начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Срокове по чл.4 ЗВСНОИ по ЗТСУ и др. и § 2 ЗОСОИ

Казуси за недвижими имоти

Срокове по чл.4 ЗВСНОИ по ЗТСУ и др. и § 2 ЗОСОИ

Мнениеот rosi_i » 15 Апр 2008, 15:27

Колеги, съгласно чл.4 от ЗВСНОИ по ЗТСУ правоимащите могат да претендират отмяна на отчуждаването на недвижими имоти по този закон в 6-месечен преклузивен срок от влизането на закона в сила, който е изтекъл през август 1992 г.
Същевременно с § 2 от ПРЗ на ЗОСОИ е предоставена нова възможност и нов 6-месечен срок за предявяване на отмяна от лица, пропуснали първия срок, който от своя страна е изтекъл на 21.05.1998 г.
Въпросът ми е дали ви е известно тези срокове да са възстановявани с други последващи нормативни актове?
В конкретния казус ми е предоставена Заповед на кмета на СО за отмяна на отчуждаване от 2004 г., издадена по искане на правоимащите от 24.10.2003 г. Единият вариант, за да бъде допустимо искането и съответно заповедта, е да има предходен обжалван и отменен отказ с влязло в сила решение на съда - в този случай заповедта би била издадена в изпълнение на решението. Засега нямам такава информация, но ще я проверя при първа възможност. Струва ми се почти невъзможна в случая хипотеза, защото не би имало ново искане от такава късна дата, а кметът би се произнесъл по старото, предявено в срок.
Другият вариант е отново да са възстановявани посочените срокове, което да съм пропуснала.
Ще съм благодарна на колегите, които се включат!
rosi_i
Потребител

Мнениеот rosi_i » 15 Апр 2008, 20:17

Благодаря, за него и аз се информирах. Все още съм в неведение за причината, поради която молбата е подадена едва през 2003 г., а компетентният орган я е приел като допустима и се е произнесъл положително. Проверявам всичко назад във времето, чак до далечната 1952 г., доколкото ми е възможно,защото при тези непрекъснато променяни реституционни закони и съдебна практика по тях, сюрпризи не са изключени.
rosi_i
Потребител

Мнениеот rosi_i » 16 Апр 2008, 08:51

Клиент има намерение да купува имота, който е възстановен. От една страна предоставените ми документи са редовни, така да се каже от външна страна - влязла в сила заповед на кмета на СО, скица, в която е удостоверена идентичността на имота, който при отчуждаването е имал различен пл.номер, стар нотариален акт. В стария нотариален акт, който е издаден въз основа на давностно владение, продължило 25 години, са признати за собственици двама братя. В НА фигурират два имота с различна площ в същата местност(без номера са). Площта и на двата е значително по-голяма от площта на сегашния имот. Вероятно е да са правили делба, за което още нямам данни. Не разполагам и със стара скица и отчуждителната заповед. Искането за отмяна на отчуждаването е подадено и удовлетворено в полза на наследниците само на единия брат. Искам да съм сигурна, че назад във времето няма да се намерят основания за нищожност или предпоставки за спорове с другия клон (ако не са им уредени отношенията чрез по-ранна делба), тъй като в реституционното производство по този закон молбата за отмяна трябва да се подаде от всички наследници, а не както е в произв. по ЗСПЗЗ - от един, а останалите се ползват. Много дълго стана, но се надявам да е разбираемо. Още не съм изпила кафеварката си :)
rosi_i
Потребител

Назад към Имотни казуси