начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР за покупко - продажба на недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР за покупко - продажба на недвижим имот

Мнениеот vesence » 24 Апр 2008, 08:43

Здравейте искам да попитам,ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР за покупко - продажба на недвижим имот ако не се направо пред адвокат а се направи м-у продавача и куповача за дадено капаро със клауза при неспазване на договора да се върне капарото в двоен размер (и изобщо целия договор) има ли някаква давност или просто си е лист хартия? :oops:
vesence
Нов потребител

Привет!

Мнениеот vladikov » 24 Апр 2008, 09:41

Предварителният договор, като основание за самата сделка, представлява документ, който е от изключителна важност за процеса на покупко-продажбата, като дори след подписване на нотарилания акт, някои клаузи на договора (гаранционна отговорност например) остават в сила.
Във ваш интерес е да не се отнасяте лековато в подготовката на този тип договор.
vladikov
Младши потребител

Мнениеот barri » 24 Апр 2008, 10:02

Предварителния договор съдържа всички клаузи на окончателния и не се ограничава само с капарото.
barri
Потребител

Мнениеот vesence » 24 Апр 2008, 10:21

Благодаря за отговорите.Просто ме интересуваше дали важи когато е подписан без адвокат или нотариус :oops: .Тепърва ни предстои и всички ми казват че няма нужда да се заверява пред никой-това си било м-у продавача и копувача,но аз не съм убедена дали е така за това попитах тук :oops:
vesence
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 24 Апр 2008, 10:30

Различавайте работата на адвоката и нотариуса.
Адвокатът ще Ви изготви договор , съобразно конкретно договореното между страните. И тъй като , всеки случай има своя специфика е препоръчително това да стане наистина от адвокат , за да не берете ядове после.
Участието на нотариуса в случая не е необходимо според закона-изисква се писмена форма за действителност на договора. Няма пречка обаче, ако желаете да заверите подписите или съдържанието на договора.Имайте пред вид обаче, че тъй като договорът има материален интерес , таксите зависят от него и могат доста да оскъпят договора. Но и в този случай , нотариусът заверява примерно подписа под документа и негова грижа е да провери самоличността на страните , които го подписват. Той няма задължение да се грижи интересите Ви да са максимално защитени/освен , ако той самия не е изготвил предварителния договор, което на практика май никъде не става/.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот vesence » 24 Апр 2008, 10:39

Благодаря на всички за отговорите. :lol:
vesence
Нов потребител

Назад към Имотни казуси