начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

относно свидетелство за съдимост и реабилитация

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

относно свидетелство за съдимост и реабилитация

Мнениеот ves_veni » 14 Фев 2008, 12:51

През 1992 г. бях осъден по чл. 195 ал.1 т. 3;4 и 5 вр. чл. 26вр. чл.63 ал.1 т.3вр. чл. 54 НК на една година ЛОС. И ето какъв е казуса - щом отида да си вадя св. за съдимост и Бургаски съд отказва да ме реабилитира а ме препраща в София защото съм роден там. Но аз съм живял само до 2годишна възраст. А присъдата ми е издадена от бургаския съд. Щом отида в София те пък ме връщат в бургас като казват че това е работа на колегите от бургас и не трябва да ми правят проблем понеже давноста на присъдата е изтекла. Но аз след толкова време продължавам да бъда мотан в този омагьосан кръг и защо тъка? Моля за вашето компетентно мнение.
ves_veni
Нов потребител

Мнениеот Clavdivs. » 14 Фев 2008, 12:59

Няма да е с вр. 26 то ама карай... 28 може би? :wink:

Други прояви имате ли? осъждания имам предвид.
Clavdivs.
Потребител

Re: относно свидетелство за съдимост и реабилитация

Мнениеот karlson » 14 Фев 2008, 13:06

ves_veni написа:През 1992 г. бях осъден по чл. 195 ал.1 т. 3;4 и 5 вр. чл. 26вр. чл.63 ал.1 т.3вр. чл. 54 НК на една година ЛОС. И ето какъв е казуса - щом отида да си вадя св. за съдимост и Бургаски съд отказва да ме реабилитира а ме препраща в София защото съм роден там. Но аз съм живял само до 2годишна възраст. А присъдата ми е издадена от бургаския съд. Щом отида в София те пък ме връщат в бургас като казват че това е работа на колегите от бургас и не трябва да ми правят проблем понеже давноста на присъдата е изтекла. Но аз след толкова време продължавам да бъда мотан в този омагьосан кръг и защо тъка? Моля за вашето компетентно мнение.

няма значение колко години сте живял в София - бюлетините за съдимост се съхраняват по месторождение, в случай, че имате право на реабилитация по право, тя трябва да се нанесе от съдия н СРС
karlson
Потребител

Мнениеот ves_veni » 14 Фев 2008, 13:35

не от тогава на сам . само да отбележа че е чл. 26 понеже преписах дословно извлечение от акта на съда.
ves_veni
Нов потребител

Мнениеот kpavlova » 14 Фев 2008, 14:26

Съдът, който може да Ви реабилитира е този, постановил присъдата като първа инстанция.
Молбата за реабилитация и тази за издаване на свидетелство за съдимост нямат нищо общо една с друга.
Регистъра на "Бюро съдимост" е по месторождението Ви.Св-во можете да получите и от другаде- като подадете молба, само че ще чакате - няма да стане същия ден, ако сте от друг град.
Ако това, което пишете е вярно, и с него се изчерпва свидетелството Ви за съдимост, вероятно сте реабилитиран по право и от молбата Ви за реабилитация няма правен интерес.
Понеже не виждам 66 от Нк, явно сте осъден на ЛС ефективно.Предполагам ,че сте го изтърпели, или ви е зачетен ареста.Ако от изтърпяването на наказанието са изтекли 3 г и не сте направили нищо друго в този срок- това което пиша е вярно, реабилитиран сте по право.
Това означава, че за "граждански" цели в св-во за съдимост осъждането Ви не следва да фигурира./ не винаги е така, защото тези регистри не винаги отразяват настъпилата реабилитация по право/
За целите на МВР и правораздаването в справката за съдимост, която е различна от свидетелството за съдимост, осъджданетот В и ще си стои, като факт.Но всички държавни органи са длъжни да зачитат действието на реабилитацията.Т.е. ако направите нещо друго, следва да Ви третират като неосъждан.
Ако ще подавате молби за реабилитация- адвокат.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот ves_veni » 14 Фев 2008, 15:19

съжелявам грешката е моя за чл.66.-цитирам-На осн. чл.23НК определя общо наказание от една година ЛоС което на осн. чл.66 НК отлага за срок от три години. А във връзка с молбата от бургас или от София да търся адвокат.
ves_veni
Нов потребител

Назад към Наказателно право