начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Свързване на таванско помещение с апартамент

Казуси за недвижими имоти

Свързване на таванско помещение с апартамент

Мнениеот iliana_Yan » 20 Мар 2008, 19:11

Здравейте, можете ли да ме посъветвате каква е процедурата за свързване на таванско помещение към апартамент и обособяването му като жилищна площ? Имаме право на строеж вписан в нотариалния акт, но изисва ли се разрешение от собствениците на земята, ако се изграждат капандури/ променя се конструкцията на покрива на сградата/?
iliana_Yan
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 21 Мар 2008, 10:17

Ако сградата е етажна собственост е необходимо съгласието и на другите живущи-чл.185 от ЗУТ.
По конкретно ал.2-Решение на общото събрание +писмено съгласие на непосредствените съседи, а ако се завземат общи части нот. заверено съгласие на всички собственици.
Не знам какво разбирате под промяна на конструкцията на покрива на сградата.И за какво точно ви е учредено право на строеж.По този въпрос трябва някой специалист да погледне документите, които имате.
Това ,което е сигурно е, че вие ще преустройвате таван, т.е. ще променяте предназначението му и ви трябва разрешение за строеж.
Последна промяна georgi07 на 21 Мар 2008, 16:11, променена общо 1 път
georgi07
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 31 Мар 2008, 18:16

чие е таванското помещение ? за какво право на строеж говориш в случая. или имаш предвид че сграда е още в строеж , твоят апартамент е на последния етаж и ти искаш вземайки тавана да го направиш мезонет.

ако е така както предполагам - трябва да се обърнеш към архитекта на страдата , той ще ти обясни какво може и какво не.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 31 Мар 2008, 18:37

има едно такова недоразумение в моята сграда - правиха го без да питат архитекта и проектанта на конструкциите. пробиха дупката между етажа и тавана- да правят мезонет - човека който по документи има учредено право на строеж на него апартамент и строителчето. двамата се направиха на големи специалисти Архитектът се беше хванал за главата. не съм питала още дали ще мине това 'нещо ' при узаконяването.

Да - не съм юрист . Но съм собственик на сграда и си имам адвокат.

в случая адвокат няма защо да се намесва. важен е отговора от архитекта и надзорника . щото те ще вадят акт 16, а не адвоката.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 01 Апр 2008, 13:49

строеж си имам - все още незаконен , щото го изкарах такъв , и адвокат си имам - сега чакам да видя дали ще ме споразумее със съсобствениците ми или ще ходим да делим сградата в съда , и едно такова ' нещо' ала мезонет измишльотина на собственика на апартамента на последния етаж имам в сградата и още не знам дали ще мине при акт 16....

човекът търси адвокат във Варна . ще го пратя при моята адвокатка - тя се занимава предимно с вещно-правни казуси за нея че няма да го подведе мога да гарантирам - от 7 години съм й клиент .
tany_ivanova
Потребител

Назад към Имотни казуси