начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Придобиване на имот по давност - Помощ, отнеха ми къщата!!!

Казуси за недвижими имоти

Придобиване на имот по давност - Помощ, отнеха ми къщата!!!

Мнениеот BukToP_CyBoPoB » 11 Апр 2008, 21:27

Здравейте добри хора, моля за компетентен съвет преди да потърся помощ от адвокат. Може някой да е имал проблем подобен на моя и да сподели горчив опит.

Проблема е следният. Къща с трима наследници, аз, леля ми и чичо ми. След смъртта на баща ми си подадох декларация в данъчното, законно 1/3 от къщата е моя, имам удостоверение за наследници, декларирал съм я и си плащам данъците. Къщата ми е на село и я посещавам по няколко пъти месечно. Оказа се, че мой братовчед, на който сме разрешили да ползва едната стая от къщата я придобива по давност и има нотариален акт и скица. Аз ползвам и се грижа за тази къща, както казах всяка седмица събота и неделя съм там и си плащам данъци. Как да постъпя? Как да си върна имота? Та той си е мой? То по тази логика, мога да намеря няколко свидетели и да придобия веднага частен имот по давност? Благодаря Ви предварително.
BukToP_CyBoPoB
Нов потребител

Re: Придобиване на имот по давност - Помощ, отнеха ми къщата

Мнениеот donna » 11 Апр 2008, 21:41

BukToP_CyBoPoB написа:Здравейте добри хора, моля за компетентен съвет преди да потърся помощ от адвокат. Може някой да е имал проблем подобен на моя и да сподели горчив опит.

Проблема е следният. Къща с трима наследници, аз, леля ми и чичо ми. След смъртта на баща ми си подадох декларация в данъчното, законно 1/3 от къщата е моя, имам удостоверение за наследници, декларирал съм я и си плащам данъците. Къщата ми е на село и я посещавам по няколко пъти месечно. Оказа се, че мой братовчед, на който сме разрешили да ползва едната стая от къщата я придобива по давност и има нотариален акт и скица. Аз ползвам и се грижа за тази къща, както казах всяка седмица събота и неделя съм там и си плащам данъци. Как да постъпя? Как да си върна имота? Та той си е мой? То по тази логика, мога да намеря няколко свидетели и да придобия веднага частен имот по давност? Благодаря Ви предварително.

Трябва да подадете иск в съда.
donna
Старши потребител

Re: Придобиване на имот по давност - Помощ, отнеха ми къщата

Мнениеот sarbijanac » 11 Апр 2008, 22:27

donna написа:
Трябва да подадете иск в съда.

Колежката е 200 % права.Следва да се заведе иск в съда.

Тъй като имота Ви е в съсобственост следва да се предяви установителен иск.Съда ще признае правата ви на съсобственик и ще отмени констативката.

Но се подгответе за делото с аргументирани гласни и писмени докзаателства.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот BukToP_CyBoPoB » 13 Апр 2008, 09:29

Благодаря Ви, още един въпрос, къщата може ли да бъде ипотекирана или продадена докато има заведено дело?
BukToP_CyBoPoB
Нов потребител

Назад към Имотни казуси