начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

въпрос относно чл.183 ал.1

Казуси за недвижими имоти

въпрос относно чл.183 ал.1

Мнениеот zazka2000 » 14 Фев 2008, 13:29

Здравейте, имам един проблем който много ме тревожи. Моето семейство сме съсобственици на 3/4-ти от един имот,а в останалата 1/3-та живеят 2 отделни семейства на 2 етажа в отделна къща, които са ни съсобственици. Ние решихме да съборим кащата си и да строим нова с търговска част отдолу и 2 апартамента. Лятото на миналата година информирахме съсобствениците и те казаха , че нямат нищо против и те нямат възможност да строят, и подписахме Декларация пред Нотариус, че те се съгласяват да строим само в нашия си двор, жилищна сграда с търговски помещения, без да имат каквито и да било претенций в бъдеще.
Възоснова на този документ ние продадохме апартамент на родителите ми и изхарчиме голяма част от тези пари за архитект, ВиК, Ел, Конструктор, Геолог, Геодизист и т.н.
Но вчера архитекта ме информира, че от Общината са му казали че трябва да има Договор между съсобствениците в Нотариална Форма и няма да признават Деклараций! Това много ме учуди защото всички документи ги правих с тази Декларация която имаме и никой не ми каза , че трябва такъв Договор?
Въпроса ми е дали е задължително да има такъв Договор, когато само единия съсобственик строи и могат ли другите съсобственици сега да откажат да подпишат този договор при положение , че вече са подписали Декларация, че са съгласни?
Просто съм много разстроен, защото аз поех цялата инициатива и продадохме имоти на нашите и ако сега нещо се обърка , моите родители ще получт инфаркт..(..

Много ще съм Ви благодарен ако ми помогнете със съвет и поне малко ме успокоите.
zazka2000
Нов потребител

Мнениеот Karakochev » 14 Фев 2008, 13:39

Новата къща по-голяма ли е от старата по височина , етажност и т.н. ?

Чл. 183 ЗУТ (1) В съсобствен урегулиран поземлен имот може да се извърши нов строеж, надстрояване или пристрояване от един или повече съсобственици въз основа на договор в нотариална форма с останалите собственици.
Karakochev
Потребител

Мнениеот zazka2000 » 14 Фев 2008, 13:44

Да - нащта каща , която ще събаряме е на един етаж , а ще построим по чертеж 3-и етажна построика.
zazka2000
Нов потребител

Мнениеот Karakochev » 14 Фев 2008, 14:58

В такъв случай от общината са прави.
Karakochev
Потребител

Мнениеот zazka2000 » 14 Фев 2008, 15:01

Ужас - а могат ли другите съсобственици сега да откажат да подпишат този договор при положение , че вече са подписали Декларация пред Нотариус , че са съгласни да строим ???

И какво трябва да представлява този договор ?
zazka2000
Нов потребител

Мнениеот Karakochev » 14 Фев 2008, 15:08

Нотариален акт.

Споко , най-вероятно няма да откажат, щом веднъж са подписали.....

Интересно е какво пише във въпросната декларация - ако е достатъчно подробна би могла да се тълкува като предварителен договор......Но това е пресилено тълкуване.

Така ли се прави бе хора - пестите от адвокати , и после - леле, мале......какво стана . За 100-200 лева на улицата ще останете....
Karakochev
Потребител

Мнениеот zazka2000 » 14 Фев 2008, 15:31

Не не, не пестя. Адвокат с 40год. стаж ми направи Декларацията - аз му имам голямо доверие и е печелил мое дело безапелационно. Той си ни е семеен адвокат така да се каже, , но явно тук нещо е пропуснал !?

Ето текста на декларацията :

Подписаните ......
даваме съгласието си съседите ни ....... да застроят ЖИЛИЩНА СГРАДА с ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ в парцел ...... по утвърден от Общината план и строително разрешение, като заявяваме, че нямаме никакви претенции сега и за в бъдеще към въпросните имоти, които ще бъдат построени и няма да създаваме сега и за в бъдеще никакви пречки във връзка със строителството на посочените по-горе обекти при положение, че същите отговарят на даденото им от компетентните органи строително разрешение.

следват подписи....!

...притеснява ме , че единия от съсобствениците е алкохолик и всичко може да се очаква - ние сме в добри отношения , но не се знае като отидем отново да го караме да ходим при Нотариус какво може да му скимне..!
zazka2000
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 14 Фев 2008, 15:52

Пригответе една каса дванайсетгодишно и под ръка - при нотариуса. :lol:
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот Karakochev » 14 Фев 2008, 15:52

Декларацията не я бива много, дано не се налага да разчитате на нея.

Мисля , че трябва да подходите внимателно, особено с алкохолика;))

Многото стаж , за съжаление , в един момент почва да пречи. Законът е променен още през 2003 г , но колегата не е съобразил.

Пожелавам ви успех и късмет.
Karakochev
Потребител

Мнениеот zazka2000 » 14 Фев 2008, 16:02

Ох - не се успокойх много , но много Ви благодаря за съветите и времето което отделихте. Взех да го виждам аз , че вече взе да не е много в час адвоката ни, но станалото вече станало. Незнам как ще се оправям - дано и Господ ми помогне всичко да мине добре.

Извини ме , но какво трябва да представлява този Договор ?
zazka2000
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 15 Фев 2008, 11:47

Този договор, както колегите ви казаха е нотариален акт. Колкото по-подробное описано това ,което ще строите, толкова по-малко ядове ще имате в бъдеще. При всички положения ще ви трябва поне скица с виза за проектиране, а ако имате проект, още по-добре. При всички случаи Ви трябва адвокат.
sunrise
Активен потребител

Назад към Имотни казуси