начало

Председателят на СРС подкрепи искането за защита на Мирослав Петров Председателят на СРС подкрепи искането за защита на Мирослав Петров

Предварителен договор за суперфиция

Казуси за недвижими имоти

Предварителен договор за суперфиция

Мнениеот rosi_i » 05 Мар 2008, 20:00

Колеги, казусът е следният: Седем от съсобствениците (от общо девет) на УПИ сключват предварителен договор за учредяване право на строеж в полза на трето лице срещу построяване на жилищна сграда и запазване за учредителите 25 % от правото на строеж и съответно от обектите в бъдещата сграда. Договорът е с нотариално удостоверени подписи на подписалите учредители и приемателя. Двама съсобственика обаче не са подписали договора, въпреки че са договаряли и приели условията. По отношение на тях нещата са ясни. Въпросът е в следното: Действителен ли е предварителният договор по отношение на подписалите го съсобственици за техните идеални части? Преди време имах подобно решение на ВКС, но в момента не го откривам. В сегашното издание на Сиела не намерих такова решение. Попадам на решения, с които е обявен за окончателен предварителен договор за покупко-продажба по отношение на част от съсобственици за идеалните им части, но не и за суперфиция. Ще съм Ви благодарна, ако ме насочите към съдебна практика (или собствена). Личното ми становище е, че задълженията са валидно поети и подлежат на изпълнение, евентуално неизпълнението е основание за носене на договорна отговорност спрямо приемателя.
rosi_i
Потребител

Мнениеот Karakochev » 05 Мар 2008, 20:24

Зависи как е сключен договора. Може да е с част от съсобствениците , но те да са обещали действие от останалите т.е. от всички . Тогава договорът е действителен и се дължи неустойка. Имал съм такъв казус и мина в този смисъл през ВКС.

Впрочем , и продажбата на чужда вещ е действителна, значи - и предварителен договор защо да не е действителен ?

Прехвърлянето на правото е друг въпрос. Иск по чл.19 ал.3 ЗЗД според мен не може да се води успешно от бъдещия приобретател на правото на строеж. Въпреки , че се сещам и за решения за частично уважаване на иск по чл.19 ал.3 ЗЗД , но те не са правилни...
Karakochev
Потребител

Мнениеот rosi_i » 05 Мар 2008, 21:45

Благодаря, колега, за бързия и изчерпателен отговор! Договорът е проектиран за сключване от всички съсобственици и за целия имот. За обявяване на окончателен - не мисля, че ще стане. Липсват предпоставките и ... не искам да ви обременявам с излишни факти. Практиката, която събрах, се отнася за покупко-продажба на съсобствен имот или СИО - поето задължение от един съсобственик за целия имот с оглед изповядването на сделката да се извърши от останалите съсобственици, което не е станало. Съдът е прогласил действителност на задължението за съответната идеална част. В случая приложих аналогия към суперфицията. Не мисля, че има разлика. По отношение на чл.19, ал.3 е по-сложно.
rosi_i
Потребител

Мнениеот cleo » 05 Мар 2008, 22:01

РЕШЕНИЕ ПО Т. Д. № 179/2005 Г., ТК, І ОТД. НА ВКС

Вижте това решение, ако не го намерите, пишете ще Ви го пратя.
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот rosi_i » 06 Мар 2008, 23:03

Благодаря и на Cleo! И го имам, и колега ми го изпрати. Надявам се, когато Вие имате нужда от съдействие, да съм в състояние да ви го окажа също така отзивчиво! Приятна вечер на всички!
rosi_i
Потребител

Назад към Имотни казуси