи.
1968
Потребител

Мнениеот T.A.R.A. » 18 Яну 2008, 22:05

Съществува чл.354а ал.5.Погледнете него.
T.A.R.A.
Потребител

Мнениеот kpavlova » 20 Яну 2008, 18:10

354а , ал.5 урежда маловажните случаи на престъпления, но маловажните случаи са също престъпни посегателства.Нямам предвид мазлозначителност на деянието също така, а несъставомерност от гледна точка на защитения обект.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот balachev » 11 Апр 2008, 16:19

За съставомерно си е съставомерно, пък и ниското количество на ТХК (под 0,2 промила) важи само що се касае за растението коноп (имаше някаква наредба по въпроса).
Варианта ми се вижда 354а, ал. 5 и оттам 78а :)
balachev
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 11 Апр 2008, 16:37

Не търся "практическо" решение на въпроса/ още като съм го поставила- преди месеци/- проблемът си е решен, в смисъл, приложен е чл.9, ал.2, оправдан е дееца.Приета е явна незначителност Въпросът е може ли такова количество марихуана с това съдържание на тетрахидроканабинол да постави в опасност народното здраве, т.е. да съставлява общоопасно престъпление.Или казано по друг начин - годен ли е предмета, в смисъл Е ЛИ обощоопасен?Говоря само за кумулативното наличие на : малко количество + ниско съдържание на активен компонент.
Има три групи " оправдателни или повърдително - оправдателни/решения на ВКС/ около едната цигара с ниско съдържание на ТХК/ -
1. от гл.т. на обекта на защита- че този предмет е негоден/по количество и концентрация/ като деецът е оправдан по чл.9, ал.1- няма престъпление.
2.Има решения, по които деецът е оправдан по чл.9, ал.2, първо предл- явно малозначително деяние..
3.Има решения, по които деецът е оправдан по чл.9, ал.2, предл.2- явна незначителност на общ.опасните последици на малозначителното деяние
Е, и неприятната четвърта група, :D , с която горе съм започнала и тя не е с оправдателни актове - в нея се казва - не е Ваша работа да делите "дрогата" на лека и тежка,въпросът е решен в закона.
Последна промяна kpavlova на 22 Апр 2008, 09:23, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот nezlobliv » 21 Апр 2008, 21:29

мисля че имаше някъква разлика между "незначителна" и "явно малозначителна" ...обществена опасност де. Закона /а също и чл.9 ал.2 от НК/ , важи за всички /- и за "дрогарчетата"също/... според мен явната малозначителност на обществената опасност , в случая поглъща оставналите варианти ... само мнение... ако има някъкви съдебни решения ще е интересно :arrow:прочее явно съда си знае ....
nezlobliv
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 22 Апр 2008, 09:17

Малозначителността на деянието по чл.9, ал.2 има две форми- 1.деянието въобще не е обществено опасно /нито уврежда, нито застрашава/, 2. обществената му опасност е явно незначителна/въздейства отрицателно, но в много ниска степен/И в двата случая поведението трябва да е съставомерно- всички признаци на състава да са осъществени.Но съдът си знае, прав сте :)
Държането на високо рисково наркотично вещество е формално престъпление.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Гост » 24 Апр 2008, 22:15

kpavlova написа:Не търся "практическо" решение на въпроса/ още като съм го поставила- преди месеци/- проблемът си е решен, в смисъл, приложен е чл.9, ал.2, оправдан е дееца.Приета е явна незначителност Въпросът е може ли такова количество марихуана с това съдържание на тетрахидроканабинол да постави в опасност народното здраве, т.е. да съставлява общоопасно престъпление.Или казано по друг начин - годен ли е предмета, в смисъл Е ЛИ обощоопасен?

Та,естествено,че може да опасно.

Едно деяние може да е малозначително/например държането на 0.2 гр. марихуана/,но общественопасните последици да не бъдат незначителни.
Тук трябва да се обсъдят точно настъпилите обстоятелства.Сега,ако тия 0.2 гр. бъдат намерени от малолетен в джоба на дееца,който му е брат, и го изпуши,щото е гледало по филмите,и се напфка и ограби магазин,то обществена опасност има,и то голяма.Тук чл.9 ал.2 е неприложим.

За това се казва,че освен деянието да е малозначително,то трябва да му липсва обществена опасност или тая опасност да е явно незначителна.Тук важна роля играе и причинно-следсвената връзка.До настъпването или ненастъпването на някакви последици деянието е винаги общественопасно,дори да е малозначително.Тук много примери могат да се дадат и при документните престъпления при които се гледа и евентуално какви последици биха настъпили,въпреки че деянието е останоло до някакъв етап малозначително и произлезлите от него общественоопасните последици са явно незначителни,т.е.гледа се какво всъщност би станало.

Незаконосъобразно е да се съди само по деянието,но и настъпилите последици.
И освен това чл.9 ал.2 е приложим и за маловажни случаи! В тези именно случаи се издава наказателно постановление от административнонаказващия орган по реда на ЗАНН.
Гост

Мнениеот kpavlova » 24 Апр 2008, 22:42

Не общественоопасно ли е деянието е въпроса,адв.Николов, а дали е "общоопасно" такова количество наркотично вещество с такава концентрация- държането на високориск.в-во по чл.354 а е престъпление против народното здравето и то в глава "Общоопасни престъпления".Допуснала съм правописна грешка ОБОЩОПАСНО съм писала. :oops: Може ли такова количество с такава концентрация да постави в опасност здравето на народа с други думи :D
Едно решение съм чела такова на ВКС, на Елена Авдева е.И май си е само едно. :) Всичко друго върви по чл.9, ал.2.За това се чудех.Вече не се чудя толкова.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Гост » 25 Апр 2008, 16:04

kpavlova написа:Не общественоопасно ли е деянието е въпроса,адв.Николов, а дали е "общоопасно" такова количество наркотично вещество с такава концентрация- държането на високориск.в-во по чл.354 а е престъпление против народното здравето и то в глава "Общоопасни престъпления".Допуснала съм правописна грешка ОБОЩОПАСНО съм писала. :oops: Може ли такова количество с такава концентрация да постави в опасност здравето на народа с други думи :D
Едно решение съм чела такова на ВКС, на Елена Авдева е.И май си е само едно. :) Всичко друго върви по чл.9, ал.2.За това се чудех.Вече не се чудя толкова.

Павлова,количеството не определя дали дадено престъпление е общоопасно,или не.Щом е предвидено от НК като общоопасно,то това престъпление си остава такова,независимо от количеството.Количеството определя обществената опасност на престъплението,а не дали е общоопасно.То винаги е такова,щом като е предвидено в Кодекса за общоопасно!

Но оттам нататък се определя обществената опасност на дадено общоопасно престъпление.Но това са различни вече неща.

8) Второкурсник по право >>>Пламен Николов<<< от Правно-историческия факултет :D
Гост

Мнениеот kpavlova » 25 Апр 2008, 17:09

advokat_nikolov написа: Количеството определя обществената опасност на престъплението,а не дали е общоопасно.То винаги е такова,щом като е предвидено в Кодекса за общоопасно!

Но оттам нататък се определя обществената опасност на дадено общоопасно престъпление.Но това са различни вече неща.[/b]

8) Второкурсник по право >>>Пламен Николов<<< от Правно-историческия факултет :D

OK, не споря по този въпрос/ и аз така мисля- за количеството, не и за "качеството"/, с :) хващам разликата между общ.опасност и общоопасност.Но май не ме разбирате :oops:, като явно аз съм неточна/ Вие добре си учите по НП, браво, особено ако сте втори курс/ .Въпросът е в комбинация на количество и концентрация/ и двете са малки стойности/
Конкретното решение на ВКС/ не твърдя, че то е "истината"/, което затрих някъде, казва така : това количество с такава концентрация не са от естество да поставят в опасност общественото здраве, а то е родов обект на защита, като деецът е оправдан не заради малозначителност, а поради несъставомерност/ гл.т. на обекта, родовия/.Деянието си е с предмет високорисково нарк.вещество, но не може да постави в опасност родовия обект - общественото здраве.
Получава се нещо като чл.282 от дл.л в частния сектор, макар да ми е грубо сравнението - деецът си е длъжностно лице, нарушил е всичко, което трябва ,за да излезе 282, но не е длъжностно лице в системата на държавните органи/ а 282 е в глава престъпление против дейността на държ.органи и т.н./.
Несъстовомерност по обект на защита?
Дали ще се оправдае по чл9, ал.2 или по чл.9, ал.1 в конкретния случай няма никакво практическо значение- но в много други случаи има такова/ за други видове отговорности, вън от наказат., за същото поведение/.
Май стига вече за тревата, а :D? Нищо интересно няма в нея.
kpavlova, отдавна била във Втори курс :)
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот RinTimTim » 25 Апр 2008, 22:13

kpavlova, ами аз честно да ти кажа не виждам особена разлика между двете :oops:

В смисъл, ал. 1 казва, че престъплението е общественоопасно деяние, т.е. въвежда като един от признаците на деянието обществената опаност, т.е. отрицателното му въздействие върху обществените отношения; а първото предложение на ал. 2 - че малозначителното деяние не е общественоопасно, пък успоредно с това били налице всички признаци на престъплението. Еми явно не са всички, щом я няма обществената опасност?

В тази връзка, когато едно деяние поради своята малозначителност няма никакво отрицателно въздействие върху обществените отношения, т.е. не е общественоопасно, то същото ще бъде винаги и "несъставомерно по обект", именно защото не засяга въпросните обществени отношения, и обратно. Та малкото количество наркотично вещество винаги си обосновава липса на обществена опасност, пък оттам насетне всичко са словесни еквилибристики - на какво ще я приравниш тази липса - на несъставомерност, следваща точно от липсата на засягане или на ал. 2 :lol:

И малко да се отклоня, според мене когато говорим за наркотици и обществена опасност определящо би трябвало да е именно количеството и вида на конкретното вещество, а не стойността, която като че ли се налага като основен критерий (поне от СРС по мои наблюдения). И то именно защото обектът е народното здраве. Никой не може да ме убеди, че по-накърняващо народното здраве е държането на по-малко количество кокаин, но който е по-скъп, от по-голямо количество от по-евтиния хероин. Приложение 1 може и да не прави разлика между двете, но това не значи, че засягат еднакво "народното здраве".
RinTimTim
Потребител

Мнениеот kpavlova » 25 Апр 2008, 22:43

Практическа разлика / по ефекта/ няма - :D все невинен е дееца.
Само дето заради чл.9 ал.1, и ал.2 ВКС върна едно дело, обратно на въззив, да се оправят мотивите, защото от тях не ставало ясно деецът / с "лек наркотик", "лек на грамаж"/дали е оправдан по чл.9 ал.1 или по чл.9, ал.2,/ точно за такава мотивация - дали по обект е несъставомерно или малозначителност на деянието се приема/.Други указания няма, неясна била волята на съда- ал.1 или 2.Това - за практическата полза :D в словесната еквилибристика.
А стойността не виждам какъв критерий за маловажност може да е по настоящата редакция на НК- 354а, щом легалният критерий поначало - е ,верно написан за квалифицирания състав, е количество/ най-после, написано в закона/.По стойност се "съизмерват " предмети на посегателства против защитени имуществени отношения/ най-общо казано/.Количество и съдържание на активния компонент, нарк.въздействащия.
Има нещо вярно, кокаинът все не им излиза да е маловажен случай, ако ще да е "една идея" :) .
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот RinTimTim » 25 Апр 2008, 23:13

Малозначителността на деянието е просто случай на несъставомерност по обект, в който обектът не е засегнат поради малозначителност :D Затворен кръг, и когато конкретната причина е малкото количество и процент, е абсолютно все едно - което и да се напише, все ще е вярно. Така че не виждам какъв му е проблемът на ВКС, освен че трябва да сме буквояди до откат.

Уж с цел да разбере човек за какво го обвиняват или осъждат, като резултат се пишат такива обвинения и присъди, че то нищо не се разбира :lol:
RinTimTim
Потребител

Назад към Наказателно право