начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Тайнството на вписването

Казуси за недвижими имоти

Тайнството на вписването

Мнениеот REVOLUTION » 22 Апр 2008, 10:43

Много се обърках и моля колегите вещи във вещното право да ми дадат едно рамо.Фактите са следните:

Въсзстановена е гора.Съгласно закона решението за възстановяване + скицата=конст. нотариален акт.Хората не са си вписали имота в имотния регистър.Сега искат да сключат сделка , но съгласно чл.586 (4) от ГПК , актът за собственост трябва да бъде вписан.Изискванията на правилника за вписванията мисля , че разбрах,самата процедура обаче нещо ми е смътна.Доколкото разбрах се подава молба , чрез агенцията по вписванията , която да отговаря на чл.77 ЗКИР.Тук има няколко момента , който не разбирам:
1.идентификатора на недвижимия имот от кадастъра-кой е този номер и откъде да го разбера.
2.партидния номер-същата работа
3.Чл. 80. Актът се вписва, ако праводателят е вписан в имотния регистър като носител на правото освен при придобиване на право по давност.-В моя случай нито има праводател , нито има давност.

Как мога да разбера дали в района на даденото населено място има одобрена кадастрална карта.В сайта на Агенцията по вписванията , са изнесли информация към 16.2006г. :D

Много благодаря на отзовалите се!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот jegosan » 22 Апр 2008, 11:31

Нямам претенциите да съм вещ във вещното право, да не кажа в което и да е дори, но може да помогна :

1. Идентификатор на имот има тогава, когато е заснет на кадастрална карта и същата е одобрена и заповедта на Агенция Кадастър картограф ия и геодезия е влязла в сила. За това най- лесно отивате с документите за собственост на имота в Службата по кадастъра - и там правите справка , аджеба има ли идентификатор и т.н.
2. Партидния номер се образува при изготвянето на имотния регистър към службата по вписванията, вие няма как да го знаете, ако такъв не вие е съобщен от службата по вписванията.
3. Вземете си данъчна оценка на имота и документите за собственост и при Службата по вписванията - с молба за вписване - там вече ще стане ясно - почти всичко!

Успех!
Поздрави!!!
jegosan
Потребител

Мнениеот nassya » 22 Апр 2008, 11:44

Подкрепям колегата по-горе. Имотът вероятно изобщо не е заснет, затова на първо място трябва да минете през кадастъра, за отразяването му и от там ще дадат идентификатор (молба/заявление, заснемане), а след това следва Служба по вписванията.
nassya
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Апр 2008, 14:09

Много благодаря колеги!

Пожелавам Ви успешен и приятен ден!
:D
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Имотни казуси