начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

наследници на имот

Казуси за недвижими имоти

наследници на имот

Мнениеот azzza » 12 Фев 2008, 11:38

Здравейте .Въпроса ми е следния:Кои са наследниците и колко наследяват от имота,в случай,когато единият съпруг е починал(съвместно са живели като съпрузи 4 год.),като от брака има 2 деца и родителите на починалият съпруг са го надживели с 15 год.
azzza
Нов потребител

Мнениеот ddesi » 12 Фев 2008, 13:00

Съпругът и 2-те деца наследяват по равни части
ddesi
Младши потребител

Мнениеот ivanovna » 12 Фев 2008, 13:05

Наследяват при такива права при положение, че имотът не е придобит в режим на СИО.
ivanovna
Младши потребител

Re: наследници на имот

Мнениеот izymena » 12 Фев 2008, 14:08

azzza написа:Здравейте .Въпроса ми е следния:Кои са наследниците и колко наследяват от имота,в случай,когато единият съпруг е починал(съвместно са живели като съпрузи 4 год.),като от брака има 2 деца и родителите на починалият съпруг са го надживели с 15 год.

Щом наследяват,значи наследници са родителите на починалия и децата на същия,ако са със записани негови имена и са му наследници.
Вие не сте. :(
Някой е наследил,а този собственик отделно ли е поделил на семейството и на единия съпруг?Защото иначе преките наследници са родителите/някой от родителите /и само те са наследници.Зависи по време на ползването на имота дали сте осигурили предварителни строежи.
В случай ,че имота е наследен с дарение или завещание,родителите запазват като наследници своята идеална част и вие с малките деца спокойно във вашата наследствена част на децата,може да боравите с имота като настойник.Даже и да го продавате,ако счетете че е нужно за доброто бъдеще на децата :)
А в случай ,че са го надживели,значи че са починали и децата може би са пълнолетни :evil: Еми децата наследяват всичко на две колена,ако са наследници на починалия и внуци на родителите му.
Последна промяна izymena на 12 Фев 2008, 14:12, променена общо 1 път
izymena
Потребител

Мнениеот verbalna » 12 Фев 2008, 14:12

ivanovna написа:Наследяват при такива права при положение, че имотът не е придобит в режим на СИО.

Винаги наследяват в тези квоти, без значение дали имота е СИО или не. Разликата е че при СИО наследяват по същият начин, но 1/2 от имота.
verbalna
Младши потребител

Мнениеот verbalna » 12 Фев 2008, 14:15

ianeva написа:
izymena написа:
azzza написа:Здравейте .Въпроса ми е следния:Кои са наследниците и колко наследяват от имота,в случай,когато единият съпруг е починал(съвместно са живели като съпрузи 4 год.),като от брака има 2 деца и родителите на починалият съпруг са го надживели с 15 год.

Щом наследяват,значи наследници са родителите на починалия и децата на същия,ако са със записани негови имена и са му наследници.
Вие не сте. :(
Някой е наследил,а този собственик отделно ли е поделил на семейството и на единия съпруг?Защото иначе преките наследници са родителите/някой от родителите /и само те са наследници.Зависи по време на ползването на имота дали сте осигурили предварителни строежи.
В случай ,че имота е наследен с дарение или завещание,родителите запазват като наследници своята идеална част и вие с малките деца спокойно във вашата наследствена част на децата,може да боравите с имота като настойник.Даже и да го продавате,ако счетете че е нужно за доброто бъдеще на децата :)

Леле, izymena, Вие направо пренаписахте наследственото право с този си постинг! :lol:

И то не за първи път!
verbalna
Младши потребител

Мнениеот izymena » 12 Фев 2008, 14:16

Леле, izymena, Вие направо пренаписахте наследственото право с този си постинг! :lol:

Ами запозната съм,но и аз имам въпроси,по понататъшните процедури,не съм идеална,но съм пресметлива :lol:
izymena
Потребител

Мнениеот ivanovna » 12 Фев 2008, 16:08

verbalna, откога 1/6 их 1/3 идеални части са равни или еднакви квоти, както смяташ очевидно.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот izymena » 12 Фев 2008, 16:29

ianeva написа:Ако наистина си мислите, че сте запозната с наследственото право, жестоко грешите. Пресметливостта в този казус няма нищо общо

Хе хе миличка,чета внимателно постовете,а и аз викам на моя съпруг,ако че съм разведена.Мда,живеем си ние съвместно,но съм пресметнала много повече,за което няма да споделя с теб.
В случай,че са били бракосъчетани,което пак ме съмнява от израза "родителите му",а не свекър ми и свекърва ми,с което една добре уважавана снаха не би попитала за имот след толкова много 15 години..Просто те явно са починали и тя се осмелява да попита какво се пада на наследниците и по тая логика щом като бащата /не пише ,че има други братя и сестри/е починал,а той е прекия наследник на родителите си,децата наследяват всичко.
Ако има брак,то тя като вдовица наравно с децата си има по 1/3.
Такова подобно дело преди 16 години ме тормози,та не ми трябва и нк,даже и гпк :P
Бе едно време нямаше такива борби за наследство,такива борби за хляб :roll: :lol:
izymena
Потребител

Мнениеот izymena » 12 Фев 2008, 18:33

Боже Янева,ама и най-простия знае ,че единея съпруг ако почине то наследници са децата му и съпругът оживелия :lol:
:twisted: Защо ще се пита и упоменава тогава кои са и колко са надживели родителите????? :wink:
Развот според мен имаше съвсем друго значение ,но няма да изменям темата,не ме познаваш и мога да ти представям видовете съжителства като семейни с подходящите за мен обяснения,за да разбере авторката/а на темата.
Няма да се караме ся,тук не сме за дуели,хайде развесели се,един юрист,винаги може да направи привидна усмивка..
Ще делиме имота на хората,давай ножицата и скицата...щото може имота да е неподеляем :lol: :lol: :lol:
izymena
Потребител

Мнениеот brymm » 12 Фев 2008, 18:39

ivanovna написа:verbalna, откога 1/6 их 1/3 идеални части са равни или еднакви квоти, както смяташ очевидно.

Едната втора от СИО-то не е наследствен дял. Така че колежката е съвсем права - съпругът и децата ВИНАГИ НАСЛЕДЯВАТ по равно. "Разликата е, че при СИО наследяват по същия начин, но 1/2 от имота."
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот verbalna » 12 Фев 2008, 18:52

ivanovna написа:verbalna, откога 1/6 их 1/3 идеални части са равни или еднакви квоти, както смяташ очевидно.

Не съм твърдяла такова нещо - твърдя само, че наследяват по един и същи начин. Определянето на дяловете е въпрос на сметки.
verbalna
Младши потребител

Мнениеот verbalna » 12 Фев 2008, 19:01

brymm написа:

Едната втора от СИО-то не е наследствен дял. Така че колежката е съвсем права - съпругът и децата ВИНАГИ НАСЛЕДЯВАТ по равно. "Разликата е, че при СИО наследяват по същия начин, но 1/2 от имота."

:lol: :lol: :lol:
verbalna
Младши потребител

Мнениеот brymm » 12 Фев 2008, 19:07

Нещо смешно ли има, извинете?
brymm
Потребител

Мнениеот verbalna » 12 Фев 2008, 19:10

brymm написа:Нещо смешно ли има, извинете?
:lol:
:lol: :lol: :lol: = благодаря за подкрепата!!!!
verbalna
Младши потребител

Мнениеот brymm » 12 Фев 2008, 19:11

Аааа - моля, няма защо. :lol:
brymm
Потребител

Мнениеот ivanovna » 13 Фев 2008, 15:06

Определянето на дял от открито наследство е винаги въпрос на сметки. Правата на наследниците/наследственият дял/ зависят и от това дали наследственото имущество е прекратена СИО или не. Другото е словесна еквилибристика.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот azzza » 13 Фев 2008, 15:11

Първо-благодаря за отговорите от които почти ми стана ясно кой ,какво наследява.Второ-мисля че коментарите в отговорите ви относно израза "родителите му" са неуместни ,защото няма нищо лошо в това да наречеш майката и бащата на съпруга така ,а не свекър и свекърва и трето -аз уважавам себе си (не правете коментари за семейство което не познавате)Аз просто зададох въпрос и очаквах компетентен отговор.
azzza
Нов потребител

Мнениеот hasplu » 13 Фев 2008, 15:30

ianeva написа:Всичко написано важи в общия случай, т.е. при липса на завещание.

хммм....да не забравяме и онуй животно "запазени части" :D
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот ianeva » 13 Фев 2008, 15:46

hasplu написа:
ianeva написа:Всичко написано важи в общия случай, т.е. при липса на завещание.

хммм....да не забравяме и онуй животно "запазени части" :D

Не го забравям, но описвам общия случай, не разглеждам други хипотези. Ако пак съм била неясна, направо прекратявам дейността си по форумно консултиране :)
Аватар
ianeva
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси